Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орални бактерии увеличават риска от хипертония

Снимка: БГНЕС

Вероятността от хипертония при жените се увеличава значително, ако в микрофлората на устата им присъстват определени видове бактерии, свързани с развитието на възпаление на венците - пародонтит. Това установиха американски биолози, цитирани от пресслужбата на Американската асоциация по сърдечни заболявания (AHA).

Проф. Майкъл Ламонт от университета в Бъфало (САЩ) обясни, че пародонтитът и хипертонията се срещат особено често при по-възрастните хора. Това може да означава, че рискът от развитие на хипертония може да бъде значително намален чрез намаляване на честотата на хроничното възпаление на венците.

Учените анализирали данни, събрани от техни колеги в рамките на проекта BOPDS за проучване на честотата на остеопорозата и пародонтита сред по-възрастните жени. Анализът им показва, че наличието на 10 вида бактерии в оралната микрофлора на по-възрастните жени увеличава риска от развитие на хипертония с около 10-16%, когато се вземат предвид всички възможни странични фактори, включително наличието или липсата на вредни навици. За разлика от тях появата на пет други микробни варианта намалява риска от развитие на високо кръвно налягане с 9-18%, съобщава БГНЕС.

Проучването на тези бактерии показва, че всички микроби от първата група са свързани с развитието на хронични разновидности на пародонтит и други форми на възпаление на венците и другите тъкани на устата. Наличието на останалите пет вида бактерии намалява риска от развитие на тези заболявания 

Всичко това според професор Ламонт и неговите колеги показва, че съществува връзка между хипертонията при жените и състоянието на тяхната микрофлора. Учените се надяват, че последващо проучване на тези бактерии ще им помогне да разберат дали те допринасят пряко за хипертонията или влияят косвено върху кръвоносната система на жените.

Все още сърдечните и съдовите заболявания, включително инфарктите, инсултите и хроничната сърдечна недостатъчност, са една от водещите причини за смърт в световен мащаб, по данни на Световната здравна организация. От тези заболявания, всяка година умират около 17 млн. души.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Трактатът на Петър Богдан

Петър Богдан съставя първият исторически трактат в новата история на България. Той носи заглавието “За древността на бащината земя и за българските дела”. Годината е 1667. Говорим в детайли за изключителната личност на Петър Богдан и неговият основополагащ трактат с д оцент Василев, преподавател по класически езици към Софийския университет..

публикувано на 01.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Биографията на Алеко Константинов

Разговорът е с изкуствоведа Иво Милев, автор на книгата “Алеко Константинов - Das Wunderkind”: "Алеко Константинов е част от една моя стратегия за биографии. Задачата ми е да изведа една друга линия. От 90-те се забелязва нарастваща тенденция на "херменевтика на подозрението". Има опити да се демистифицира Алеко Константинов. Той е един от..

публикувано на 01.06.24 в 15:00
Лобното място на Дилинджър

Адресите на любовта - Гангстерска афера - Анна Акълиева

Българска любовница предава гангстера Дилинджър на ФБР Добричлийката Анна Акълиева, известна в САЩ под името Анна Сейдж издава обявеният за национално издирване Джон Дилинджър и прибира наградата за главата му. Един от най-известните гангстери от 30-те години на ХХ век е извършил 66 обира на банки, а бягството му от непристъпен..

публикувано на 01.06.24 в 14:00

Шевицата говори

Фестивалът "Българите, кои сме ние"  в град Сливница, е с  деца и младежи на възраст от осем до 29 години, разделени в категории.  Фестивалът съдържа конкурсна програма, майсторски класове и работилница с лектори от страната и чужбина. Подробности от  организатора: Маргарита Божкова: "Това е труд на децата от сценария до реализирането му. Има..

публикувано на 01.06.24 в 12:00

Лято, кукли и приятели

На 1 юни в 10:30 предстои откриването на шестото издание на  Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“ в парк „Асеневци“ на откритата сцена „Арт лято“ до Художествена галерия „Борис Денев“. Събитието ще продължи през трите летни месеца до 31 август, когато ще се връчи и Наградата на публиката. Веднага след официалното откриване,..

публикувано на 01.06.24 в 11:35
Камелия Тодорова - психолог

Да се грижим за детето в себе си

Как да оставим децата да бъдат по-дълго време деца – интервю с психолога  Камелия Тодорова , психотерапевт от “Психологическо консултиране За мен”: "Много от нашите реакции са на базата на това, което сме били като деца. Да се грижим за детето в себе си! Всяко представяне на детето родителят го носи върху себе си. Друг е въпросът, че животът..

публикувано на 01.06.24 в 10:20
Стани Милев

Млади, зелени, с образователен елемент

Съвременна българска детска анимация ще могат да гледат децата на 1 ЮНИ в “ Кино по детски ”, безплатно събитие на 1 юни с начални часове 10:30, 12:15 и 14:30 часа в кино Одеон – интервю  със Стани Милев от студио Chase a Cloud, един от организаторите: "Няма кой знае какво, което да се случва тук, повечето ни са на чужди езици, които сме..

публикувано на 01.06.24 в 09:59