Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Група "Атлас" ще участва на финала на "Пролет 2021" с песента "Само за теб"

Снимка: top20.bnr.bg

Разказваме ви за една легендарна българска група, която скоро навърши своите 35 години от създаването си. Групата е "Атлас".

 „Групата е на 35 години, но не е прекъсвала да работи нито един ден. Непрекъснато сме имали концерти, работили сме в чужбина, записвали сме нови песни, не сме спирали“, увери ни Пепи Писарски, който бе гост в студиото на Радио София, един от основателите на групата.
Писарски каза още, че групата има традиция, на всеки пет години да издава албум, какъвто предстои да бъде издаден отново.

Ето кратка хронология за "Атлас".

Създадена е през лятото на 1985 година. Оттогава са големите й хитове „Есен“ и „Песен за истината“. Вокал на групата от 1989 година е Дони, а пианист, Петър Попов.

Особено успешна и популярна става песента им „Кукла“ през 90-те, която стои цели 64 седмици в класацията Топ 10 на БНР. Те получават и заслужено признание за група №1 в страната за 1991 и 1992 година. 

"Атлас" активно участват в концертния живот на страната и записват нова продукция. „Родени в ХХ век” е последният им албум – издаден през 2016-та година. В момента записват нов албум, посветен на 35-годишнината от създаването на групата.

Група "Атлас" влиза във финалната селекция и в тазгодишния конкурс за нова българска музика на Българското национално радио „Пролет 2021“, където участват с песента „Само за теб“, която е създадена специално за конкурса, а и ще бъде част от предстоящия им албум. Текстът и музиката са на Пепи Писарски, аранжимент -  група "Атлас".

 „Стремили сме се да вървим по вълната на модата, не е типична за рок група, но пък можем да свирим и такава музика. Тя е много интимна. Текстът е много личен и много преживян, разбира се и много измислен“, посочва Пепи Писарски.

На 28 юли (сряда) ще се състои големият концерт „Златна пролет“ в Борисовата градина - „Арена София“, колодрум „Сердика“ от  20 часа, където ще видим на живо всички финалисти.

Чуйте още интересни детайли от разговора на Боян Бочев с Пепи Писарски в звуковия файл и проследете неговото участие в "Куиз София".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Санирането вече не е достатъчно за добра енергийна ефективност на сградата

Пасивните сгради в България са по-малко от 100, те са с най-висок клас на енергийна ефективност

От началото на 2024 г. влезе в сила актуализация на Наредбата за енергийна ефективност, според която всички нови сгради трябва да са почти нулево ефективни . Оказва се, че повечето сгради, строени през последните 10-20 г. не отговарят на заложените стандарти, да ни говорим за по-старото строителство. Това коментира пред БНР-Радио София..

публикувано на 01.07.24 в 15:44

До 31 юли променят частично движението при бул. "България" и Софийския околовръстен път

Проведен предварителен оглед на конструкцията на надлеза при пътния възел на бул. „България“ и Софийски околовръстен път, посока от бул. „Братя Бъкстон“ към кв. „Бояна“, налага промяна в движението, съобщиха от Центъра за градска мобилност. От днес (1 юли 2024 г.) до 31.07.2024 г. включително, се забранява влизането на пътни превозни средства,..

публикувано на 01.07.24 в 12:58

Любо Киров и музиката

Как се подготвя Любо Киров за своя нов музикален период? "Емоцията покрай издаването на албума "Ново сърце" наистина е голяма, защото всеки артист се вълнува. Докъде трябва да се вълнуваш от от обратната връзка и докъде трябва да отстояваш себе си като артист", сподели Киров пред БНР-Радио София. "Колко се угажда на публиката и колко..

публикувано на 01.07.24 в 12:53

Безплатни беседи намясто за историята и археологията на Кокалянски Урвич

До средата на месец юли, желаещите да научат подробности за Кокалянски Урвич, могат да участват намясто в безплатни беседи за историята и археологията на обекта. В средата на миналия месец стартираха редовните археологически разкопки на Средновековния укрепен център Кокалянски Урвич, който се намира в непосредствена близост до София. Тази година..

публикувано на 01.07.24 в 10:46

Да посрещнеш Джулай морнинг на българското Черноморие

Десетки хиляди посрещнаха първите слънчеви лъчи на юли на българското Черноморие. Толкова хора има за първи път, сподели в ефира на Радио София Лили Големинова, която посрещна изгрева на къмпинг "Градина", край Созопол. За усещането да посрещаш всяка година Джулай морнинг на българското Черноморие, чуйте в звуковия файл.

публикувано на 01.07.24 в 09:12

Юли идва с горещини, в София днес около 33°

Днес ще бъде слънчево, след обяд с купеста облачност, но само на изолирани места в планините ще превали. В източната половина на страната ще духа слаб югоизточен вятър, в останалите райони ще остане почти тихо, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 33°. В планините ще бъде слънчево, след обяд с..

публикувано на 01.07.24 в 07:35
Етрополе

Етрополе като европейски град

Гостуваме на празника на община Етрополе. В началото с нас е  Теодора Ботева, представител на местен бизнес:  

обновено на 30.06.24 в 11:50