Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Крипто експерт:

Най-използваната валута в света е доверието

Снимка: Радио София

На 15 октомври 2022 г. България ще бъде домакин на голяма международна конференция "Крипто Революция". Тя събира световни експерти в сферата на дигиталните финанси и ще се състои в Inter Expo Center, София. Мащабното събитие води над 700 крипто и блокчейн ентуасиасти от цял свят в страната. Мисията на конференцията е да превърне България в гореща точка на картата на световната крипто индустрия. Тя ще засегне най-горещите теми, като ролята на институциите в крипто пазара, връзката между биткойн и макроикономиката, криптовалутите по време на война и криза, и иновациите в технологията.

Подробности за събитието пред Радио София разказаха криптоекспертът Пламен Андонов, който е един от основателите на "Крипто Революция", и Николай Делчев, специалист и консултант. Началото на криптореволюцията официално е било поставено през 2008 г., когато Сатоши Накамото е публикувал документ, описващ какво е биткоин и как работи. Въпреки, че тогава е описана, дигиталната валута стъпва на раменете на много инженери, които са работили от 60-те години насам, тъй като няма как да има биткоин без да има компютри и интернет.

"Сатоши Накамото не е измислил тази технология, той я използва наготово. Това, което прави е все едно има кубчета на LEGO и той просто сглобява по правилен начин правилната фигурка, имайки тези технологии, които вече са направени, така че да даде една децентрализирана валута. В момента "миньори" по цял свят, които използват ужасно много електроенергия се борят един с друг в напълно свободен пазар да изкопаят следващия блок, следващия биткоин", поясни Андонов.

"Крипто революция" е общност, наброяваща около 20 хил. души, които следят новините около криптовалутите, но тъй като тези виртуални пари са капка в морето на финансовите активи, общността трябва да се интересува от макро ситуацията в света, за да може да се ориентират какво би станало с крипто активите. По думите на Андонов, парите са репрезентация на стойност и колкото по-глобален става светът, толкова по-голяма нужда има от подобряването на разплащателната технология.

През 2008 г. кризата в САЩ налага отпечатването на много пари, за да може да се спаси финансовата система. Продукцията има стойност, но не и парите и в момента, в който няма продукция парите се обезценяват. Това провокира Сатоши Накамото да създаде първата в света криптовалута - биткоина.

"Биткоин работи по следния начин: на всеки 10 мин. се създават 50 нови биткоина. Инфлацията в налачото е огромна, защото ние постоянно удвояваме парите в обръщение, но само след 4 години намаляваме инфлацията с 50%. С други думи, вместо да печатаме на всеки 10 мин. по 50 биткоина ги сваляме на 25. След още 4 години ги сваляме на 12.5, след още 4 години на 6.25. В момента сме тук, в тази четвърта ера. В продължение на 25-30 години инфлацията вече клони към нула, защото има лимитирана бройка пари", поясни Андонов.

Той добави също:

"Тези правила на работа на монетарна политика са по-добри, отколкото да имаме централно планиране, което за мен е еквивалент на комунизъм. Някой просто взема решенията, вместо свободният пазар да контролира цените".

По думите му, криптовалутата е децентрализирана и дори някоя държава да я забрани, останалите ще работят с нея. До момента само в САЩ има 30 млн. "биткойнъри". Един от проблемите, които ще бъдат обсъждани във второто издание на конференцията "Криптореволюция" е вдигането на лихвените проценти от Централната банка на САЩ.

Андонов отбеляза, че биткоинът е част от решението за излизане от ситуацията, тъй като в момента САЩ имат рекордните 31 трилиона дълг. Николай Делчев сподели, че технологията трябва да се ползва за освобождаването на индивида, а в случая биткоинът е такава функция на тази технология. За времето от създаването си до момента, криптовалутата е станала глобален феномен.

"Ако даден млад човек има възможност финансите да бъдат сигурни, защитени, да могат да бъдат транспортирани без някой да се бърка в тях, без някой да може да ги изземе, или каквото и да било друго, той естествено ще има физическата свобода да се придвижва в света много по-лесно", поясни Делчев.

"Най-широко използваната валута в света не е крипто, не е долар, не е евро. Най-широко използваната валута в света е доверието. Ако имаш доверие, можеш да се оправиш абсолютно навсякъде в света", каза той.

Конференцията ще започне в 9:00 ч., на нея ще протекат 4 дискусионни панела, а записът ще бъде излъчен безплатно в Yоutube.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Махнаха дънери от дигите на р. Мътивир, клони и боклуци остават във водата

След сигнал от WWF за изсичане на дървесна растителност около река Мътивир в района на Ихтиман, отговорът, който са получили от Министерството на земеделието е, че сечта е според закона, извършва се след издадено разрешение. Осигурява се проводимост на реките според нормите. Това обясни пред Радио София Костадин Вълчев от WWF . Той..

публикувано на 06.12.22 в 18:15

Любовта към столицата в изложбата на Драган Немцов "София с две лица“

До 11 декември, в галерия "София" на Столичната библиотека може да бъде видяна изложбата на художника Драган Немцов „София с две лица“  . Експозицията е с 16 живописни платна, изобразяващи столицата чрез фантазията на автора. Куратор на изложбата е Евгения Атанасова . „Показва един много фантасмагоричен свят , едновременно с реалния..

публикувано на 06.12.22 в 17:48

Във филма „Свобода на ръба“ - спорта и музиката като алтернатива на зависимостите

„Спортна среща“ - предаване за спорта като философия и начин на живот, което предоставя на вниманието на слушателите интересни коментари и мнения за най-значимите спортни събития от изминалата седмица. BNR podcasts · Спортна среща - 04 декември 2022 Спортните събития от изминалата седмица с акценти в предаването от 4 декември..

публикувано на 06.12.22 в 17:29

Здравата почва дава здраве чрез храната, която ражда

Известно е, че над половината от обработваемите почви в световен мащаб вече са деградирали, липсата на органично съдържание в тях ги превръща в пясък и вòди до редица негативни последици като недостиг на храна и вода, конфликти и миграция. В Добруджа - житницата на България, вече има площи с толкова силно ерозирала почва, че реколтата е..

публикувано на 06.12.22 в 16:56
Явор Сидеров

Явор Сидеров: Без политически опит проф. Габровски може да управлява само като марионетка

Проф. Николай Габровски няма никакъв политически опит и не би могъл да управлява ефективно, освен ако не е марионетка на Борисов. Неговата кандидатура може да е "кух" избор на ГЕРБ или просто от партията искат да покажат на политическите си опоненти, че на тяхната скамейка с достойни хора е дълга. Това коментира в ефира на Радио София Явор..

публикувано на 06.12.22 в 15:47

Дискутират проблемите на децата-бежанци на правен форум

На 8 декември, от 9.30 часа, в зала 224 на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се състои правно-дискусионния форум „LEX TALKS 2022: ДЕЦАТА И ВОЙНАТА“ . Целта е да се проведе дискусионен форум, насочен към цялото общество, каза в предаването „Радиокафе“ юристът Георги Еленков от Националната мрежа за децата...

публикувано на 06.12.22 в 15:27

Белослава - 22 години музика с любов

Тази вечер, от 20.00 часа, в зала „България“, Белослава ще закрие турнето си, което стартира в началото на ноември. През последния месец тя изнесе концерти в едни от най-големите български градове, на най-големите оперни и театрални сцени, с които отбеляза 22 години от професионалния си път. „Не съм искала да е 22. В пандемията, когато бяха..

публикувано на 06.12.22 в 14:24