Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

На 6 октомври в зала 6 на НДК

Ангел Заберски трио представя новия си албум „Like Jazz-3” два пъти в един ден

Ангел Заберски, Борис Таслев и Стоян Янкулов-Стунджи
Снимка: Ангел Заберски трио

Ангел Заберски трио избра зала 6 на НДК, за да представи третия си албум от поредицата „Like Jazz”, в която срещат класиката с джаза.

На 6 октомври от 18 и 20 ч. почитателите на популярното трио ще могат да се насладят на официалната премиера на новия му албум, както и да бъдат първите, които ще го притежават с автограф от тримата музиканти, съобщиха от НДК.
Първият албум от поредицата излезе през 2016 г. с произведения на Шуман, Пучини, Чайковски и др., вторият - от 2018 г., представен под името "Малко нощна музика", съдържаше пиеси на Бах, Рахманинов, Бетовен и др., а сега триото залага на композитори от периода на Романтизма. Затова и музикалното му представяне е озаглавено "Романтични пиеси".

Ангел Заберски е музикант, композитор, творец, който запазва радостното и жизнеутвърждаващо настроение в своите пиеси, независимо от превратностите на съвремието или модните течения. Закърмен с отношение към забавната музика заради жанровото наследството от своите родители, той успява да намери своя собствен път, следвайки възхищението си и респекта към великите Оскар Питърсън, Нат Кинг Кол, Бъд Пауъл и Бари Харис като начин на изпълнение за своето трио.

В триото пианистът Заберски си партнира с Борис Таслев (контрабас) и Стоян Янкулов-Стунджи (ударни).

Третият албум, който триото записа, включва не само творби от оперната и световната класика, но залага и на танца, балета и валса.
Чрез него слушателите ще се насладят на прочутото "Адажио" на Томазо Албинони, ще се докоснат до "Хофманови разкази" на Офенбах, популярни със своята "Баркарола", ще разпознаят световноизвестния "Танц със саби" на Арам Хачатурян, любимия "Сватбен марш" на Менделсон и най-популярното произведение на Равел, замислено като музика от балетна постановка за руската актриса и танцьорка Ида Рубинщайн, близка на композитора - "Болеро".

Сред музикалните изкушения, които ще чуе и публиката на концерта, са "Ноктюрно" на Шопен, както и