Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Цанева: Повечето от детските площадки не са безопасни

2
Снимка: Радо Стойков

Мая Цанева е един от основателите на сдружение „Безопасни детски площадки“, което се занимава с темата за живота на децата на открито, детските площадки в София и страната, със събирането на сигнали за нередности, насочването хората, а вече и с класните стаи на открито:

„Настъпи сезонът на играта навън и повечето родители и граждани забелязаха какво се случва около тях. Къде пясъчниците са замърсени или няма пясък, къде има разрушени или не добре изглеждащи опасни съоръжения, огради, къде е мръсно и така нататък“.

Мая Цанева сподели, че неправителствената организация е била залята от мейли и обаждания от граждани с въпроси къде или как могат да сигнализират за нередности и опасности на площадките.

Какво да правим и къде да сигнализираме за нередности на детските площадки?

„Ако говорим за София, за големите градове и не само, общината обикновено има наличен мейл, има уебсайт, Facebook страница, горещ телефон, на които може да се подаде сигнал. При много спешни случаи – 112, разбира се. На 112 може да се обадите за нещо, което представлява непосредствена опасност за вашето дете и децата като цяло“.

Мая Цанева

Тя обясни също, че най-добрият вариант за подаване на такъв сигнал е да изпратим мейл със снимки и точен адрес на общината:

„Всички подадени сигнали в София, предполагам и в големите градове, влизат в една обща система, която ги разпределя към районите, те си имат номер. Получавате номер на сигнала и така може да проверите как върви движението му“.

Какви са най-големите проблеми сега?

„Със сигурност сега хората забелязват пясъчниците, защото те са видни, зелените площи, сега идва сезонът на кърлежите, има счупени елементи, вандализъм. Последно данните, които излязоха от едно разследване на структура на прокуратурата бяха, че повечето от детските площадки не са безопасни по всички изисквания“, добави тя, като каза, че правилата за безопасност на детските площадки са променяни последно през 2018-2019 година.

Една от посоките, в които сдружението ще работи, е да бъдат направени площадки за по-големи деца и да съществува по-прецизна квалификация на площадките, според възрастта, нуждите на децата, интересите и двигателните възможности.

„От миналата година, с ваша подкрепа, работим и за класните стаи на открито. До месец се надяваме вече да стартираме уебсайта, на който ще има интерактивна карта с класни стаи на открито в цяла България“, допълни Мая Цанева.


Чуйте повече от разговора в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

41 младежи лишени от родителска грижа получават помощ

"Училище за работа" 2024 стартира на 5 юни 2024 г., за да даде възможност на 41 младежи, лишени от родителска грижа да се потопят в реалната работна атмосфера и да усвоят ценни умения за самостоятелния живот, който им предстои след навършване на пълнолетие. Организатор на програмата е "Фондация "Подарете книга". Повече за нейното ново издание и..

публикувано на 03.06.24 в 18:23

Демографска пустиня ли е страната ни?

Превръща ли се България в демографска пустиня? Увеличават ли се и с колко населените места у нас с население до 10 души на квадратен километър? Как може да се смекчат негативите от свръх концентрацията на населението в няколко града от страната и да се съживят селските райони? Подробности разказа доц. Николай Цеков от Институтът за изследване на..

публикувано на 03.06.24 в 15:38

Пилот, ветроходец, пчелар, писател. В кое ли не е добър Йордан Колев?

След пътеписа "От Рио до Кейптаун" (2017) и романите "Кацането" (2019), "Лабиринт" (2021) и "Пазителят и кобрата" (2023) Йордан Колев се завръща към любимото си занимание – разказите. Най-новата му книга носи заглавието "Двойното дъно на пилотския куфар". По думите на акад. Владимир Зарев, сборникът ни докосва, вълнува, изпълва ни с..

публикувано на 03.06.24 в 15:28

Франкофони създадоха аудиогид за Музея на българския спорт

Националният музей на спорта, който се намира в сградата на стадион "Васил Левски", вече разполага с аудиогид на френски език. Той бе разработен от студенти от магистърската програма в Специализирания институт на франкофонията по администрация и мениджмънт (СИФАМ), и предоставен на Катя Иванова, директор и уредник на музея. Аудиoгидът е..

публикувано на 03.06.24 в 14:35

Световна среща на творците в сферата на независимото изкуство IETM Sofia 2024

Световна среща на творците от сферата на независимото изкуство IETM Sofia 2024 ще се проведе между 12 и 15 юни в РЦСИ “Топлоцентрала“. Заедно с водещи специалисти и представители на независимата сцена бяха очертани приоритетите на събитието, които включват: статутът на артиста, условията на работа в Европа и в частност – България, менталното..

публикувано на 03.06.24 в 14:28
Мария Ангелова

Певицата Мария Ангелова със страст към "Поп и джаз пеене" остава вярна на фолклора

Младата певица Мария Ангелова разказа в предаването "Добър вечер, София“ как се заражда в нея любовта към фолклора. Това се случва още в ранните й години в училище, където посещава хор, в който изпълнява народна музика. По-късно започва да учи в музикална паралелка, посещава уроци по поп и джаз пеене. Кандидатства в джаз академията на Милчо..

публикувано на 03.06.24 в 12:32

В гимназията по транспорт в Сливница учат и младежи от София

Когато човек влезе в професионалната гимназия по транспорт "Н. Й. Вапцаров" - гр.Сливница, го посреща ромолът на изкуственото водопадче, което клокочи в алпинеума на фоайето. Срещу него са разположени моделите, с които абитуриентите тази година се дипломират и това са светещи, издаващи звук и работещи мотори, фарове и други части на автомобила.  През..

публикувано на 03.06.24 в 11:32