Желязото е жизненоважен микроелемент за организма. Той е част от хемоглобина, който помага за доставянето на кислород до органите. Желязото също участва в обмяната на холестерола, стомашно-чревните процеси, регулира телесната температура и поддържа имунната система, припомня БГНЕС. Наличието на достатъчно желязо влияе върху състоянието на кожата, косата и ноктите.
Човешкото тяло не може да произвежда желязо самостоятелно, така че единственият източник е храната.
Дневният прием на желязо зависи от възрастта и пола на човека.
Децата трябва да консумират 8 до 10 милиграма на ден. Мъжете на възраст между 19 и 50 години се нуждаят от 8 милиграма дневно. Но жените изискват много повече - до 18 милиграма. Това се дължи на факта, че по време на менструация нивото на микроелементи в женското тяло пада и то трябва да се увеличи.
При недостиг на желязо мускулите и тъканите на тялото престават да функционират нормално, което може да доведе до анемия. Сред възможните причини се разграничават и: голяма загуба на кръв, лошо и нередовно хранене, нарушена абсорбция на желязо.
При анемия се нарушават функциите на сърдечно-съдовата система, имунната, храносмилателната и двигателната система.
За да избегнем последствията от анемията всеки ден трябва да консумираме храни, които съдържат желязо - животински протеини и храни на растителна основа.
Продуктите от животински протеини включват: черен дроб, бъбреци, мозък и сърце, говеждо месо, миди, стриди, пуешко месо, консервирана риба тон, яйца.
Най-много желязо се съдържа в тъмните меса (говеждото е номер едно). Освен това черният дроб съдържа много хранителни вещества с минимални калории. Месото от домашни птици съдържа протеини, селен и цинк, които спомагат за поддържане на мускулната маса.
Други храни с високо съдържание на желязо са морските дарове. При липса на прясна риба, тя може да се консумира в консервирана форма, но в този случай желязото ще бъде много по-малко.
Яйцата съдържат доста голямо количество желязо, което се намира в жълтъците.
Ценният елемент се съдържа още в семена, ядки, черен шоколад, броколи, спанак, нар, киноа, боб.
Какаовите зърна, също като бобовите растения, са богати на желязо.
Младежи от 7 държави преминаха уроци по оцеляване в кризисни ситуации във Врачанския Балкан. Сред тях са студенти от програмата "Еразъм", които прекараха повече от седмица сред горите на Искърското дефиле в бившо училище, превърнато в младежки еко лагер. През август сдружение "Младежда" ще организира още едно обучение в село Очиндол за..
Изложбата "Из историята на графитите и уличното изкуство в София” е продължение на книгата " Sofia Urban Art. История на графитите и уличното изкуство от 90-те до днес" създадена декември 2023, като опит да се проследи развитието на тази субкултура в българската столица. Стъпвайки на дългогодишно изследване, събиране на архивни кадри,..
Всеки десети пълнолетен гражданин на страната посочва, че се е случвало за по-малко от година да работи, без да се осигурява. Това се е случвало при 9,6% от участниците в мащабен анализ за нагласите към пенсионната система у нас, представено от Парламентарния център за проучвания. 53% не са доволни от пенсията си, 35,4% отчасти, а 11% са напълно..
Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени решението по оценка на въздействието на околната среда (ОВОС) за инсталацията за горене на RDF отпадъци от "Топлофикация" - София. По този начин върховните магистрати оставят в сила решението на Административен съд София, образувано по жалба на екологични сдружения. Според съдиите,..
17-ото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" ще се проведе от 7 до 23 май под мотото "Повече от един танц" . В първите дни в Гьоте Институт са предвидени лекции от образователна програма на фестивала "Без дистанция" с вход свободен. Боян Манчев ще говори на тема "Вещерски танци" (7 май),..
Как се правят в днешно време домашни козунаци? Защо повечето хора избират да си купят от магазина? Всеки ли може да направи козунак в домашни условия? Как се промени традицията в боядисването на великденските яйца? Репортер на БНР-Радио София Ана Попова се срещна с Любка Коцева, която отскоро има хлебопекарна и е изпробвала с..