Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как войната в Украйна влияе на пазара на имоти?

Снимка: Ани Петрова

Отразява ли се войната в Украйна на имотния пазар? По темата говори Ирена Перфанова, зам.-председател на Националното сдружение „Недвижими имоти“. По думите й, не можем да отделим събитията в Украйна от тези, които са се случвали преди това, като пандемията и, че това е един процес, който е започнал с нея и продължава със събитията в Украйна.

„Дали са се покачили цените в тази година, или в предходната година зависи много от това, инвеститорите кога и как са отреагирали на покачването на себестойността на строителството“, каза Перфанова и добави, че по нейни наблюдения това покачване се е случило миналата година, а сега все-още не се е отразило.

По думите й, спекулация се получава, ако има изкуствено задържане по складове на строителни материали с идеята те да бъдат в последствие извадени на пазара на по-високи цени.

„Не малка част от строителните компании са склонни да искат промяна на договорените продажни цени или да се отказват от изпълнение на договори“, сподели Перфанова и допълни, че в момента има по-скоро желание за наемане на имоти от украински граждани, отколкото от закупуване, а предпочитаните имоти от тях са на Черноморието, защото там имат създадени общности.

„В момента по-скоро това, което се получава е раздвижване на пазара и все-още не е стигнал пазарът до една точка, в която да прекипи и да започне да покачва цените заради това, че има прекалено много търсене. По-скоро покачването на наемните нива в момента е един естествен процес, който се получава в следствие на хиперинфлацията, която постъпи през последните две години и продължава в момента, както и покачването на продажните цени на недвижимите имоти, които са отнесени към старите наемни нива дават една много ниска доходност“, каза Перфанова.

По думите й, ако строителните компании забавят строителството изчаквайки да се балансира себестойността на строителството е възможно да се отвори нов дефицит.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Важните теми от европейския музикален пейзаж

На 05.06.24 EFM (European Forum on Music) се събират в София с важните за музикалния бизнес теми. Европейският музикален пейзаж се отличава с множество разнообразни музикални произведения от над 40 европейски държави. Но дали това разнообразие е еднакво представено в музикалните заведения и концертните зали на целия континент? Какво е необходимо,..

публикувано на 04.06.24 в 13:35

7 дни театрални миниатюри от един артист за душата на един зрител

Дванадесет спектакъла с продължителност от 3 до 12 минути в 7 дни ще предложи на публиката международният фестивал на театралната миниатюра "Театроскоп" , който ще се проведе от 14 до 20 юни в различни градове на страната. В основата на спектаклите е техниката Cajа Lambe, Lambe , която у нас е малко позната, но е популярна повече в..

публикувано на 04.06.24 в 13:12
Надеждза Вишева с водещия Кристиян Илиев

Надежда Вишева: "Няма мечта, която да не можеш да постигнеш!"

Надежда Вишева - майка, художник, популярна личност в интернет. Тя бе гост в предаването "Добър вечер, София" и представи себе си така: "По душа съм художник, по образование не, но изкуството го носим в себе си." Рисува от съвсем малка "Бях около 5-6 годишна, седях и рисувах с часове. На около 11-12 годишна възраст..

публикувано на 04.06.24 в 12:48
Антон Оруш на последния Панаир на книгата

Антон Оруш: В Царство България най-много са произвеждани радиоприемници

След „Голяма книга за българската техника“ (2019) Антон Оруш предлага друго издание, инспирирано от неговата богата е колекция от над 500 устройства, произведени в България. Самият Оруш работи в Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“. Новата му книга е " Произведено в България (101 български технически изделия)" и съдържа..

публикувано на 04.06.24 в 12:14

"Списък на всички страхотни неща" е представление, което може да има терапевтична функция

Моноспектакълът на Милко Йовчев "Списък на всички страхотни неща" е в афиша на Театър 199 и през месец юни . Това е представление изградено на принципа на импровизационния театър и публиката се превръща в "съучастник" в колкото забавното, толкова и докосващо душата изживяване . Въпреки сериозната тема и затрогващия разказ, усещането е за..

публикувано на 04.06.24 в 11:48
Софийски подлез до Централна гара, превърнат от бездомници в спалня

Кметът Момчил Даскалов: Добри са подлезите, през които минават хора

Подлезът до Централна гара продължава да е язва. За да стане по-приветливо място, то трябва да се обживи и поддържа. Пространството около ротондата и подстъпите към трамваите може да стане привлекателно и за бизнес, и за инвеститори, но трябва да има човекопоток. Това коментира пред БНР-Радио София Момчил Даскалов, кмет на район..

публикувано на 04.06.24 в 10:08

Лечението с антибиотик след ухапване от кърлеж не е задължително

В този епизод водещ специалист по клинична лаборатория пояснява трябва ли да пием с антибиотик веднага след ухапване от кърлеж , дори след като сме установили с лабораторно изследване, че кърлежът е заразен? Ще научите още как да разчитаме правилно резултатите от различни лабораторни изследвания и как се формират референтните стойности? З ащо не..

публикувано на 04.06.24 в 09:28