Какви тънкости трябва да знаем, за да приготвим вкусен, ароматен чай?
Като цяло няма строго определени правила, тъй като съществуват различни видове чай, с различно качество. При избора на чай е добре да обърнем внимание именно на качеството на суровината, както и на производителя.
"Има марки, които произвеждат сашета от по-висок клас, обикновено те са копринени и съдържат качествен чай" отбелязва експертът Андрей Шигулин, автор на проекта "Чай 108".
Според Шигулин, оптималната температура при приготвянето на чай може да се избере по емпиричен път. По думите му, е по-добре зеленият чай да се запарва при 85-90 градуса, черният чай - при 95-100, (подходящ и за ароматизираните видове), а улонгът - при 100.
Колкото по-нежен и млад е чаят, толкова по-ниска е температурата, смята експертът.
Денис Ковешников, съосновател на клуба "Чаена работилница", също посочва, че правилото за приготвяне на ароматната напитка не е строго, но добавя, че има и тънкости по отношение на колекционерските сортове.
"Древният "Чаен канон" препоръчва кипене на водата, който китайците наричат "звукът на вятъра в боровете". Тази температура на водата е около 90-95 градуса", споделя Ковешников.
Любопитен факт е, че черният, зеленият, улонг, белият и червеният чай се произвеждат от едно и също растение - дървото Camelia sinensis. Единствената разлика е в обработката на листата му.
Източник: БГНЕС

Консумацията на кафе и енергийни напитки, на цигари и на алкохол са трите най-разпространени нездравословни навици у нас - това показва най-голямото европейско здравно проучване, проведено в 22 държави и сред 1000 души в България. Над 86 процента от българите пият кафе, за да се чувстват щастливи, обясни Стефан Динев, представител на..
Над 10 000 ученици от първи до трети клас преминаха обучения за основните правила за пътна безопасност с националната кампания „Пресичам безопасно с TEDI“. Финалът на кампанията, която стартира в началото на октомври, завърши с открит урок в столичното 118 СУ "Акад. Людмил Стоянов". В него всички над 90 първокласници придобиха ценни знания от..
Редовната консумация на пълнозърнести храни помага за поддържане на по-високи когнитивни показатели и намаляване на риска от загуба на паметта при хора на средна и по-висока възраст. Това показва проучване, публикувано в списание Food & Function (F&F). Анализът обхваща повече от 5000 души със средна възраст 64 години. Изследователи от Чунцин и Пекин..
Миниатюрен електронен имплант в окото помага на хора с нелечима загуба на зрението отново да виждат – това показват резултатите от ново проучване, определяно като истински “пробив“ в развитието на изкуственото зрение, съобщават от “Евронюз“, цитирани от БГНЕС. Имплантът, който се поставя под ретината на окото и се свързва със специални очила, е..
Нов видеоклип на певицата Тейлър Суифт неочаквано увеличи броя на посетителите в Музея на изкуствата в германския град Висбаден, предаде агенция ДПА, цитирана от БТА. През уикенда посетителите са били значително повече от обикновено, а причината е картина в стил арт нуво, озаглавена "Съдбата на Офелия". Във видеото си Тейлър Суифт влиза в ролята на..
Ново проучване на учени от Университета в Мисури показва, че консумацията на храни с високо съдържание на мазнини – като риба, ядки, както и консумацията на плодове, може да предпази от болестта на Алцхаймер. Резултатите показват, че кетогенната диета може да помогне за запазване на здравето на мозъка, особено при хора с генетична предразположеност към..
15-годишният Оуен Купър стана най-младият носител (от мъжки пол - б.р.) на награда "Еми" в историята за ролята си в минисериала на Нетфликс "Юношество", който грабна общо четири от престижните отличия. „Това означава толкова много за мен! Означава много за мен, за семейството ми, за хората у дома. Така че, знаете ли, просто наистина не знам..