Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Какво е "метавселена"?

2
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Ще влезем в света на Metaverse вселената? Много актуална тема през последните месеци, както в световен мащаб, така и в България. Под критиката на регулаторни органи и законодатели, заради своите бизнес практики, Facebook Inc се ребрандира с ново име, което се фокусира върху метавселената.

Метавселена е широкообхватно понятие. В основата си се отнася до споделени виртуални среди, до които хората имат достъп чрез висококачествена интернет връзка. Терминът може да се отнася до графични цифрови пространства, които са направени по-реалистични чрез използването на виртуална реалност (VR) или разширена реалност (AR).

Също се използва думата метавселена, за да се опишат игрови светове, в които потребителите имат герой, който взаимодейства с други играчи в различни светове.

"Метавърс се очаква да бъде продължение на социалните медии, в което ние ще имаме наш виртуален, дигитален аватар, който представлява нас във пространството", каза Александър Дурчев, управляващ директор към "All channels" като част от конференцията "Видима, невидима, промяна".

Съществува и специфичен тип метавселена, която използва блокчейн технологията. В тези метавселени потребителите могат да купуват виртуална земя и други цифрови активи, използвайки криптовалути. Феновете на метавселената го виждат като следващия етап от развитието на интернет технологиите.

В момента хората взаимодействат помежду си онлайн, като посещават платформи за социални медии или използват приложения за съобщения.

Идеята на метавселената е, че тя ще създаде нови онлайн пространства, в които взаимодействията на хората могат да бъдат по-многоизмерни, където потребителите могат да се потопят в цифрово и, най-вече, графично съдържание, а не просто да го гледат. Фокусът се полага върху цялостното изживяване.

Едни от най-големите технологични компании инвестират огромни средства в това.

"Влизането в Метавърс не може да е през телефон или през компютър, а за да може да използвате услугите на тази виртуална среда трябва да имате VR оборудване (оборудване за виртуална реалност)", добави директорът.

Той споделя, че цените за това оборудване са високи на този етап, но с търсенето и продаването цената ще спадне значително.

"Тази индустрия, която ние познаваме в нашия живот, започва да търси своя пазар в Метавърс и голяма част от компаниите, които ние познаваме и виждаме по моловете, вече имат дигитални колекции", каза още Александър Дурчев.

Една много сериозна тема, свързана с виртуалната реалност, е сигурността на данните в това пространство и дигиталните права, които имаме там и как сме защитени. По този проблем се работи още от самото начало.

По публикацията работи: Ралица Тачева
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Компютърното и човешкото в една спешна болница

Как изглежда израелският Пирогов? Кореспондентите на БНР в Тел Авив Феня и Искра Декало присъстваха на откриването не на обновената, а направо построена наново и оборудвана според последните постижения на медицинската техника болница за спешна помощ към медицински комплекс Ихилов, преди пациентите да постъпят в отделенията за лечение: " За..

публикувано на 07.08.22 в 11:41

Блясъкът на лятото и отвъд него

Като медиен партньор на Summer Bright Awards, БНР имаше привилегията в лицето на водещата Анелия Торошанова да връчи и трите награди в една от категориите - право. Събитието бе анонсирано предварително при нас тук , Ето и носителите на приза в някои от категориите. За хотелиерство, те отидоха в Св.Влас и Созопол. Изба от Северозапада е първа в категория..

публикувано на 07.08.22 в 11:05
Жан Мар

Музиката трябва да е диалог

Преди време тук  ви разказахме за бъдещата песен на Жан Мар  "Aint just a thing", време е и да я чуем, представена лично от него: "В момента съм 50:50 между България и Швейцария, старая се към 80:20. Записвам с музиканти от "Jeremy?". Това е втората ни песен, но имаме и други планове. Песента има две послания в едно: говори се за истинските чувства,..

публикувано на 07.08.22 в 10:47
С Мирослава Георгиева

Чрез конфликта човек показва силните и слабите си страни

Конфликтната личност като градивен елемент в работния екип. Как може да сплоти екипа един конфликт? Гостуване на психолога Мирослава Георгиева  по повод семинара ѝ по темата: "Понякога конфликтната личност действа като катран в кацата мед. Но тези хора са по-импулсивни. В зависимост от типа на усещанията има личности, които създават конфликт, за да..

публикувано на 06.08.22 в 11:54

От покрива към Вселената

„ Търсене на живот във Вселената “ - Ratio Rooftop Party в Музейко на 9 август от 19 ч. Подробностите от Петър Железов: "Събитието е на покрива на "Музейко". Ще разговаряме с астрофизик и астроном, с микробиолог, ще вперим поглед към небето. Ще си говорим и за съвременните инструменти. Какви потенциални прояви на живот можем да открием в близката и в..

публикувано на 06.08.22 в 10:58

Зелените библиотеки като мотивация

Зелените библиотеки в София не са новост сами по себе си, но повече за тях от директора на Столична библиотека Юлия Цинзова: "От тази година през септември ще минем и през големите градини на кварталите. Досега в 7-те години сме приели около 7000 нови читатели. С нас ще бъдат много поети и музиканти. Както и артисти и клоуни. Навсякъде с нас ще..

публикувано на 06.08.22 в 10:24

Жители на кв. "Младост" на протест

Жители на ж.к. "Младост 3" се готвят за протест, тъй като в близост до фасадите на техния жилищен блок се готви проект за строителство на многоетажна жилищна сграда. Те имат опасения, че почвата не е достатъчно стабилна, а повече за казуса в ефира на Радио София разказа бившият домоуправител на бл. 344 Стефка Тодорова. По думите й, от 2007 г...

публикувано на 05.08.22 в 18:36