Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Фъстъците са едни от най-силните алергени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Грешно е да се смята, че фъстъците са ядки, тъй като принадлежат към семейството на бобовите растения и растат в земята. Те са и едни от най-силните алергени, обясни диетологът Светлана Панченко пред руски медии.

По думите й, поради факта, че фъстъците растат в земята, те често са изложени на въздействието на плесенни гъбички, които могат да имат отрицателно въздействие върху здравето. Светлана Панченко обясни още, че фъстъците съдържат и фитинова киселина, която пречи на усвояването на редица микроелементи от храната, като например желязото.

Суровите фъстъци да се накиснат във вода за няколко часа и след това да се изсушат, преди да се подложат на топлинна обработка и да се консумират, посъветва диетологът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дойчин Неновски обиколил приютите за 4-ноги преди да оглави "Екоравновесие"

За пръв път, преди да встъпи в длъжност директор на "Екоравновесие" се срещна с представители на неправителствени организации, работещи в защита на правата на животните и доброволци, които помагат в общинските приюти. Дойчин Неновски поема ръководния пост макар и временно, но дава заявка, че ще поддържа активна комуникация с тях. Засега..

публикувано на 07.04.25 в 16:55

Форум за "Д-р Изкуствен интелект" в Световния ден на здравето

Днешният 7 април е Световен ден на здравето и професионален празник на здравния работник. Това е и повод да обърнем поглед към развитието на медицината и иновациите в нея. От 17 часа в  иновационен форум “Джон Атанасов” на София Тех Парк ще се проведе петото издание на поредицата за технологии, бизнес и наука Tech Park Talks ...

публикувано на 07.04.25 в 16:14
Владимир Иванов

За година великденската трапеза е поскъпнала с по-малко от 10%

" Ние сме пазарът с най-много промоционални етикети . Най-добре е да търсим български яйца и агнешко месо. Конкуренцията и по празниците води до възможност да се намерят  продукти на нормални цени, не повишени спекулативно . Пазарът е най-добрият регулатор. Друга тема е веригата от производител до краен купувач", каза още председателят на ДКСБТ. Той..

публикувано на 07.04.25 в 15:16

Италианският куратор Алесандро Винчентели представя в София изложбата “Кой бачка сега!"

Италианският куратор Алесандро Винчентели представя в София изложбата “Кой бачка сега! Разкриване на невидимото: труд, несигурност и изкуство“. Проектът ще бъде открит тази вечер в галерия „Куб-Топлоцентрала“. По думите на екипа експозицията изследва невидимата, но интегрална природа на труда – по-специално работата, която остава недооценена или..

публикувано на 07.04.25 в 15:01

Как автокрациите си сътрудничат, за да подкопаят демократичния свят

Най-новата книга на Ан Апълбаум , носител на наградата “Пулицър“ - “Конгломератът Автокрация. Диктаторите, които искат да управляват света“ , е алармиращ анализ за това как автокрациите си сътрудничат, за да подкопаят демократичния свят, и как ние трябва да се обединим, за да им противодействаме. Днес автокрациите се управляват не от един..

публикувано на 07.04.25 в 14:07