Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канабис и фалшиви спомени

Снимка: @l_kloft

В тази част ще се обърнем към едно проучване, което се случва в Маастрихт, Холандия. През 2020 г. д-р Лилиан Клофт, постдокторант в областта на съдебната медицина в Maastricht University, заедно с екип от други учени публикуват проучване, доказващо връзката между употребата на канабис и създаването на фалшиви спомени. Няколко неща са интересни за това проучване. Първо – говорим за доказателство от учени относно влиянието на канабиса и неговата употреба, и второ – прочуването идва именно от държава известна със своята легализация за лична употреба на растението.

Огромни благодарности на д-р Клофт за отделеното време. Въпреки че е в майчинство тя даде интервю за радио „София“ и разказа за идеята, целите, подхода и резултатите от проучването.

- Кога започнахте с проучването и защо?

Зад проучвания като това често има дълга история преди неговото публикуване. Всичко започва през 2015 г., когато испанският професор Йори Риба публикува първото проучване около употребата на канабис и фалшивите спомени. Той е тествал хора, които хронично употребяват канабис за дълго време от живота си. Накарал ги е да спрат за период от 4 седмици и е установил, че дори и в този период на пауза те отново имат риск да създават фалшиви спомени. Тогава аз учех магистър и се запознах с екипа от това проучване. По-късно и учен от Австралия се включи в проучването.

Имахме тази идея да разберем какво се случва когато наркотици са въвлечени в едно престъпление. Преди 2015 г. имаше проучвания, които доказваха, че хората които пушат могат да имат проблеми с паметта и да не си спомнят събития, в които реално са участвали. Но проучването на Йори Риба е първото, което доказва връзката между канабиса и оформянето на фалшиви спомени. Така решихме, че тази тема има нужда от повече внимание.

В много случаи хора, които са въвлечени в престъпления като свидетели, жертви или престъпници са под влиянието на даден наркотик. Например канабис. Може да са под влиянието му по време на едно престъпление или по време на полицейския разпит. И така се създава риска от получаване на невярна или неточна информация, което може да бъде пагубно особено, когато говорим за разследване на престъпление.

В проучването искахме да отговорим на въпроса – какви са моментните ефекти и също така дългосрочните. Искахме да разберем какво се случва с хората, когато са напушени в даден момент, но също така какво се случва с техните спомени след време, когато например ще бъдат разпитани от полицията, ако са били свидетели на престъпление. Да кажем седмица по-късно.

- Каква беше методологията, която използвахте?

Започнахме през 2017г. и изследвахме 64 човека. Хората, които търсехме за прочуването трябваше да бъдат здрави и с някакъв опит в пушенето на канабис. Да не са хронични пушачи, но да са употребявали канабис.

Използвахме миксиран метод. Всички хора получаваха един ден канабис, а на другия ден плацебо. И те не знаеха кога и какво получават. Най-доброто нещо което може да се направи в такъв тест е да се даде и плацебо. Важно е да се използва. Някои от тестваните се чувстваха напушени от плацебо. Особено тези които първо пушеха първо плацебо, а после истински канабис.

Нека обясня и двата типа фалшиви спомени. Съществуват така наречените спонтанни спомени. Те се генерират в резултат на вътрешната работа на паметта. Например може да си мислиш че си оставил ключовете си в чантата, но всъщност са в банята. Този вид спомени тествахме чрез запомняне на отделни думи. Думите бяха свързани помежду си и се обединяваха около една и съща дума. Например легло, почивка, сън, умора. Те се обединяваха около думата „спaне“. Така доста хора след като бяха пушили твърдяха, че думата, за която сме говорили е именно „спане“.

Другите тестове, бяха обвързани с дезинформация на паметта. Искахме да видим как хората реагират на фалшива информация, която им се дава. Например, ако някой ви разкаже своята версия на това, което е видял по време на престъпление, е възможно да предаде своите спомени на вас. Ако е видял мъж с черно яке и ви разкаже това, е напълно възможно вие да приемете този спомен само защото знаете че и вие сте видял мъж с яке, но не сте сигурни в цвета.

