Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Тончо Краевски: Заплаха от "Възраждане" може да е оправдание за евроатлантическа коалиция

Тончо Краевски
Снимка: Ани Петрова

"Продължаваме промяната" си тръгна в съвсем различна ситуация от тази, в която дойде на власт. Предишната управленска коалиция се раздроби и част от нея дори беше обявена за мафия.

От една страна, кризите, които връхлетяха в България и света, биха могли не са отговорност на правителството. Но това, че кабинетът беше изправен пред такива предизвикателства, не значи че не може да търсим отговорност за решенията му.

Това беше част от коментара пред Радио София на политолог Тончо Краевски, минути преди обявяване на първите изборни резултати.

Според него миналите 3 избора през 2021 година бяха всъщност три аранжимента на един избор. Днешните избори са едва вторите в нова ситуация.

"Ключови ще бъдат местните избори за бъдещето на ГЕРБ. Едва ли е възможно партията на Бойко Борисов да се спихне от едни избори до други – до местните през 2023-та, например,  както стана с НДСВ", допълни Краевски.

По думите му, кабинетът Петков имаше полезни ходове, но партията и управлението трябваше да ги направят още в началото. Нормално, колегиално сцепление с опозицията можеше да гарантира по-дълъг живот на правителството.

Доверието, с което идваш на власт, е капитал, който трябва да се използва. Ненужната конфронтация се оказа скъпо удоволствие.

"Кирил Петков беше посрещнат с имиджа на добре възпитания и образован харвардски възпитаник. Но това е предразсъдък, не е впечатление, което той успя да остави. Напротив, той го развали това впечатление", отбеляза още Краевски.

Той коментира още, че на Кирил Петков не му е достатъчно Борисов да отстъпи и да не бъде премиер. Той иска прочистване на партията от корупцията. Тоест той говори за някаква наказателна отговорност. В сравнение с Радан Кънев преди време, Петков вдига летвата на условието за сътрудничество много повече.

След изказвания и обиди, коалиране на някои партии на основата на евроатлантическа ориентация е възможна единствено ако "Възраждане" имат такъв изборен резултат, който да ги уплаши.  Заплахата на тази партия би послужила като извинение за евентуалното сближаване между ГЕРБ и "Продължаваме промяната" и "Демократична България" например.

Реално всички партии в България са в този дискурс - за цивилизационния избор, НАТО и Европейския съюз.  Само силен субект, който е против може да ги накара да се обединят на тази основа.

Чуйте разговора на Лъчезар Христов.
По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Махнаха дънери от дигите на р. Мътивир, клони и боклуци остават във водата

След сигнал от WWF за изсичане на дървесна растителност около река Мътивир в района на Ихтиман, отговорът, който са получили от Министерството на земеделието е, че сечта е според закона, извършва се след издадено разрешение. Осигурява се проводимост на реките според нормите. Това обясни пред Радио София Костадин Вълчев от WWF . Той..

публикувано на 06.12.22 в 18:15

Любовта към столицата в изложбата на Драган Немцов "София с две лица“

До 11 декември, в галерия "София" на Столичната библиотека може да бъде видяна изложбата на художника Драган Немцов „София с две лица“  . Експозицията е с 16 живописни платна, изобразяващи столицата чрез фантазията на автора. Куратор на изложбата е Евгения Атанасова . „Показва един много фантасмагоричен свят , едновременно с реалния..

публикувано на 06.12.22 в 17:48

Във филма „Свобода на ръба“ - спорта и музиката като алтернатива на зависимостите

„Спортна среща“ - предаване за спорта като философия и начин на живот, което предоставя на вниманието на слушателите интересни коментари и мнения за най-значимите спортни събития от изминалата седмица. BNR podcasts · Спортна среща - 04 декември 2022 Спортните събития от изминалата седмица с акценти в предаването от 4 декември..

публикувано на 06.12.22 в 17:29

Здравата почва дава здраве чрез храната, която ражда

Известно е, че над половината от обработваемите почви в световен мащаб вече са деградирали, липсата на органично съдържание в тях ги превръща в пясък и вòди до редица негативни последици като недостиг на храна и вода, конфликти и миграция. В Добруджа - житницата на България, вече има площи с толкова силно ерозирала почва, че реколтата е..

публикувано на 06.12.22 в 16:56
Явор Сидеров

Явор Сидеров: Без политически опит проф. Габровски може да управлява само като марионетка

Проф. Николай Габровски няма никакъв политически опит и не би могъл да управлява ефективно, освен ако не е марионетка на Борисов. Неговата кандидатура може да е "кух" избор на ГЕРБ или просто от партията искат да покажат на политическите си опоненти, че на тяхната скамейка с достойни хора е дълга. Това коментира в ефира на Радио София Явор..

публикувано на 06.12.22 в 15:47

Дискутират проблемите на децата-бежанци на правен форум

На 8 декември, от 9.30 часа, в зала 224 на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се състои правно-дискусионния форум „LEX TALKS 2022: ДЕЦАТА И ВОЙНАТА“ . Целта е да се проведе дискусионен форум, насочен към цялото общество, каза в предаването „Радиокафе“ юристът Георги Еленков от Националната мрежа за децата...

публикувано на 06.12.22 в 15:27

Белослава - 22 години музика с любов

Тази вечер, от 20.00 часа, в зала „България“, Белослава ще закрие турнето си, което стартира в началото на ноември. През последния месец тя изнесе концерти в едни от най-големите български градове, на най-големите оперни и театрални сцени, с които отбеляза 22 години от професионалния си път. „Не съм искала да е 22. В пандемията, когато бяха..

публикувано на 06.12.22 в 14:24