Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Краставиците са полезни, но знаем ли как да ги избираме и съхраняваме

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Краставиците са една от най-популярните храни в света и са предпочитани през топлите месеци.

Качествените и съхранени правилно краставици могат да донесат доста
ползи за тялото ви:

- те са естествен мощен абсорбент, който активно премахва отровите и други вредни вещества в случай на интоксикация;

- стимулират апетита и образуването на солна киселина в стомаха;

- в краставиците има много калий и фибри, които влияят върху функционирането на бъбреците;

- имат отлично диуретично действие;

- някои ензими в краставиците помагат за по-доброто усвояване на протеините и витамините от група В.


За много купувачи е достатъчно краставицата да бъде зелена, твърда и без лоша миризма. Нещата обаче не са толкова прости, твърди агрономът Елена Салникова.

Независимо от стандартите на ЕС, първото нещо при избора на такъв зеленчук не е това колко е правилна и права краставицата, а да обърнете внимание на нейния цвят. Той трябва да бъде еднороден, тъмно зелен, а понякога - в зависимост от сорта, дори изумрудено зелен, но повърхността не трябва да лъщи.

Изберете зеленчуци, които нямат натъртвания, пукнатини, драскотини или дефекти. Качествените краставици са еластични. Обърнете внимание на дръжките – те също трябва да са свежи и без дефекти. Не забравяйте да измиете краставиците преди ядене, за да премахнете всички замърсявания и други вещества.

В домашен хладилник краставиците могат да се съхраняват около 7 дни, но това до голяма степен зависи от сорта им и от сезона.

Краставиците са почти 95-97% вода и те самите могат да отделят вода по време на съхранение.

Ето защо е важно да не ги поставяте в плътно завързана найлонова торба, забутана в далечния ъгъл на хладилника. Ако краставиците не „дишат“, те бързо се развалят, както и ако ги държите заедно с други плодове и зеленчуци.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

София ще бъде подложена на кулинарен одит от Michelin Guid

След проведени срещи с екипа на Michelin Guid - най-авторитетната световна система за гастрономически оценки, София официално получи възможност да бъде подложена на кулинарен одит. Това е ключовата първа фаза в процеса за потенциално включване в селекцията на Michelin, съобщават от пресцентъра на Столичната община. София бе представена като..

публикувано на 24.11.25 в 07:35

Времето ще бъде слънчево, но тудено

През деня ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще бъдат между минус 2° и 3°, в източните райони до 5°-6°, в София – около минус 1°, съоббщават от Националния институт по етеорология и хидрология. В по-голямата част от страната ще бъде слънчево, на места в равнинните райони преди обяд видимостта ще е намалена...

публикувано на 24.11.25 в 06:15
Дженк и Антонио (вдясно) в Дъблин

Тиха, слънчева, добре разказана история

За пръв път чуждестранно китарно дуо се продуцира и издава от българска компания, известна предимно като концертен промоутър. Явор Ганчев е име, което свързваме както с основания преди над 35 години и съществуващ до днес музикален магазин "Дюкян Меломан", така и с концертите от началото на века, неслучайно събрани под името " Джаzz+ ": "Едното начало..

публикувано на 23.11.25 в 11:00
Добавената стойност на майсторските класове

От виненото до божественото

Емил Коралов представя поредното 14-о издание на Фестивала Di Vino Taste: "Очевидно фестивалът е устойчив, българската винена индустрия се развива на все по-високо ниво. Освен този, правим и други фестивали, за да става българското вино по-видимо. Ще бъдат представени всички региони. Бялото вино е класифицирано като елегантно, а районът на..

публикувано на 23.11.25 в 10:20

Всичко, което се случва, е музика

Салон на музите - няма как да не свързваме фестивала със Светлана Иванова. Пианистка и певица. Завършила в София, после учила във Виена. Живяла в ЮАР и Австрия. Сега е наш гост, който представя предстоящия им спектакъл: "Започваме с "Носорог в банята" от сборника разкази "Ръчен багаж" на журналиста Георги Милков, другата муза е небесната с Росен..

публикувано на 23.11.25 в 09:52
ул.

Софийски разкази - Спомен за ул. "Търговска"

Къде е била ул. "Търговска" - наследник на старата софийска голяма чаршия? Слушаме спомените на Тодор Влайков от влизането му в София. Поглеждаме и книгата "София през вековете" на Александра Монеджикова - особено за софийския безистен. Още за участта за стария "Чохаджийски хан" в спомените на Феликс Каниц и Евлия Челеби. Георги Каназирски-Верин..

публикувано на 22.11.25 в 16:00
Георги Белстойнев

Историята оживява - Георги Белстойнев

Георги Белстойнев, освен самоковски художник, е първият уредник на музея на Димчо Дебелянов в Копривщица. С помощта на уредника на самоковския музей Любомир Николов. Слушаме Елена Белстойнова, дъщеря на художника: "Историята започва от белия (хубавия) Стойне, шивач. Бяга от Самоков в Панагюрище, може би е изработвал дрехите на Бенковски. Синът му..

публикувано на 22.11.25 в 15:00