Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спектакълът "Мечо Пух" на Малък куклен театър "Слон" в Париж

Мечо Пух пред двореца Версай
Снимка: Личен архив

Спектакъл „Мечо Пух” (1988г.) на малък куклен театър "Слон" е първият, в който двама души водят едновременно осем персонажа, изпълняват музиката и водят повествованието.

"Аз играя Пух и Кенга, но Миро играе всички останали герои - Прасчо, Заека, Бухала и то пълнокръвни, Йори. И Миро за тези си роли беше удостоен с наградата на Съюза на артистите в България за актьор на годината", припомня си далечната 1988 година актрисата Роза Николова.

Спектакълът получава още много награди и тази година празнува 34 рожден ден. По този повод екипът на представлението посещава Париж и играе пред тамошната българска общност с голям успех.

Водният куклен театър, който е запазена марка на доц.д-р Мирослав Цветанов и актрисата Роза Николова, от театър "Слон", получи признание от родината на това изкуство - Виетнам. Техните колеги от Изтока гостуваха в България в средата на август и проведоха среща с екипа на българския театър в Националния дворец на културата. 

"Те бяха изненадани от това, което ние сме постигнали, защото демонстрирахме някои наши нови отркития. Куклите, с които ние работим в последната си постановка се управляват без водачи", разказва доволен доц. д-р Мирослав Цветанов

Повече за годишнината на популярния спектакъл, както и за международната среща чуйте в звуковия файл. 



По публикацията работи: Мария Бояджиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Компании вече предлагат персонализирани придобивки на служителите си

HR специалистите все повече трябва да се грижат за чувството за принадлежност, служителите да видят бъдещето си в самата компания. Фирмите вече залагат повече на персонализирани придобивки, съобразно интересите на хората , които работят. За бизнеса, а и за служителите от важно значение са не само информацията и данните, но и анализа..

публикувано на 27.05.24 в 15:37
Антонио Дачовски

Оперетата "Страната на усмивките" по Франц Лехар с премиера в НМТ "Стефан Македонски"

На 29 и 30 май романтичната оперета на  знаменития австро-унгарски композитор Франц Лехар "Страната на усмивките" ще има премиера в Националния музикален театър "Стефан Македонски. С тази постановка на ще се честват 25 години от основаването на Студентския съвет при Националната музикална академия. Франц Лехар е известен на..

публикувано на 27.05.24 в 13:56

Валентина Стоева: Децата предпочитат да четат книги, които са близки до тях и са си избрали сами

На български излезе книгата „Защо учениците не обичат училището?" от Даниъл Уилингам. Авторът насочва вниманието към своите открития върху цялостната основа на процеса на учене и формулира работещи техники за преподаване. Пред Радио София основателят на Фондация „Детски книги" и Фондация „Четене" Валентина Стоева сподели, че Даниъл Уилингам..

публикувано на 27.05.24 в 12:48

Peyotoff представя новия си проект "Hometown Odyssey"

Петър Йотов - Peyotoff е познат от различни музикални формации, но авторската му музика не остава на заден план. Пред Радио София той представиновия си проект „Hometown Odyssey“ и инструментал, с характерната за него китара. „В полунощ излезе новия сингъл, който нямах търпение да споделя, защото е може би, едно от най-любимите неща, които съм..

публикувано на 27.05.24 в 10:19

Витоша – толкова близо, а всъщност далечна

Сякаш достъпът до Витоша се компрометира, а автобусите, които тръгват от София, с маршрут до планината, са с крайно недостатъчни багажници за велосипеди, смята Радослав Крумов – участник във „Витоша 100“. „Това да няма лифт, в една толкова близка планина, е изключително нередно. Трябва да бъде достъпна, защото тя би била избирана и от..

публикувано на 27.05.24 в 09:04

Слънчево начало на седмицата, с температура в София около 21°

Днес над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време, но над Североизточна България облачността ще се увеличи и на места там в следобедните часове ще превали. С до умерен северен вятър ще прониква по-хладен въздух, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са предимно между 20° и 25°, малко по-ниски в североизточните райони и по..

публикувано на 27.05.24 в 07:35
Мартина Табакова (пиано), Атанас Кръстев (виолончело) и Кремена Оксенкруг (цигулка)

Страстна и сърцата музика

Мартина Табакова (пиано), Кремена Оксенкруг (цигулка) и Атанас Кръстев (виолончело) за концерта си на Софийски музикални седмици с творби от Гийом Лекьо и Йозеф Йонген. За тазвечершния им концерт и най-близките им планове - в разговора в студиото: "Кремена ни даде идеята да изпълним първи тук Йонген. Живеем време, в което има всичко и е време да..

публикувано на 26.05.24 в 11:57