Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Хърватският народен театър ще краси една от трамвайните спирки

Снимка: Посолството на Хърватия

Снимка на сградата на Хърватския народен театър ще бъде принтирана върху трамвайната спирка на площад "Света Неделя" в София. Инициативата е част от проекта "Изкуство за дипломация" на артиста Петя Илиева. Поводът е 30-годишнината от двустранните дипломатически отношения между Хърватия и България

"Тази сграда е шедьовър, в стил нео-барок, на архитектурното изкуство и не е избрана случайно. Тя представлява олицетворение на културните взаимоотношения между Хърватия и България, защото архитектите Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер, които са проектирали сградата на Хърватския народен театър са проектирали и вашия Народен театър "Иван Вазов", споделя Нейно Превъзходителство посланика на Република Хърватия в България - Ясна Огняновац. Тя добавя още, че същите архитекти са автори и на сградата на операта в Прага.

По повод юбилея от дипломатическите отношения Хърватското посолство е България е подготвило редица културни събития. 

"Следващия месец имаме три такива. Първото е представление на едно театрално студио от Загреб, които в колаборация с Театър ИТД, представят поетичен моноспектакъл посветен на една от най-известните хърватски авторки - Весна Парун. Това ще се случи на 14 декември в Народния театър "Иван Вазов", представя програмата Нейно Превъзходителство Ясна Огняновац. На следващия ден в залата на НМА "Проф. Панчо Владигеров" публиката ще може да се наслади на саксофонния квартет "Папандопуло" и то напълно безплатно. Третото събитие е посветено отново на поетесата Весна Парун, но е по-скоро за публика тясно свързана с литературата, според посланика на Хърватия в България, а именно - беседа и изложба посветена на живота на авторката. То ще се проведе в къщата музей "Никола Вапцаров".

Повече за годишнината и посветените ѝ събития чуйте в интервюто на Мария Бояджиева с Нейно Превъзходителство посланик на Република Хърватия в България - Ясна Огняновац в звуковия файл.  

По публикацията работи: Мария Бояджиева
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

80% от асансьорите се движат "на магия" и са потенциални убийци

„От 15 години – откакто съществува Българската асансьорна асоциация (БАА), пледираме да се обърне сериозно внимание на състоянието и безопасността на асансьорите в цялата страна. Предложения отправяме към всички институции, които имат отношение по този въпрос – Министерството на икономиката, МРРБ, Държавната агенция за технически надзор и..

публикувано на 06.02.23 в 19:54

Петима артисти изобразяват жената с висшите и низшите ѝ страсти

Двама скулптори и трима български художници представят разнообразни творби, посветени на жената в месец, който обхваща и Свети Валентин, и Осми март. Вернисажът е на 7 февруари от 18 ч. в Музей-галерия „Анел“, когато и където почитателите на съвременното изкуство ще могат да видят творби на Валентин Старчев, Вихрони Попнеделев, Ивайло..

публикувано на 06.02.23 в 18:24

"Да пеем на жестомимичен език" събира общността на чуващите и на глухите хора

На 10 февруари, в галерия „Artur“ ще се състои лекция-концерт  „Да пеем на жестомимичен език" . Събитието е част от поредицата музикални изяви, в които хора от глухата общност изявяват своите таланти пред публика. То ще се проведе в две части –  лекционна и концертна . В лекционната част ще бъдат показани основни жестове и ситуации в ежедневието на..

публикувано на 06.02.23 в 17:27

Зелената енергия - в предизборните обещания на политиците

Първото за 2023 година събитие от емблематичната кампания „Да! На българската зелена икономика“ на медия „Стандарт“ събира на едно място власт, бизнес и експерти, за да представят и разяснят Енергийната стратегия 2023-2053 , изготвената от Министерството на енергетиката, както и да предложат най-добрите и ефективни решения по актуалните проблеми..

публикувано на 06.02.23 в 16:26

Националният политехнически музей се включва в 12-ото издание на Седмицата на брака

На 11 февруари, Националният политехнически музей организира Семейна събота, по повод Международната седмица на брака , която се провежда от 7 до 14 февруари 2023 г. Организаторите от музея са предвидили забавления за цялото семейство. От 11.00 ч. ще започне музейно-познавателната игра „Детектив в музея“ , а от 12.30 ч. в кабинета по физика..

публикувано на 06.02.23 в 14:52

Инициатива за опазването на норките в България

"Европа без кожи" е гражданска инициатива, която стартира на 18 май 2022 г. Фокусът й е да се забрани отглеждането и умъртвяването на животни в специално приспособени ферми с цел добиване на кожи. Подробности пред Радио София разказа Илина Генова, която е от екипа на гражданската организация "Невидими животни". По думите й са публикувани..

публикувано на 06.02.23 в 13:52

Стартират безплатни онлайн курсове за матурата по български език и литература след 12-и клас

На 31 януари стартираха безплатни онлайн курсове за матурата по български език и литература след 12-и клас . Първият урок беше на тема „Матурата по български език и литература – съдържание и изпитен формат“. На 7 февруари е следващият урок, който ще бъде излъчен във Фейсбук страницата и Yоutube канала на „Просвета“ . Онлайн курсовете ще..

публикувано на 06.02.23 в 13:33