Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бягай с усмивка“, за да подкрепиш децата с лицеви аномалии

Между 50 и 100 деца в България всяка година се раждат с т. нар. "заешка устичка“

На 1 октомври 2022 г., от 10.00 часа, във Врачанския балкан ще се проведе благотворителната инициатива – „Бягай с усмивка“. Организаторите споделят, че това е състезание, в което има един единствен победител и това са децата с вродени цепнатини на устните. 

Цялата събрана сума от кампанията ще бъде дарена директно на неправителствената организация Асоциация Лицеви аномалии (АЛА), за да бъдат подпомогнати терапиите на възможно най-голям брой деца.

1 на 700 деца се ражда с вродена лицева аномалия, каза в предаването „Ритъмът на столицата“ Методи Симеонов, който е родител на близнаци. Едното от децата е родено с такава аномалия.

„В България всяка година, между 50 и 100 дечица се раждат с вродена лицева аномалия. Те биват различни по сложност, но това което е известно в обществото е „заешка устичка“. Разбрахме, че в България лечението на тези деца се организира от АЛА. Лечението, според държавата, се състои единствено в това да се затвори устичката и евентуално небцето, което са две хирургически операции. Естествено обаче, медицинската грижа за децата е много по-голяма, отколкото е предвидено от държавата“, каза Симеонов, който е и един от организаторите на „Бягай с усмивка“.

В лечението на „заешка устичка“ се включват УНГ специалисти и ортодонти. Процедурите са скъпи, но не са поети от държавата, уточни той.

„Работи се и с логопеди, и психолози, за да могат децата да придобият равни шансове. Нашата мисия е да направим, така че от една страна хората знаят повече за това състояние, но и да мотивираме държавата и цялото общество да помагаме, и да лекуваме тези дечица“, добави Методи Симеонов.

Той посъветва родителите да не се страхуват, когато разберат, че детето им ще се роди с вродена лицева аномалия и че има хора, които могат и ще им помогнат.

Това е и целта на инициативата „Бягай с усмивка“, която се организира за втора поредна година, каза Даниел Иванов, който също е част от организаторите.

„Амбициозно е – Врачански балкан. Нямаме конкретно контролно време, за което трасето трябва да се измине. Стартът е от центъра на Враца. Ще стоим на площада, докато и последният участник завърши. Идеята не е да дойдат най-голям брой хора, а да информираме възможно най-много хора. Може да дойдат хора на площада без изобщо да стартират, просто да подкрепят инициативата и да създадем тази информираност, която е нужна в обществото, за да може по-малко случаи като аборти и изоставени деца да се случват и всяко едно дете да има шанс“, каза Даниел Иванов.

Проф. Юрий Анастасов е лицево-челюстен хирург, който изцяло подкрепя родителите на деца с вродени лицеви аномалии. Той е и сред създателите на Асоциация Лицеви аномалии.

„Понякога е отчайващо да видим, че след като сме чували преди 25 години, че на някои родители са им казвали да си оставят детето или е по-хубаво да не го хранят, защото е толкова страшно на външен вид, това се чува и до преди няколко години в страната ни. Радостното е, че сега имаме група интелигентни родители, които знаят, че тяхната роля променя съдбата на детето. Маратонът също е един пример“, каза проф. Юрий Анастасов.

По думите му, необходимо е родителите да знаят задълженията си, за да могат да компенсират това, което държавата не прави. Той добави, че при правилни грижи, с дълго проследяване, контрол на растежа и развитието е напълно възможно, вродената лицева аномалия да бъде овладяна напълно.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цигуларят Мичо Димитров с 26-а самостоятелна изложба

До 30 май, в столичната галерия „Икар“, цигуларят и педагог маестро Мичо Димитров представя 26-ата си самостоятелна изложба. Той е роден в Пловдив. Завършва музикално училище, а след това и Консерваторията в София при Боян Лечев и Владимир Аврамов. Финалист е на конкурса „Чайковски" в Москва, лауреат на конкурса „Фриц Крайслер" във Виена...

публикувано на 06.05.24 в 13:56

На акордеон свирят само храбрите

На 6 май отбелязваме Световния ден на акордеона. Това е датата, на която инструментът е патентован. За Калоян Куманов акордеонът е живот. Пред Радио София той сподели, че би разграничил акордеона от всички останали инструменти. „6 май е Ден на храбростта. Наистина този инструмент е за храбри хора, защото много малко хора издържат до край...

публикувано на 06.05.24 в 12:52

Започва новият сезон на "Литературни маршрути"

За шеста година фондация „Прочети София“ организира едно от най-важните си събития - „Литературни маршрути“. Тази година са подготвили 14 напълно нови градски литературни исторически разказа. Автори ще бъдат поети, писатели, литературни историци, изследователи и журналисти. Пред Радио София Тодора Радева от фондация „Прочети София“ обясни, че първият..

публикувано на 06.05.24 в 11:49

Церемония пред Паметника на Незнайния войн и концерт в София

Без парад ще премине празникът на армията. Ще има само церемония пред Паметника на Незнайния воин, както и концерт в София и други градове. Водосветът от традиционната церемония пред Паметника на Незнайния воин ще бъде отслужен от Врачанския митрополит Григорий, оглавил Светия синод след кончината на негово светейшество патриарх Неофит...

публикувано на 06.05.24 в 09:16

Слънчева сутрин на Гергьовден, следобед - дъжд

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над планинските райони в Западна България ще е с купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са предимно между 21° и 26°, в София - около 23°. В планините ще бъде предимно слънчево. След обяд над масивите в Западна..

публикувано на 06.05.24 в 07:35

В Светлата седмица прославяме светите апостоли и Богородица

На втория ден след Великден според православната традиция започва Светлата седмица, наречена така, защото Възкресението на Христос символизира просветлението. В следващите седем дни се прославят светите апостоли и Света Богородица. Светлата седмица завършва с Томина неделя, когато се почита паметта на Свети апостол Тома, наричан Неверни, защото не..

публикувано на 06.05.24 в 06:05
Около Любляна, няколко часа след интервюто

С отношение и с грижа

На 8 май се отбелязват 10 години от социалната чайна с пътуващите в момента чайници с Мая Донева: "Днес съм в една кола пълна с чайници от Брюксел. 64 чайници от различни части на света, комбинираме ги с децата, получили първа работа в Социалната чайна. В момента съм на една отбивка пред Кьолн. На 8 май сме в София, на 9 - във Велико Търново, на 10 -..

публикувано на 05.05.24 в 11:56