Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поведението на политическите партии е в основата на ниската избирателна активност

Коментират експерти

Снимка: Радио София

Защо хората системно абдикират от правото си да избират управлението и как да се ангажират гражданите в демократичното управление? България влезе във водовъртеж от избори, нетрайни коалиции, "рецидивиращи" служебни правителства и хронично обществено разочарование. Това води до натрупваща се електорална умора и гражданска апатия, която се отразява в намаляваща избирателна активност, и която поставя под въпрос представителната демокрация в страната.

Коментари по темата в ефира на Радио София направиха социологът и политолог д-р Венелин Стойчев, както и Захари Янков, правен консултант в Български център за нестопанско право.

Според д-р Стойчев наред с това, че избирателната активност е най-ниска от 1999 г. насам има около 90 хил. души, които са гласували с "Не подкрепям никого", тъй като не са успели да припознаят в никой от кандидатите такива, които да отразяват техните ценности, нагласи и очаквания. Освен кандидати, които са провеждали ниска кампания е имало и такива, които са заложили на силно негативна кампания, а тя обикновено отвращава избирателите от политическо участие.

"Това е на ситуативно ниво, на повърхностно ниво. Ако искаме да спасяваме демокрацията, за мен е важно да си зададем въпроса за връзката между политически партии и граждански интереси. За това, доколко политическите партии успяват не само от избори на избори да мобилизират и мотивират гражданската енергия, да овластяват гражданите за участие в политиката", добави той.

По думите му, ако гласуването е сведено до символичен акт тежестта на купения вот е много по-голяма, докато ако то е съдържателен акт и съзнателен избор, то тогава и гражданската позиция ще бъде по-голяма. Според Янков политическата и електорална апатия се дължи както на инфлацията, кризата и обедняването, така и на естествени процеси, защото такива феномени се наблюдават навсякъде по света, а последните статистически данни показват, че едни от най-малко гласуващите са най-младите хора.

Д-р Стойчев коментира, че едно от най-важните неща, които трябва да се направят е да бъде преосмислена ролята на президента и неговите правомощия и допълни, че:

"Една от темите, която трябва да повдигнем като общество, като експерти и като политически сили е за преосмисляне на тази система за властови баланс и взаимен контрол, която да гарантира, че и по време на служебни правителства не само улицата, но и публични политически институции биха могли да имат контрол върху работата на президента".

Другата важна тема според него е геополитиката.

"Тази избирателна апатия, това оттегляне от политическо участие до голяма степен не само в България, а въобще по света се дължи на това, че ние се опитваме да решаваме страничните негативни ефекти на една успешна глобализация в сферите на културата и изкуството, с инструментариума на националните държави", допълни той.

"Политическите партии да не се превръщат в секта, да не се превръщат в клиентелистки партии, което се случва в България, да не се превръщат в картелни партии, които правят бизнес, защото поне две от активните партии в момента отговарят на всички атрибути на една картелна партия, която прави бизнес през политиката. А обратно - да развият инструментариума си и за образование и за обучение, за създаване на идеологии, ако щете, които да мотивират и да обясняват", сподели д-р Стойчев.

Янков отбеляза, че най-важното за повишаването на избирателната активност е да се създаде у хората впечатление, че нещо зависи от тях и то на най-ниско ниво, на общинско и училищно и допълни:

"Може би трябва да преосмислим тази странна фанатична теза, че в училището политиката не трябва да стъпва по никакъв начин. Защо имаме 15% гласуващи млади, толкова нисък процент? Като им казват, че политиката не трябва да припарва в училище и те започват да се отвращават".

Д-р Стойчев посочи, че общият интерес е въпрос на преговори и, че културата за дебатиране, преговори и участие трябва да бъде развивана.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всяка година успяваме да докараме нови почитатели

Мариана Карпатова представя поредния шести фестивал " Неотъпкана пътека " и детския лагер преди него: "Свързана съм с фестивала от самото начало. Израснала съм там. От 2018 съм част от инициативната група, до Лора Чекоратова. Районът ни е толкова прекрасен, всички колеги, част от фестивала, са влюбени в Ковачевица и Гоце Делчев. Мястото никога не..

публикувано на 16.06.24 в 11:52
Николай Ламбрев-Михайловски

Пиша, защото мълча

Театралът Николай Ламбрев-Михайловски за четвъртата си книга "Безсънни треви": "Видях се в 4 огледала след анализа на първата ми книга от Михаил Неделчев. Митко Новков представи сега втората. Вяра, надежда, благодарност, надежда, обичана, мечта, сънища, деца, смърт. Пиша, защото мълча. Това са едни по-дълги или по-къси стихотворения. Започнах с..

публикувано на 16.06.24 в 11:12

Общуването с Джейкъб Колиър е страшно лесно

"Мистерията на българските гласове" с Джейкъб Колиър в НДК на 11 юли от 20 ч. - подробности от Бояна Бункова: "Това бе дълъг процес. Беше изразил желание за колаборация още в 2019. В началото на 2020 му писах и получих веднага отговор. Идеята започна от съвместни записи, но те ще са в деня след концерта. На самия концерт ще има и нови произведения на..

публикувано на 16.06.24 в 10:25

Историята оживява - професор Иван Дуйчев

Мъдрите хора казват “Познаването на историята е ключът към доброто бъдеще за един народ.”  А когато говорим за българската история през вековете, има една личност, която излъчва светлина в тъмата и ни дава самочувствие. Тази личност е професор Иван Дуйчев.  За неговите живот и работа ще ни сподели друг дългогодишен учен, филолог, експерт в..

обновено на 16.06.24 в 09:10
 Марин Лесев

Софийски разкази - Българските кулинарни традиции

Марин Лесев е днешният ни гост. Кое е традиционна кухня и защо се среща и скандинавска кухня в българските кулинарни книги, които той колекционира? Колко са видовете мусака? Чуйте го: "Колекцията ми на печатни издания на кулинарна тема е по-голяма от тази в Рекордите на Гинес. Най-старата на български е с 90% преводна литература. Кулинарите ни са..

публикувано на 15.06.24 в 15:00
Теодор Траянов

Адресите на любовта - Теодор Траянов

Поетът Теодор Траянов е обожествяван от любимата си Поетът-символист Теодор Траянов „живял в грях“ 14 години с актрисата и поетеса Дора Дюстабанова. От мига на тяхното запознанство, тя е убедена, че е създадена да обича и да служи на големия талант. Тяхната връзка била любима клюкарска дъвка на столичния бомонд, понеже литераторът бил женен и..

публикувано на 15.06.24 в 14:00

Какво е безценното за всеки

The Sofianer се завръща! Отново търсим най-впечатляващите творби, които описват София. Този път темата ни е: Какво е безценно за теб в София – интервю с Бистра Иванова от Мулти-Култи: "Получаваме вече първите творби на артистите. Познаваме легендарните корици на Ню Йоркър, станали част от публичния живот. Има течение на световни градове, които..

публикувано на 15.06.24 в 11:30