Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5 храни които е добре да консумираме на гладно или на празен стомах. И те са?

Снимка: Архив

Освен, че е важно е да внимаваме каква храна приемаме, добре е да знаем по кое време на деня е подходящо да консумираме определени храни. 

Всеизвестно е, че закуската е важно хранене, в зависимост от нейното количество и съдържание, тя може да ни тонизира, но може и да развали деня ни.

Органите ни се нуждаят от време, за да се събудят и да се "раздвижат", казва диетоложката Ловнет Батра от Ню Делхи. Тя е съставила списък с храни, които ускоряват метаболизма и са страхотно "гориво" за тялото, за да имаме успешно начало на деня.

Диетоложката изброява няколко храни, които можем да консумираме на закуска, или пък на празен стомах:

Бадеми – те са богати на най-важните витамини и минерали и е много полезно да изядем 5 до 10 бадема, след дълъг период без ядене. Те осигуряват много хранителни вещества и чувство на ситост през деня. За по-пълно усвояване от организма, можете да накиснете бадемите във вода, защото така те имат още по-голяма сила – кората им  съдържа танин, който подобрява усвояването на хранителните вещества, а когато бадемовата кора е добре накисната, хранителните вещества се отделят по-лесно, съветват специалисти.

Мед с топла вода - Всеизвестно е, че тази комбинация подобрява храносмилането и има благоприятен ефект върху имунната система, а когато се приема на празен стомах – има чудесен ефект върху обмяната на веществата. Комбинацията от вода и мед, понякога с добавка на лимон, има много малко калории, осигурява енергия и насърчава детоксикацията.

Стафиди – Те  съдържат висока концентрация на калий и желязо. Ако ги накиснем във вода за една нощ, това ще увеличи усвояването на хранителните вещества. Тъй като стафидите са пълни с естествени захари, те повишават енергията сутрин и ни подготвят за останалата част от деня. Освен това помагат за регулиране на нивата на кръвната захар.

Диня – Идеалното време да й се насладим е сутрин. Тоест, идеално е да я ядем на гладно, защото е много богата на електролити, лека е и има много различни хранителни вещества.

Семена от Чиа - Тези малки семена съдържат всичките девет незаменими аминокиселини, а също и есенциални мастни киселини, магнезий, желязо, витамини от група В. Препоръчително е семената от чиа да се приготвят предишната вечер, или след това да се оставят да престоят във вода или мляко, за да набъбнат, след което се смесват с пресни плодове.

Източник: БГНЕС


По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкуственият интелект и влиянието му върху живота на човека

Новите технологии и изкуственият интелект промениха света драстично през последните години. Хуманоидните роботи все повече се запътват към домовете на обикновените граждани в Китай, пише в своя статия Никола Папукчиев от HiComm. Пред Радио София той сподели как изкуственият интелект ще повлияе на живота ни от тук нататък. „Преди..

публикувано на 29.03.24 в 12:16

Джип избухна в пламъци в центъра на София

Инцидент в центъра на София – джип избухна в пламъци в района на площад "Руски паметник". Пожарът е възникнал тази сутрин, съобщиха очевидци на стихията, които качиха клип от пожара в социалните мрежи. Към момента няма данни за пострадали.  Очаквайте подробности!

публикувано на 29.03.24 в 10:08

Около 1000 деца годишно остават извън детските градини в столичния район "Триадица"

„Триадица“ е един от столичните районите с най-много чакащи за детските градини. Около 1000 деца годишно не успяват да се класират в детско заведение. Анализ, направен от районната администрация на „Триадица“ показва, че в рамките на следващите 3-4 години най-вероятно проблемът ще се прехвърли и в училищното образование. Тогава няма да достигат и..

публикувано на 29.03.24 в 09:53

Последен ден на хартиените рецепти за антибиотици

Днес е последният ден, в който лекари и зъболекари могат да изписват антибиотик на хартиена рецепта. Ще могат и през почивните дни, но за пациенти, които са потърсили спешна и неотложна медицинска помощ, а от понеделник антибиотиците ще се изписват само по електронен път. От 1 април медицинските специалисти няма да имат право да предписват..

публикувано на 29.03.24 в 08:23

Работната седмица завършва със слънце и температура в София около 21°

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт, съобщиха от НИМХ. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°; минималните ще са предимно между 4° и 9°, малко по високи в Северозападна България, в София – около 5°. Над планините ще бъде предимно..

публикувано на 29.03.24 в 07:35

Важна ли е грамотността при зрелостниците

На 27 март 2024 година стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванадесетокластници под надслов "Животът няма "аУтокорект". Платформата "Как се пише?" стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванадсетотокласници. Под надслов "Животът няма "аУтокорект" на 27 март, 50 дни преди..

публикувано на 28.03.24 в 17:44

Дискусии за ползите и рисковете в използване на интернет технологиите в рамките на CyberCLUB Community Day '24

Какви рискове крие интернет и как те могат да бъдат предотвратени? Как безопасно и отговорно да използваме последните иновации на технологичния прогрес, като изкуствен интелект, виртуални реалности, дронове и роботи? Това са само малка част от въпросите, които ще бъдат дискутирани в рамките на събитието CyberCLUB Community Day '24, посветено..

публикувано на 28.03.24 в 17:15