Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Теодора Георгиева от Фондация "Приложни изследвания и комуникации"

Защо България изостава в иновациите

Данни и факти от представения доклад по иновациите

Снимка: Радио София

Ден след връчването на наградите за Иновативно предприятие на годината и представения доклад за иновациите в България, в предаването "Радиокафе" гостува проф. Теодора Георгиева от фондация "Приложни системи и комуникации",която от дълго време следи и обобщава иновативните процеси в България.

Любопитен факт е, че докладът за иновациите в България излиза за 18-та поредна година, а самата фондация е на тази вълна вече 28 години, отбеляза проф. Георгиева.
Спрямо общия процент иновации в Европа, в нашата страна няма достатъчно държавно финансиране и инвестиции в тази сфера.

"Тема, която е маргинална и която не е част от нашия дневен ред и живот, и това оказва влияние върху резултатите и сравнителното място на България сред останалите европейски страни", смята проф.Георгиева. 

Тя се позова на резултатите от Европейското иновационно табло, които показват, че страната ни продължава да изостава. По думите й от всичките 20 индикатора по които се изчислява сравнителната позиция на всяка една държава, по всеки един от тези индикатори България е под, или много под средните европейски равнища.

Проф. Георгиева наблегна на един оптимистичен факт –  основните индикатори касаещи човешки и финансови ресурси, които се подготвят в страната и за които държавата отделя публично финансиране, показват степен на взаимодействие в Националната иновационна система, където показателите за представяне на бизнеса за поредна година са много по-добре.

"Бизнесът е този, който демонстрира напредък за сметка на държавата в лицето на институциите, които съвсем са абдикирали от темата за иновациите”, твърди тя.

По споменатите от нея индикатори, България е след Северна Македония, Черна гора и Сърбия, които дори нямат такъв голям достъп до европейско финансиране, допълни проф Теодора Георгиева.
Тя обясни, че въпреки, че страната ни има увеличение на средствата, които отделя за иновации, на практика в сравнителен план и в сравнение с ръста на брутния вътрешен продукт, който е свързан с мощностите на страната да генерира иновационен потенциал, България изостава.

Лидер по иновации отново е Швайцария, която е страна извън Европейския съюз, а в самия него, лидерите са скандинавските държави. Това сочат данните на изнесения доклад, в който тази година акцент са дигиталните и "зелените" иновации, отбеляза проф. Георгиева.
Чуйте още интересни факти и недотам светли щрихи по темата от разговора на Лили Големинова в звуковия файл. 

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Важна ли е грамотността при зрелостниците

На 27 март 2024 година стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванадесетокластници под надслов "Животът няма "аУтокорект". Платформата "Как се пише?" стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванадсетотокласници. Под надслов "Животът няма "аУтокорект" на 27 март, 50 дни преди..

публикувано на 28.03.24 в 17:44

Дискусии за ползите и рисковете в използване на интернет технологиите в рамките на CyberCLUB Community Day '24

Какви рискове крие интернет и как те могат да бъдат предотвратени? Как безопасно и отговорно да използваме последните иновации на технологичния прогрес, като изкуствен интелект, виртуални реалности, дронове и роботи? Това са само малка част от въпросите, които ще бъдат дискутирани в рамките на събитието CyberCLUB Community Day '24, посветено..

публикувано на 28.03.24 в 17:15

Ще отговори ли ГМО на климатичния удар

В началото на февруари Европейският парламент подкрепи предложението на Европейската комисия за създаването на по-устойчиви и издръжливи култури чрез прилагането на нови геномни техники (НГТ), които доскоро не бяха приети в ЕС, така че има доста сериозен напредък в тази посока. Те дават възможност за бързо разработване на култури с полезни..

публикувано на 28.03.24 в 16:07
Доц. д-р Анна Пампулова

Музиката на Петко Стайнов, Димитър Ненов и Панчо Владигеров, събира на една сцена студенти и преподаватели

Доцент д-р Анна Пампулова е хореограф, педагог, режисьор и човек на изкуството. Тя е допринесла много за развитието в тази сфера. Нейното гостуване в предаването "Добър вечер, София" за да ни представи пиршество на духа, на което предстои да се насладим съвсем скоро. Ето какво ни разказа: "Става въпрос за стойностен проект, в..

публикувано на 28.03.24 в 16:03

Проф. Кирил Топалов представя своя "Живот по неизбежност"

Тази вечер (28 март 2024 г.) проф. Кирил Топалов ще представи новата си книга „Живот по неизбежност“, в салона на столичното Народно читалище „Възраждане“. Романът е мемоарен, каза пред Радио София проф. Топалов. „Няма елемент на украсяване – всичко е буквално едно към едно. За съжаление, много от тези неща звучат и художествено, и иронично, и..

публикувано на 28.03.24 в 15:38

"Защо E = mc²?“ - книга и научно шоу на проф. Брайън Кокс за почитателите на астрофизиката

Або гостува в предаването "Радиокафе“, за да ни разкаже за научнопопулярния бестселър на проф. Брайън Кокс "Защо E = mc²?“, който в Зала 1 на НДК, ще представи научното шоу “Хоризонти“, с което обиколи света. Проф. Брайън Кокс е британски физик, направил науката достъпна и вълнуваща за милиони хора по целия свят. Той е професор по..

публикувано на 28.03.24 в 14:16

Празненство на колоезденето в София

Утре вечерта (29.03.2024 г.) София ще се превърне в празненство на колоезденето . Велосипедистите ще се съберат в 19.00 часа при пилоните на НДК, за да покажат сила и единство, казват организаторите. Пред Радио София Иво Делин от сдружение „Велоеволюция“ обясни, че събитието е едно от най-вълнуващите за градската велосипедна общност. Той..

публикувано на 28.03.24 в 14:06