Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Алек Топов: Глаукомата - тихият убиец на зрението

Снимка: Радио София

От 7 до 14 март 2022 г. отбелязваме Световната седмица за превенция на глаукомата, която е под надслов "Светът е ярък - спасете вашето зрение". По този повод се провеждат безплатни консултативни прегледи в Александровска болница и ИСУЛ.

Във връзка с това, в Радио София гостува д-р Алек Топов, началник на отделението по офталмология в Acibadem City Clinic Болница Токуда. Той каза, че всяка година се провежда седмица посветена на борбата с глаукомата, понеже информацията за това заболяване винаги се оказва недостатъчна.

"Глаукомата я наричаме "Тихият убиец на зрението". Защо е така? Защото пациентът не разбира, че има глаукома, ако той не отиде на очен лекар и съответно лекаря не установи това състояние", сподели д-р Топов.

Той добави, че хора на възраст над 40 години трябва веднъж годишно да провеждат профилактични прегледи при очен лекар, понеже има заболявания като глаукома и диабетна ретинопатия, за които те даже и не предполагат.

По думите на д-р Топов, в последните 10 години за лечение на глаукомата има огромен набор от медикаменти, както и че колкото по-рано започне лечението, толкова по-добре е за пациента. Той добави, че за разлика от предишни години, сега офталмологията разполага с много нови апарати за диагностика.

"В хирургията има изключително много лазери, които навлязоха в лечението на глаукомата. Импланти, които спомагат при крайните фази, когато пациента се наложи ние да го лекуваме хирургично", каза д-р Топов и допълни, че другите методи са на границата между хирургията и медикаментозното лечение.

Той поясни, че това са импланти, които се поставят в окото, и които импланти представляват "депо-препарат" отделящ се дълго време, като по този начин пациентът няма нужда да си слага капки. Има и иновативни техники, които се използват за лекуването на катаракта, като например въвеждането на фемтносекундния лазер в хирургията.

Той извършва първите три стъпки от операцията и това е един вид "роботизирана хирургия" в катарактната хирургия. Освен това, по думите на д-р Топов, друга иновация са видовете импланти или изкуствени лещи.

"Махаме лещата и поставяме имплант, който дава възможност на пациента да вижда добре, както на далечно, така на средно и на близко разстояние", каза д-р Топов. Той допълни, че новите импланти не дават разсейване на светлина както старите, а и при тях има много малко противопоказания.

За иновациите в офталмологията д-р Топов сподели, че се работи върху микрочипове, които да бъдат вграждани в ретината, както и за инжектиране директно под ретината на препарат, който забавя или стопира развитието на пигментния ретинит и други вродени заболявания.

Още подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкуственият интелект и медицината

Наближава крайният срок за участие в конкурса за студенти по медицина за есе по темата "Ще остави ли изкуствения интелект лекарите без работа?" Това е второто издание на наградите "Александър Дърводелски", а формата на получаване на есетата и оценяването останат същите, съобщават от Център за защита правата в здравеопазването. Паричните награди..

публикувано на 21.05.24 в 17:30
Снимка: UPI/ Archives of Roy Export Co. Ltd. Charlie Chaplin™ © Bubbles Incorporated SA

Концерт-спектакълът "Чаплин пианисимо" за първи път в България

Концертът-спектакълът „Чаплин пианисимо“ за първи път ще бъде представен в България. На 10 юни софийската публика може да види мащабния проект в зала „България“, на 12 юни в Пловдив - Драматичен театър и на 15 юни във Варна във ФК, в рамките на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Спектакълът е любопитен разказ за живота..

публикувано на 21.05.24 в 16:28

От ЕС обмислят нови ограничения за старите коли

Какъв е в България дялът на пазара за стари автомобили и как ще се отрази това на сектора, джоба и чистотата на въздуха? Любомир Доросиев, зам.-председател на Асоциация на вносителите на автомобили разказа подробности пред Радио София. По думите му българинът е започнал да кара все по-нови автомобили, като статистиката сочи, че от две години..

публикувано на 21.05.24 в 16:08
Национален дворец на културата

Информационен ден по Програма "Европа 2024" на Столичната община

Утре (22 май), в Sofia Lab, ще се проведе вторият Информационен ден по Програма „Европа 2024“ на Столичната община. Експертите ще дават насоки и формуляри за кандидатстване, придружаващи документи и ще разясняват методиката за оценяване. И през тази година, основаната цел е подпомагането и сътрудничеството между гражданите и местната власт...

публикувано на 21.05.24 в 15:09

Вторият концерт от цикъла "Вдъхновение" на Минко Ламбов с премиера на 22 май

На 22 май, от 18.30 ч., в концертната зала на Общински културен институт „Надежда“, ще се състои вторият концерт от цикълa „Вдъхновение“ на Минко Ламбов, заедно със „Симфониета „София“. Минко Ламбов композира концерта, специално за тромпетиста Венцислав Благоев. „Музиката е прекрасна. Аз отдавна свиря със „Симфониета“, с Минко, други..

публикувано на 21.05.24 в 13:42

Спортът и геополитиката през призмата на актуалния олимпийски идеал

Конференция-дискусия на тема " Спорт и геополитика: мит ли е олимпийският идеал за мир и братство? " ще се проведе на 22 май от 12:00 ч., съобщиха организаторите от Френския институт в България, „София 2024 – Световна столица на спорта“ и Националната спортна академия „Васил Левски“. Във време, когато конфликтите се изострят,..

публикувано на 21.05.24 в 13:12
Марио Хосен солира на откриването на

Научен симпозиум за музиката на композиторите от Дунавските държави

В рамките на международния музикален фестивал „Варненско лято“ има няколко важни насоки, които се развиват целенасочено през последните години. Разказва Марио Хосен, артистичен директор на фестивала: „Вече стана малка традиция в рамките на фестивала да наблягаме и на научния симпозиум – тази година той ще бъде посветен на музиката на..

публикувано на 21.05.24 в 12:31