Използвахме виртуална реалност, за да пресъздадем сцена от престъпление, където в един от случаите тестваните бяха свидетели, а в другия случай бяха извършители. Дадохме им фалшива информация около престъпленията. Тези, които бяха в ролята на свидетели разговаряха с човек, който им даваше подвеждаща информация за това, което той е видял. А тези, които бяха в ролята на престъпници бяха разпитвани с въпроси, които ги караха да мислят в зададена от нас посока. Като например „Видя ли мъжа с черното сако?“, а всъщност нямаше такъв мъж на местопрестъплението, което пресъздавахме.

- До какви резултати стигнахте?

Открихме, че при всички има фалшиви спомени. Когато хората бяха напушени на момента, те имаха най-висок риск от създаване на фалшиви спомени. След седмица, когато бяха трезви, отново имаше този риск, но в по-малък процент.

Така че - да пушенето може да оказва влияние върху живота на хората. Не само в криминалната сфера, където истинските спомени са от особено важно значение, но и в личния живот на хората. Това е важно да се знае и от тези, които използват медицински канабис.

Важното е да сме наясно. Например хората да не учат докато са напушени, защото е важно да помним детайлите и да сме съсредоточени.

- Смятате ли да продължите проучвания в тази сфера (канабиса)?

Темата е много интересна и определено бих продължава да работя в тази посока, защото смятам, че може да се стигне до много интересни резултати. Фалшивите самопризнания също са голям проблем в съдебната система. Хората под натиск могат да признаят именно че са направили нещо, което не са. Но е интересно дали хората, които са употребявали канабис са по-склонни да се поддадат към такъв натиск.

- Няма как да подмина това, че изследването идва именно от Холандия. Какво е вашето лично мнение по отношение на легализацията на канабиса? Като млад човек, като учен и като живеещ в Холандия.

Няма лесен отговор на това дали трябва канабиса да бъде легализиран изцяло. Има много фактори. Ако видите уикипедия страницата за легализацията по света, ще забележите голяма разлика в отделните държави по отношение на тази тема. Много е странно. Аз лично смятам, че трябва да се използва за медицински цели, както CBD, така и THC са доказателство за това. Убедена съм че трябва да е легално за пациенти.

Аз лично вярвам, че наркотиците са голям част от човечеството още от античните времена. Хората винаги са намирали начин да стигнат до тях. Тоталната забрана никога не е била решение, дори създава повече проблеми за държавата и за хората които ги употребяват, заради съмнителното качество, което се разпространява на улицата. Смятам, че поне декриминализацията е по-добра. По-добре е такъв тип дейност да бъде контролирана.

Тук можете да чуете целия разговор с д-р Лилиан Клофт, без дублаж. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 19.04.24: Феминистките застрашават ли привилегиите на мъжете?

Завършва седмицата, в която коментатори на "Форум" бяха социологът Мила Минева и Матю Стоянов, по-известен като рапърът Жлъч. В последния работен ден ангажимент остави на дистанция Жлъч, но се включи с мнение по телефона. Сред акцентите, които детайлно коментира Мила Минева (както и Жлъч от Стара Загора), бяха: Българското..

публикувано на 19.04.24 в 18:25

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за да станат пълноценни хора за себе си и останалите в общността. Усилията на фондацията са..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация за украинците. Това отбеляза пред БНР-Радио София Иво Желев  - експерт-анализатор, след..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че Израел има възможността да нанася удари в Иран. Погледите са насочени към реакциите. Съединените..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането на предишната национална в евро, както и от закръгляването нагоре от страна на търговците. Освен..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от фотография в епохата в, която всеки уж е фотограф? "Нашата визуална култура се е оформяла..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда страна? Какъв образ бихме искали да има България в чужбина? Каква е ролята на изкуството във всичко..

публикувано на 19.04.24 в 14:34