Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сексуалното здраве - лична отговорност и грижа

Снимка: Puls.bg

Недостатъчно обсъждана и незаслужено неглижирана, е темата за сексуалното здраве, сексуалната култура и хигиена. 

Екипът на Късното шоу потърси за разговор д-р Емил Атанасов - уролог, който очерта основните принципи за сексуалната хигиена и  и сексуалното здраве. 

Важността на контролните прегледи

Профилактиката е най-доброто средство за лечение, ако проблемите бъдат хванати навреме, те се отстраняват много по-лесно и по-бързо, смята урологът. По думите му профилактичният преглед, дори да няма проблем, е задължителен веднъж годишно. Препоръчително е, при момчетата първите прегледи да започнат още в детска и тийнейджърска възраст.

Здравната култура е въпрос на лична отговорност и цялостна здравна политика, посочи специалистът.
Образът на балканския “мачо“, който не може да бъде засегнат от нищо и „данък обществено мнение“, могат само да ни навредят!

Кондомите – как и защо се използват?
„Кондомите все още са най-сигурното средство за предпазване от полово предавани болести, макар че, не всеки се замисля точно кога ги слага, как ги слага и с какви ръце ги слага“, подчерта експертът. 
„Имам го, значи вече съм сигурен“ – не допринася за сигурността. Добре е да се замислим:

Как поддържаме интимната област, било то ако ползваме лазерна епилация или самобръсначка – при бръснене в интимната зона, нарушаваме повърхностния слой на кожата, той остава незащитен и податлив на инфекции. 

Съветът на д-р Атанасов – използвайте депилатоарен крем, машинка или тример!

Полово предавани болести:
Някои от тях са видими, имат определен инкубационен период, други обаче остават в уретрата, в нашите клетки, в организма ни, без да показват каквито и да е симптоми, но могат да се проявят при понижен имунитет, като съществува риск да ги предадем и на друг партньор, обясни д-р Атанасов.

Хигиената на ръцете, преди докосването на половите органи  е ключов фактор, за да се предпазим от инфекции.
Родители, говорете с децата си, съветва специалистът:

„Един тийнейджър колкото и да не възприема, или да дава вид,че не възприема, родителят е нужно да говори, за да бъде чут При първата грешка, младият човек ще се сети за неговите думи и тогава грешката ще бъде само една, няма да бъде повторена“, посочи д-р Атанасов.

Съветвайте момчетата да ходят на уролог, веднъж годишно, това е нещо отговорно и важно, както и за момичетата, да посещават гинеколог“,призова д-р Атанасов.

Оралната любов – тема табу, но част от сексуалния живот.

Тя е пряко свързана с урологичните заболявания и носи своите рискове. 

Какво трябва да знаем, ако я практикуваме – чуйте целия разговор с д-р Емил Атанасов, в звуковия файл.
По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цигуларят Мичо Димитров с 26-а самостоятелна изложба

До 30 май, в столичната галерия „Икар“, цигуларят и педагог маестро Мичо Димитров представя 26-ата си самостоятелна изложба. Той е роден в Пловдив. Завършва музикално училище, а след това и Консерваторията в София при Боян Лечев и Владимир Аврамов. Финалист е на конкурса „Чайковски" в Москва, лауреат на конкурса „Фриц Крайслер" във Виена...

публикувано на 06.05.24 в 13:56

На акордеон свирят само храбрите

На 6 май отбелязваме Световния ден на акордеона. Това е датата, на която инструментът е патентован. За Калоян Куманов акордеонът е живот. Пред Радио София той сподели, че би разграничил акордеона от всички останали инструменти. „6 май е Ден на храбростта. Наистина този инструмент е за храбри хора, защото много малко хора издържат до край...

публикувано на 06.05.24 в 12:52

Започва новият сезон на "Литературни маршрути"

За шеста година фондация „Прочети София“ организира едно от най-важните си събития - „Литературни маршрути“. Тази година са подготвили 14 напълно нови градски литературни исторически разказа. Автори ще бъдат поети, писатели, литературни историци, изследователи и журналисти. Пред Радио София Тодора Радева от фондация „Прочети София“ обясни, че първият..

публикувано на 06.05.24 в 11:49

Церемония пред Паметника на Незнайния войн и концерт в София

Без парад ще премине празникът на армията. Ще има само церемония пред Паметника на Незнайния воин, както и концерт в София и други градове. Водосветът от традиционната церемония пред Паметника на Незнайния воин ще бъде отслужен от Врачанския митрополит Григорий, оглавил Светия синод след кончината на негово светейшество патриарх Неофит...

публикувано на 06.05.24 в 09:16

Слънчева сутрин на Гергьовден, следобед - дъжд

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над планинските райони в Западна България ще е с купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са предимно между 21° и 26°, в София - около 23°. В планините ще бъде предимно слънчево. След обяд над масивите в Западна..

публикувано на 06.05.24 в 07:35

В Светлата седмица прославяме светите апостоли и Богородица

На втория ден след Великден според православната традиция започва Светлата седмица, наречена така, защото Възкресението на Христос символизира просветлението. В следващите седем дни се прославят светите апостоли и Света Богородица. Светлата седмица завършва с Томина неделя, когато се почита паметта на Свети апостол Тома, наричан Неверни, защото не..

публикувано на 06.05.24 в 06:05
Около Любляна, няколко часа след интервюто

С отношение и с грижа

На 8 май се отбелязват 10 години от социалната чайна с пътуващите в момента чайници с Мая Донева: "Днес съм в една кола пълна с чайници от Брюксел. 64 чайници от различни части на света, комбинираме ги с децата, получили първа работа в Социалната чайна. В момента съм на една отбивка пред Кьолн. На 8 май сме в София, на 9 - във Велико Търново, на 10 -..

публикувано на 05.05.24 в 11:56