Времето и количеството на киселите млечни продукти, които могат да бъдат полезни за организма, се определя и от това - кога ги консумираме, обяснява проф. Андрей Бобровски от Медицинския факултет на Санктпетербургския държавен университет.
Млечните продукти съдържат ценни протеини, калций, който е от съществено значение за укрепването на костната тъкан, както и бифидобактерии, които нормализират функцията на червата, казва специалистът.
„Най-голямото предимство на киселото мляко е, че то е доставчик на аминокиселини или протеини за организма, а те са градивните елементи на нашето тяло. Растящото и възстановяващо се тяло има особена нужда от тях. За разлика от прясното, киселото мляко има голямо предимство - протеиновите му вериги са по-къси, така че се усвояват по-лесно и бързо“, уточнява Бобровски.
Организмът може да си набави протеини от ферментиралите млечни продукти по всяко време, казва диетологът. Същото важи и за калция.
Диетолозите все пак препоръчват да изберете определено време за консумация на кисело мляко: поне час и половина след хранене. В противен случай благоприятното въздействие на бифидобактериите върху храносмилателната система ще намалее.
„Млечнокиселите продукти нормализират чревната микрофлора благодарение на така наречените бифидобактерии, на които повечето от тях са доста богати. Те са известни и като пробиотици. За да извлечете максимална полза от тях, е важно да консумирате млечни продукти на празен стомах“, допълва Бобровски.
Трябва да се има предвид, че естественият пробиотик трябва да се приема поне две седмици, за да се постигнат ползи за здравето.
За разлика от прясното мляко, киселото може да се консумира и през нощта, казва още диетологът. Въпреки това количеството му не трябва да надвишава препоръчителните дневни дози – около 400 грама.
В средата на седмицата коментаторите Елена Дариева и Светослав Живков разговаряха по темите: Управление във време на демокрация . Избори. "Референдумите не са лек за всякакъв случай. Но стават за "дъвка" на популисти." Особености на национални и местни допитвания – финансиране, изисквания за избирателите, провеждане. Социологическите проучвания..
В присъствието на журналисти днес бяха разяснени част от проблемите за бранша на автоинструкторите, обучаващи нови водачи на моторни превозни средства (МПС). По думите на председателя на "Българско обединение на шофьорите" Христо Радков , вината за неправоспособните шофьори на пътя пада върху обучаващите ги, когато изпитът пред..
Заради проточилия се основен ремонт на Театър София , актьорите от трупата му продължават да изнасят представления от своята програма на други столични сцени – във Военния театър, "Сълза и смях", " Théatro отсам канала", в Младежкия театър "Николай Бинев". Надеждите и очакванията и на състава на театъра, и на почитателите на Мелпомена, са..
Вдъхновена от шедьовъра на Луис Карол "Алиса в страната на чудесата“, режисьорът и хореограф Анна Пампулова създаде своя сценична интерпретация на любимата на много поколения книга. Премиерните дати на танцовия спектакъл на Балет "Арабеск" са на 21.02.2025 г. и 1.03.2025 г. в Националния музикален театър "Стефан Македонски". Музиката е на композитора..
Заложеното в проектобюджета не отговаря на исканията и очакванията от страна на КНСБ за ръст на възнагражденията в обществения сектор . Заложените 5% биха покрили само инфлацията. Това коментира пред БНР-Радио София Петър Мишев , икономически анализатор в Института за социални и синдикални изследвания и обучения към КНСБ. Той..
Фестивалът “Възможното образование“ се завръща с пълно издание от 2020 година насам, в Червената къща, а фокусът му е върху човеколюбивите образователни практики от България. За образованието, но не за невъзможните, а напълно обозрими, нови и съвсем възможни хоризонти, които се откриват пред него, е акцентът на разговора с Нели..
Нова наредба за здравословно хранене на учениците предлага за обществено обсъждане Министерството на здравеопазването. Сега действащата е от 2009 г. През 2018 г. специалистите са преработили Наредбата за физиологичните норми и това налага промени в други документи, свързани с храненето на деца в ясли, градини и в училищна възраст...