Времето и количеството на киселите млечни продукти, които могат да бъдат полезни за организма, се определя и от това - кога ги консумираме, обяснява проф. Андрей Бобровски от Медицинския факултет на Санктпетербургския държавен университет.
Млечните продукти съдържат ценни протеини, калций, който е от съществено значение за укрепването на костната тъкан, както и бифидобактерии, които нормализират функцията на червата, казва специалистът.
„Най-голямото предимство на киселото мляко е, че то е доставчик на аминокиселини или протеини за организма, а те са градивните елементи на нашето тяло. Растящото и възстановяващо се тяло има особена нужда от тях. За разлика от прясното, киселото мляко има голямо предимство - протеиновите му вериги са по-къси, така че се усвояват по-лесно и бързо“, уточнява Бобровски.
Организмът може да си набави протеини от ферментиралите млечни продукти по всяко време, казва диетологът. Същото важи и за калция.
Диетолозите все пак препоръчват да изберете определено време за консумация на кисело мляко: поне час и половина след хранене. В противен случай благоприятното въздействие на бифидобактериите върху храносмилателната система ще намалее.
„Млечнокиселите продукти нормализират чревната микрофлора благодарение на така наречените бифидобактерии, на които повечето от тях са доста богати. Те са известни и като пробиотици. За да извлечете максимална полза от тях, е важно да консумирате млечни продукти на празен стомах“, допълва Бобровски.
Трябва да се има предвид, че естественият пробиотик трябва да се приема поне две седмици, за да се постигнат ползи за здравето.
За разлика от прясното мляко, киселото може да се консумира и през нощта, казва още диетологът. Въпреки това количеството му не трябва да надвишава препоръчителните дневни дози – около 400 грама.
От 24 октомври в София за четвърти път ще се проведе “Мостъ 4: Метростанция “Западен Парк” - Графити и Стрийт Арт Фестивал. Тази година събитието събира над 30 артисти от цялата страна, които ще преобразят метростанция “Западен парк”. “Правим четвърто издание на фестивала “Мостъ” по-голямо и още по-запомнящо се от последния път. Много се радваме, че..
Започва нова седмица, в която гостите във "Форум" ще коментират актуални обществени проблеми и казуси, както и теми от областите, в което те са специалисти. На 20 октомври събеседник е д-р Мария Трифонова, преподавател в Стопанския факултет на Софийски университет "Св. Кл. Охридски" и заместник-директор на Учебно-научна лаборатория "Приложни..
Строителна площадка за фитнес в Южен парк II откриват от Район “Триадица”. Фитнесът ще бъде изграден между Парк Център и Топлоцентрала. Проектът е на граждани и е част от инициативата на Столична община “Решава София“ за миналата година, като спечели 140 гласа. Съоръжението ще може да се използва от 10 до 30 трениращи едновременно от всички възрасти,..
Този месец София е домакин на два музикални фестивала, и двата са организирани от пианиста Людмил Ангелов . Единият е за камерна музика - “ Камералия ”, а другият фестивал, който вече се е утвърдил във времето, ще се проведе за 17-ти път е Piano Extravaganza. “Вече тече седмо издание на “Камералия”. Това е камерният фестивал на София. За всяко..
Заболяванията на мозъка се превръщат във все по-сериозен проблем в Европа заради застаряването на населението, а България е на едно от челните места по мозъчни инсулти. Необходимо е комплексно и съвместно сътрудничество между специалисти, отговорни институции и пациентски организации, смята чл. кор. проф. д-р Николай Габровски , председател на..
Столичната община организира специализирани обучения за медицински сестри и учители, работещи в детските градини, насочени към грижата за деца с диабет и контрола на гликемията. В София деца с диабет са записани в 22 детски градини. "Целта е да подобрим работата с деца с диабет, като помогнем на медицинските специалисти и педагогическия..
Ново проучване в частния сектор в България за 2025 година показва, че българските работодатели са изключително въздържани по въпроса за увеличаване на заплатите . Анализ на корпоративен лидер в бизнес консултирането и управлението на риска на българския пазар, в който попадат над 560 компании, отчита средно увеличение от едва 6% за настоящата..