Краставиците са една от най-популярните храни в света и са предпочитани през топлите месеци.
Качествените и съхранени правилно краставици могат да донесат доста
ползи за тялото ви:
- те са естествен мощен абсорбент, който активно премахва отровите и други вредни вещества в случай на интоксикация;
- стимулират апетита и образуването на солна киселина в стомаха;
- в краставиците има много калий и фибри, които влияят върху функционирането на бъбреците;
- имат отлично диуретично действие;
- някои ензими в краставиците помагат за по-доброто усвояване на протеините и витамините от група В.
За много купувачи е достатъчно краставицата да бъде зелена, твърда и без лоша миризма. Нещата обаче не са толкова прости, твърди агрономът Елена Салникова.
Независимо от стандартите на ЕС, първото нещо при избора на такъв зеленчук не е това колко е правилна и права краставицата, а да обърнете внимание на нейния цвят. Той трябва да бъде еднороден, тъмно зелен, а понякога - в зависимост от сорта, дори изумрудено зелен, но повърхността не трябва да лъщи.
Изберете зеленчуци, които нямат натъртвания, пукнатини, драскотини или дефекти. Качествените краставици са еластични. Обърнете внимание на дръжките – те също трябва да са свежи и без дефекти. Не забравяйте да измиете краставиците преди ядене, за да премахнете всички замърсявания и други вещества.
В домашен хладилник краставиците могат да се съхраняват около 7 дни, но това до голяма степен зависи от сорта им и от сезона.
Краставиците са почти 95-97% вода и те самите могат да отделят вода по време на съхранение.
Ето защо е важно да не ги поставяте в плътно завързана найлонова торба, забутана в далечния ъгъл на хладилника. Ако краставиците не „дишат“, те бързо се развалят, както и ако ги държите заедно с други плодове и зеленчуци.
В средата на седмицата коментаторите Елена Дариева и Светослав Живков разговаряха по темите: Управление във време на демокрация . Избори. "Референдумите не са лек за всякакъв случай. Но стават за "дъвка" на популисти." Особености на национални и местни допитвания – финансиране, изисквания за избирателите, провеждане. Социологическите проучвания..
В присъствието на журналисти днес бяха разяснени част от проблемите за бранша на автоинструкторите, обучаващи нови водачи на моторни превозни средства (МПС). По думите на председателя на "Българско обединение на шофьорите" Христо Радков , вината за неправоспособните шофьори на пътя пада върху обучаващите ги, когато изпитът пред..
Заради проточилия се основен ремонт на Театър София , актьорите от трупата му продължават да изнасят представления от своята програма на други столични сцени – във Военния театър, "Сълза и смях", " Théatro отсам канала", в Младежкия театър "Николай Бинев". Надеждите и очакванията и на състава на театъра, и на почитателите на Мелпомена, са..
Вдъхновена от шедьовъра на Луис Карол "Алиса в страната на чудесата“, режисьорът и хореограф Анна Пампулова създаде своя сценична интерпретация на любимата на много поколения книга. Премиерните дати на танцовия спектакъл на Балет "Арабеск" са на 21.02.2025 г. и 1.03.2025 г. в Националния музикален театър "Стефан Македонски". Музиката е на композитора..
Заложеното в проектобюджета не отговаря на исканията и очакванията от страна на КНСБ за ръст на възнагражденията в обществения сектор . Заложените 5% биха покрили само инфлацията. Това коментира пред БНР-Радио София Петър Мишев , икономически анализатор в Института за социални и синдикални изследвания и обучения към КНСБ. Той..
Фестивалът “Възможното образование“ се завръща с пълно издание от 2020 година насам, в Червената къща, а фокусът му е върху човеколюбивите образователни практики от България. За образованието, но не за невъзможните, а напълно обозрими, нови и съвсем възможни хоризонти, които се откриват пред него, е акцентът на разговора с Нели..
Нова наредба за здравословно хранене на учениците предлага за обществено обсъждане Министерството на здравеопазването. Сега действащата е от 2009 г. През 2018 г. специалистите са преработили Наредбата за физиологичните норми и това налага промени в други документи, свързани с храненето на деца в ясли, градини и в училищна възраст...