Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дискусия представя приетите от ЕП мерки за защита на потребителите

Снимка: europarl.europa.eu

Бюрото за връзка на Европейския парламент в България организира дискусия на тема "Европейски мерки в защита на българския потребител". Тя ще се проведе на 27 юни 2022 г., понеделник, от 10:00 до 11:30 ч. с ограничен брой публика на живо в Дома на Европа, София, а също така ще се предава и пряко онлайн.

Целта на дискусията е да представи приетите от Европейския парламент мерки в защита на европейските потребители, като обърне специално внимание на правилата за единно зарядно устройство, безопасността на продуктите, включително защитата при пазаруване онлайн, Законодателния акт за цифровите услуги и др. На нея също така ще бъдат обсъдени и механизмите за защита на потребителските права в България, като бъдат посочени и някои добри европейски практики в тази област.

Повече подробности по темата разказа пред Радио София Теодор Стойчев, ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент (ЕП) в България.

Той сподели, че участници в дискусията са Андрей Ковачев, член на Европейския парламент (ЕНП) и на Комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите (IMCO), Игнат Арсенов, директор на Дирекция "Контрол на пазара" на Комисията за защита на потребителите, Соня Спасова, директор на Европейския потребителски център България и Антоан Атанасов, юрисконсулт от асоциация "Активни потребители".

Модератор ще бъде експертът по устойчиво управление на ресурсите Николай Михайлов от екипа на "Денкщат България".

По думите на Стойчев, едно от нещата, които ще бъдат дискутирани е това, като потребители да имаме същите права онлайн, както и когато пазаруваме стоки от физически магазин. Освен това той допълни, че ще бъде обърнато специално внимание и на хората с увреждания. Относно мярката за общото зарядно за всички устройства, Стойчев каза, че е свързана с намаляването на електронния отпадък, което пък от своя страна е свързано с кръговата икономика.

"Тоест, да използваме по-малко ресурси, да използваме стоките с по-дълъг цикъл на живот, да могат да бъдат поправяни много по-лесно, а не съответно да се развалят няколко месеца след изтичането на гаранционния им срок и да ни се налага да си купуваме нови", посочи Стойчев.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Горещо, в София – до 33°

И днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над планините и планинските райони ще се развива купеста облачност, но само на изолирани места там ще има краткотрайни валежи. Ще духа слаб югозападен вятър. Концентрацията на сахарски прах от север ще намалява. Остава горещо с максимални температури между 34° и 39°, малко по-ниски по Черноморието, в..

публикувано на 11.06.24 в 07:15

"Форум", 10.06.24: Изборите бяха като никъде другаде

След принудителната пауза по време на предизборната кампания, "Форум" се завръща в радиоефира. Разбира се, коментаторите тази седмица започват с това, което продължава да ни вълнува - изборите 2 в 1 на 9 юни, но с гледната точка не на "дежурните" социолози и политолози. По информация и по мнението на Цицелков " 13(+1) часа избори няма..

публикувано на 10.06.24 в 18:35

Законът за защита на лицата, подаващи сигнали вече дава резултат

Приемането и спазването на фирмените правила и ценности от служителите се повишава. Тенденцията е валидна в глобален план и е отчетена в последния доклад за спазването на вътрешните правила, почтеността, отговорността и приемането на фирмените ценности, изготвен от EY на глобално ниво (Global Integrity Report 2024).В България лоялността и..

публикувано на 10.06.24 в 16:34
Пламена Велкова-Пам, с Крис Илиев и Деси Попова

"В таксито с Пам Велидис" - реални истории по софийските булеварди

Пламена Велкова е разказвач и колекционер на истории. В социалните мрежи тя редовно описва своите случки при пътуванията й с такси по столичните булеварди. От подобна случка е провокирано и авторското събитие, чиято премиера бе съвсем наскоро - "В таксито с Пам Велидис". "Събраха се изключително много хора, които ме подкрепиха и са чели..

публикувано на 10.06.24 в 16:33
Тодор Галев

У нас има организации и лица с позиции като тези на чужди източници на влияние

Очакваше се ниска избирателна активност . Очакваше се изборна мобилизация сред определени групи население , и то сред тези българи, които са склонни да вярват и да споделят конспиративни и дезинформационни послания . Това коментира пред БНР-Радио София д-р Тодор Галев , директор "Научна дейност" в Центъра за изследване на демокрацията..

публикувано на 10.06.24 в 15:16

Здравното образование е път към личната отговорност за здравето

Сърдечно-съдовите заболявания продължават да бъдат причина № 1 за предотвратима смърт в България и в света. Те намаляват продължителността и качеството на живота, затрудняват здравните системи и предизвикват сериозни икономически щети за държавите. Сърдечно-съдовите заболявания и инсултът са свързани със загубата на 18,6 милиона живота..

публикувано на 10.06.24 в 14:35

Фестивален филм представя старинните детски игри

В гр. Сливница от 31.05 до 3.06.2024 година се проведоха детски игри в рамките на на първия Младежкия фестивал "Българите, кои сме ние". Те бяха представени във филм от конкурсната програма на първия Младежкия фестивал "Българите, кои сме ние". Лентата е била реализирана с подкрепата на Община Сливница, Изпълнителната агенция за българите в..

публикувано на 10.06.24 в 13:25