Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Яжте тези храни поне веднъж седмично и ще се чувствате в кондиция

Снимка: pixabay.com

Диетолозите все повече изоставят забраните и препоръчват разнообразие в храненето. И съветват: за да избегнете хранителни разстройства и да поддържате здравословно тегло, трябва да спрете да делите храните на "добри" и "лоши".

И все пак някои от продуктите още имат привилегията да бъдат сочени като добри седмични гости на трапезата.

Аспержи
Една чаша зелени аспержи възстановява половината от дневната доза фолиева киселина и витамини от група В - недостиг, който според норвежки изследователи е една от причините за депресия. Добавете зеленчука към диетата си, за да избегнете есенното мрънкане.

Фурми
Във фурмите има повече калий, отколкото в един голям банан - минерал, който подпомага работата на сърцето и кръвоносните съдове, укрепва нервната система и ви поддържа свежи и бодри. Използвайте фурми като закуска веднъж седмично.

Брюкселско зеле
За много деца брюкселското зеле изглежда малко отблъскващо, но е по-лесно да промените мнението си, ако го приготвите правилно. Запечете зелето с чери домати, билки и любимите си подправки - то е чудесна гарнитура към всяко месо. Кръстоцветните съдържат фитоестрогени, които са важни за предотвратяване на рака на гърдата.

Боб
Бобовите растения съдържат рекордно количество фитоестрогени, които намаляват риска от рак на гърдата и червата с рекордните 40%. Освен това бобът, задушен или печен, е отличен източник на протеини и фибри.

Черен шоколад
Учените отдавна са престанали да демонизират този продукт, така че любителите на сладкото не трябва да се притесняват. Истинският шоколад съдържа флавоноиди, които помагат за предотвратяване на рака на кожата.


Зелен чай
Това е напитка, която си заслужава да се пие не само веднъж седмично, а всеки ден, защото е съкровищница на антиоксиданти. Зеленият чай намалява риска от рак, забавя процесите на стареене и подобрява здравето на червата.

Прясно червено месо
Последните проучвания доказват, че говеждото и агнешкото месо са били демонизирани напразно. Вареното или печеното месо е източник на протеини, а също и на желязо, което се усвоява лесно и подкрепя силата на организма.

Моркови
Можете да добавите суровия кореноплоден зеленчук към менюто си, може да го консумирате със захар, настъргана кисела ябълка, мед или да го овкусите с чесън, оцет и подправки. Редовната консумация на моркови намалява риска от рак на яйчниците и предпазва мъжете от рак на простатата.

Сьомга
Розовата риба е богата на здравословни мазнини, киселини Омега-3 и Омега-6, които предотвратяват сърдечни и съдови проблеми и трайно премахват постоянното чувство на глад. Дори консервираният продукт значително намалява риска от сърдечен удар и инсулт.

Канела
Ароматната подправка се съчетава добре с кафе, десерти и сладолед, а редовната консумация на канела понижава нивата на кръвната захар. Пийте по една чаша кафе или чай с канела дневно, за да избегнете неврологични разстройства.

Чесън
Тази полезна билка съдържа повече от 70 фитохимикала. Проучванията показват, че редовната консумация на чесън намалява вероятността от настинки и остри респираторни инфекции през студения сезон. Пресният плод е търсен за превенция на хранителни отравяния, тъй като може да убие салмонела и E-coli. Освен това зеленчукът има благоприятен ефект върху настроението на човека поради съдържанието на витамин В6.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Женева научава за проблемите с правата на децата в България

35% от децата в България живеят в риск от бедност - най-високият процент в Европейския съюз. С това послание фондация "Конкордия България" ще се обърне към международната общност в Женева на 29 август по време на Предварителните сесии на Универсалния периодичен преглед (УПП). Фондацията ще настоява за системни решения, които да прекъснат..

публикувано на 28.08.25 в 18:36

Актрисата Симона Калоянова успява, защото вярва в себе си

В "Добър вечер, София" гостува Симона Калоянова - популярна личност в социалните мрежи и студентка трети курс в НАТФИЗ. Тя не определя себе си като инфлуенсър и смята, че социалните мрежи са място за забавление и дори за научаване на нови неща.   В своите платформи Симона публикува забавно съдържание , свързано с игра на скечове и още...

публикувано на 28.08.25 в 17:10

Студенти имат идея и проект за съживяване на парк "Академик"

Парк "Академик", който се намира между Философския и Стопанския факултети на Софийския университет , от дълги години стои поддържан. По-рано тази година доброволчески акции реставрираха части от парковите съоръжения и алеи, за да се превърне зелената площ в приятно място за столичани. Инициативният комитет "За запазване на парк..

публикувано на 28.08.25 в 16:35
Шоуменът

Цитиридис тръгва на национално комедийно стендъп турне

Шоуменът и телевизионен водещ Николаос Цитиридис бе гост в предаването “Добър вечер, София“, за да се представи в малко по-различно амплоа – на стендъп комедиант. Той подготвя мащабно турне, което ще започне в началото на септември и ще продължи до началото на ноември. “Голямо ще бъде, най-голямото, което съм правил до момента и..

публикувано на 28.08.25 в 15:55
Павлина Илиева

Павлина Иванова: България е далеч от нуждата от мерки против свръхтуризъм

Глоби и нови правила влизат постепенно в сила в сферата на туризма, като целта е повишаване на сигурността и гарантиране на качеството на преживяванията. Новите, по-строги правила за туристите, които се въвеждат в популярни дестинации като Италия, Испания и Гърция, не са изолирани актове, а по-скоро симптоматичен отговор на нарастващото..

публикувано на 28.08.25 в 15:30

Борислав Петранов: Дейността на българските културни институти трябва да е насочена към местната публика

Да представяш културата в нейното многообразие и достиженията на българските творци, не е лесна задача, смята Борислав Петранов – директор на Българския културен институт в Берлин, който гостува в предаването "Радиокафе“ на Радио София. "Аз си поставям цели, които надхвърлят понякога възможността на екип от двама души, както бяхме допреди..

публикувано на 28.08.25 в 14:05

В ход са номинациите за кампанията "Будител на годината" 2025

За дванадесети пореден път имаме възможност да номинираме своите будители за настоящата 2025 година, в кампанията на Българското национално радио (БНР) – "Будител на годината". В предаването "Радиокафе" гостува нейният създател – журналистът Ива Дойчинова. "Основната мисъл в тази кампания е да върне будителя в съвремието, да върне усещането за..

публикувано на 28.08.25 в 12:58