Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е "метавселена"?

2
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Ще влезем в света на Metaverse вселената? Много актуална тема през последните месеци, както в световен мащаб, така и в България. Под критиката на регулаторни органи и законодатели, заради своите бизнес практики, Facebook Inc се ребрандира с ново име, което се фокусира върху метавселената.

Метавселена е широкообхватно понятие. В основата си се отнася до споделени виртуални среди, до които хората имат достъп чрез висококачествена интернет връзка. Терминът може да се отнася до графични цифрови пространства, които са направени по-реалистични чрез използването на виртуална реалност (VR) или разширена реалност (AR).

Също се използва думата метавселена, за да се опишат игрови светове, в които потребителите имат герой, който взаимодейства с други играчи в различни светове.

"Метавърс се очаква да бъде продължение на социалните медии, в което ние ще имаме наш виртуален, дигитален аватар, който представлява нас във пространството", каза Александър Дурчев, управляващ директор към "All channels" като част от конференцията "Видима, невидима, промяна".

Съществува и специфичен тип метавселена, която използва блокчейн технологията. В тези метавселени потребителите могат да купуват виртуална земя и други цифрови активи, използвайки криптовалути. Феновете на метавселената го виждат като следващия етап от развитието на интернет технологиите.

В момента хората взаимодействат помежду си онлайн, като посещават платформи за социални медии или използват приложения за съобщения.

Идеята на метавселената е, че тя ще създаде нови онлайн пространства, в които взаимодействията на хората могат да бъдат по-многоизмерни, където потребителите могат да се потопят в цифрово и, най-вече, графично съдържание, а не просто да го гледат. Фокусът се полага върху цялостното изживяване.

Едни от най-големите технологични компании инвестират огромни средства в това.

"Влизането в Метавърс не може да е през телефон или през компютър, а за да може да използвате услугите на тази виртуална среда трябва да имате VR оборудване (оборудване за виртуална реалност)", добави директорът.

Той споделя, че цените за това оборудване са високи на този етап, но с търсенето и продаването цената ще спадне значително.

"Тази индустрия, която ние познаваме в нашия живот, започва да търси своя пазар в Метавърс и голяма част от компаниите, които ние познаваме и виждаме по моловете, вече имат дигитални колекции", каза още Александър Дурчев.

Една много сериозна тема, свързана с виртуалната реалност, е сигурността на данните в това пространство и дигиталните права, които имаме там и как сме защитени. По този проблем се работи още от самото начало.

По публикацията работи: Ралица Тачева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 23.04.24: Настроения и очаквания преди изборите

Гости тази седмица в предаването "Форум" бяха Тодор Терзиев и Арман Бабикян. Темите, на които те се спряха в днешния 23 април са: Политическите акценти от деня Настроения и очаквания преди изборите Ден преди изтичането на срока за подаване на документи за участие в европейските и националните избори от страна на политическите сили,..

публикувано на 23.04.24 в 19:11

"Училище за ваксини" се проведе за 16-и път

Вчера (22.04.24) се проведе събитието "Училище за ваксини". На него имунолози, вирусолози и епидемиолози обсъдиха темите за онкогенни вируси, имунизации и профилактика, съобщиха организаторите -  фондация "Астра Форум". Инициативата се организира за 16-ти път и е по повод ежегодно отбелязваната през април Световна и европейска седмица на..

публикувано на 23.04.24 в 18:46
Деси и Крис с Никола Бобоков( в средата)

Благотворителна кампания и изложба в подкрепа на украински младежи

Никола Бобоков е изключително осъзнат млад човек, инициатор на кампанията "Помогни на младежи от Украйна". Инициативата е в подкрепа на млади украинци, които искат да учат и да се развиват в България в най-различни области. Тя ще стартира на 24 април 2024 г. и ще продължи в рамките на 30 дни, до 24 май. Кампанията ще се открие в Националната..

публикувано на 23.04.24 в 17:20

Експертно проучване определи десетте риска за страната ни

Националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", посочи десетте основни риска стоящи пред страната ни. Негови автори са д-р Валентин Съйков, председател на "Гражданска инициатива България 2050", и проф. д.н. Борислав Борисов, председател на Камарата на преподавателите във висшето образование. Проучването е..

публикувано на 23.04.24 в 17:16

Предлагат да падне тайната на възнаграждението

Предложена е директива, според която тайната на заплатата трябва да отпадне, а фирмите да са длъжни да публикуват на интернет страниците си стартовите възнаграждения на своите служители. Страната ни има срок до 7 юни 2026 година да въведе директивата на Европейския парламент и Европейския съвет от 10 май 2023 г., за укрепване на прилагането на..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

Програма от спектакли и концерти за 50 години Дом на културата "Средец"

ОКИ Дом на културата "Средец" отбелязва своите 50 години с редица  културни събития. Малко история През месец март 1974 г. влиза в експлоатация новопостроената от СГНС и ГДИС триетажна сграда на Централен младежки дом, находяща се в квартал „Лиляна Димитрова“, улица „Димитър Полянов“ 2а, разположена на площ от около 2000 кв.м. Със Заповед..

публикувано на 23.04.24 в 15:23

Специална общинска структура да се грижи за минералните води на София

На заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 25 април ще бъде обсъден и гласувано предложение да се създаде специализирана общинска структура за управление, стопанисване и ползване на находищата на минерални води на територията на Столичната община, в т.ч. проучвателни, експлоатационни, урбанистични, инвестиционни, концесионни, правни и др...

публикувано на 23.04.24 в 15:18