Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителен футболен турнир за дами любителки ще се проведе в кв."Слатина"

Симона Караиванова и Емилия Николова, в студиото с Боян Бочев
Снимка: Радио София

Представяме ви едно събитие, което се надяваме да грабне вниманието ви. Благотворителен футболен турнир за дами любителки в подкрепа на сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ ще се проведе на 2 октомври в София, на терените на “Грийспорт клуб”, в квартал Слатина. Мястото се намира точно до Висшето транспортно училище “Тодор Каблешков”.

Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ /СДОХЗ/ е организация, създадена от родители на деца с онкохематологични заболявания, техни близки и съмишленици, преди десет години.

Тяхната основна цел е подобряване на условията за лечение и рехабилитация на децата с онкохематологични заболявания.

Симона Караиванова от сдружението, обясни колко е тежък живота на децата, които се разболяват внезапно, а трябва да се лекуват продължително, като в този период на лечение детето се намира в социална изолация.

“Те губят всичко. Губят външния си вид, приятелчетата си, губят средата си”, посочи тя.След проведеното лечение, детето трябва да се върне там, където са приятелите му, в същата социална среда. Това се случва за година и половина или две, и се налага то да компенсира този социален опит, който те са натрупали.

“Много често тези деца са аутсайдери, усещат се различни. И именно там е нашата мисия, в момента на подкрепа”, разкри Караиванова.  
Тя посочи още,че да се дава гласност и да се говори за това е много важно: “Защото обществото трябва  да знае, че тези деца съществуват”, каза още тя. Добрата новина в световен план е, че 70 -80% от децата имат шанс да бъдат излекувани.

В съботния ден на 2 октомври всеки желаещ да погледа на живо дамски аматьорски футбол и едновременно с това да помогне за провеждането на летни лагери за малчуганите от сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ може да го направи на игрищата на спортен комплекс „Грийнспорт” в столичния квартал Слатина.
 Въпреки пандемията, интересът към футболния турнир расте с всяка изминала година, като през 2021-ва спортното събитие за първи път се провежда два пъти в рамките на една година.

Повече информация за спортното събитие от Емилия Николова от фенклуба на “Арсенал” в България:
“В това второ издание на турнира за 2021 г. – и  пето от 2018 г. насам – ще вземат участие 8 отбора. 

Това са дамските формации на ASCB Ladies, които са и част от самия фен клуб и се включват в редица други благотворителни инициативи, „Скрити лимонки“, известни с подкрепата на различни благотворителни каузи, сред които и тяхната #книгизаусмивки, както и тимът на „Торнадо“, които също са благодетели на разнообразни благотворителни събития чрез тяхната инициатива „Футбол с кауза“.

 Към тях се присъединяват още отборите на „PwC България”, „EnJoy”, барманките от Бар “Безкрай “и още два новосформирани тима, сред които дебютантите в състезанието – „Лъвиците на Лео“.

Освен дамски футбол, посетителите на събитието ще имат възможността да разгледат и да закупят по желание нещо от организираните на място благотворителни базари, за ръчно изработени от самите деца, представители  на сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“  - бижута, авторски рисунки и други хендмейд декорации, както и книги,  като част от инициативата „Книги за усмивки“ на отбора на „Скрити лимонки“.

 Ще има и кутия за дарения”,  разказа тя. И посочи още, че събитието ще се случи в събота, 2-ри октомври, от 10 – 14:30ч. В квартал “Слатина” на игрищата на спортен комплекс „Грийнспорт”. 

Ще бъде на открито, в съответствие със всички противоепидемични мерки. Чуйте повече в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънце – до обяд, след това са възможни валежи, в София – до 20°

Преди обяд ще бъде предимно слънчево. По-значителна ще е облачността над североизточните райони, а около и след обяд на места в останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи , придружени с гръмотевици, по-интензивни в планините; възможни са градушки. Преобладаващите максимални..

публикувано на 28.05.24 в 07:20
Снимки: ФМИ, архив

Двудневен форум събира студенти и компании във ФМИ на СУ

"Знам и искам да го докажа" е мотото на Кариерния форум, организиран на 28 и 29 май 2024 г. от Кариерния център на Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийския университет, съвместно с Фондация "ФМИ Иновации и Образование". Форумът е отворен към всички студенти, които искат да се развиват в сферата на информационните..

публикувано на 27.05.24 в 17:48

В кой век е българският учител?

Учителят на 21. век овластява учениците да са инициативни и активни, като им дава избор и се вслушва в обратна им връзка. Той знае как да използва технологиите, за да премахва различни бариери, които пречат на ученето. Включва в преподаването си разнообразни материали, които правят ученето по-интересно и интерактивно. Създава у учениците..

публикувано на 27.05.24 в 17:02
Д-р Иван Томов

"Кутия за приказки" по повод Световния ден на множествената склероза

По повод наближаващия Световен ден на множествената склероза 30 май, на 28 май ще се проведе медийно събитие, озаглавено "Кутия за приказки". Тази година темата на кампанията е “Диагноза“. Събитието е част от Здравна кампания за повишаване на осведомеността към редките автоимунни и възпалителни неврологични заболявания в България. Целта..

публикувано на 27.05.24 в 16:09

Компании вече предлагат персонализирани придобивки на служителите си

HR специалистите все повече трябва да се грижат за чувството за принадлежност, служителите да видят бъдещето си в самата компания. Фирмите вече залагат повече на персонализирани придобивки, съобразно интересите на хората , които работят. За бизнеса, а и за служителите от важно значение са не само информацията и данните, но и анализа..

публикувано на 27.05.24 в 15:37
Антонио Дачовски

Оперетата "Страната на усмивките" по Франц Лехар с премиера в НМТ "Стефан Македонски"

На 29 и 30 май романтичната оперета на  знаменития австро-унгарски композитор Франц Лехар "Страната на усмивките" ще има премиера в Националния музикален театър "Стефан Македонски. С тази постановка на ще се честват 25 години от основаването на Студентския съвет при Националната музикална академия. Франц Лехар е известен на..

публикувано на 27.05.24 в 13:56