Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проф. Теодора Георгиева от Фондация "Приложни изследвания и комуникации"

Защо България изостава в иновациите

Данни и факти от представения доклад по иновациите

Снимка: Радио София

Ден след връчването на наградите за Иновативно предприятие на годината и представения доклад за иновациите в България, в предаването "Радиокафе" гостува проф. Теодора Георгиева от фондация "Приложни системи и комуникации",която от дълго време следи и обобщава иновативните процеси в България.

Любопитен факт е, че докладът за иновациите в България излиза за 18-та поредна година, а самата фондация е на тази вълна вече 28 години, отбеляза проф. Георгиева.
Спрямо общия процент иновации в Европа, в нашата страна няма достатъчно държавно финансиране и инвестиции в тази сфера.

"Тема, която е маргинална и която не е част от нашия дневен ред и живот, и това оказва влияние върху резултатите и сравнителното място на България сред останалите европейски страни", смята проф.Георгиева. 

Тя се позова на резултатите от Европейското иновационно табло, които показват, че страната ни продължава да изостава. По думите й от всичките 20 индикатора по които се изчислява сравнителната позиция на всяка една държава, по всеки един от тези индикатори България е под, или много под средните европейски равнища.

Проф. Георгиева наблегна на един оптимистичен факт –  основните индикатори касаещи човешки и финансови ресурси, които се подготвят в страната и за които държавата отделя публично финансиране, показват степен на взаимодействие в Националната иновационна система, където показателите за представяне на бизнеса за поредна година са много по-добре.

"Бизнесът е този, който демонстрира напредък за сметка на държавата в лицето на институциите, които съвсем са абдикирали от темата за иновациите”, твърди тя.

По споменатите от нея индикатори, България е след Северна Македония, Черна гора и Сърбия, които дори нямат такъв голям достъп до европейско финансиране, допълни проф Теодора Георгиева.
Тя обясни, че въпреки, че страната ни има увеличение на средствата, които отделя за иновации, на практика в сравнителен план и в сравнение с ръста на брутния вътрешен продукт, който е свързан с мощностите на страната да генерира иновационен потенциал, България изостава.

Лидер по иновации отново е Швайцария, която е страна извън Европейския съюз, а в самия него, лидерите са скандинавските държави. Това сочат данните на изнесения доклад, в който тази година акцент са дигиталните и "зелените" иновации, отбеляза проф. Георгиева.
Чуйте още интересни факти и недотам светли щрихи по темата от разговора на Лили Големинова в звуковия файл. 

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
чл.-кор.Васил Николов с откритието

Неолитно селище, разделено от булевард

Слатинското неолитно селище - едно от най-големите на Средните Балкани, представено ни от проф.Васил Николов, член-кореспондент на БАН и неговите сътрудници от НАИМ. По средата му минава бул."Шипченски проход": "Животът на селището започва преди 8 хиляди години и продължава 500 години. Всяка къща има пещ, зърнохранилище, всичко без отглежданите..

публикувано на 28.01.23 в 16:00
С Емилия Тончева

Да мислим една крачка напред

В рубриката "Младите легенди" говорим с Емилия Тончева за премиерата на 30 януари на  танцовия пърформънс Shift : "Образованието ми започна от НАТФИЗ, но се възползвах от стипендия в Central Academy of Drama в Пекин. С танци започнах да се занимавам като дете, от латиноамерикански, през хипхоп, съвременен танц и балет. Животът си знае своето и като..

публикувано на 28.01.23 в 15:00
Антон Югов (вдясно)

Адресите на любовта - Антон Югов

Живков свали Антон Югов от поста премиер с голи снимки Любовните похождения на комунистическия лидер Антон Югов  са официалният повод да бъде свален от партийните и държавните си постове на драматично заседание на 3 ноември 1962 г. В малка зала на партийния дом Живков събира членовете и кандидат-членовете на Политбюро, както и секретарите..

публикувано на 28.01.23 в 14:00
С Лия Йовева

Ти играеш, доброто печели

Мобилното студио е от Благотворителния #гудгейм стрийм :  онлайн денонощно събитие, което ще продължи 126 часа без спиране и ще се излъчва в Twitch канала . В него ще се включат над 40 участници и различни теми, като започнем от йога за гeймъри, минем през уроци по програмиране с MindHub и DevHunOne, продължим със създаване на арт за игри с..

публикувано на 28.01.23 в 12:00
Ивайло Симеонов и Божидар Лалов

Малките журналисти Божидар Лалов и Ивайло Симеонов коментират важните събития от месеца

По традиция в последния петък на всеки месец малките коментатори от клуб "Млад журналист" Божидар Лалов и Ивайло Симеонов разказаха за политическите събития в страната.  Неизпълнените мандати, изборите на 2 април и закриването на настоящия парламент са само част от темите, които малките журналисти припомнят. Какво още от политическия..

публикувано на 27.01.23 в 19:55

10 жени мигранти в България се обучиха чрез европейски проект

10 жени мигранти в България успяха да завършат курс, начално ниво по IT умения и курс по Креативен дизайн . Това става възможно по европейски проект RIDE, който Българската търговско-промишлена палата приключи, каза пред Радио София Габриела Димитрова - директор „Международно сътрудничество и международни организации“ в БТПП. Проектът..

публикувано на 27.01.23 в 18:24

Учителите настояват за повишение на заплатите, Синдикат "Образование“ е в стачна готовност

КТ „Подкрепа” поиска увеличение на учителските заплати , заради инфлацията в страната. Ниво 125% над средната брутна работна заплата за страната, с растеж през последните 6 години, достигнаха учителските заплати, но поради високата инфлация заплатите на учителите в момента са намалели на 115% над средното трудово възнаграждение...

публикувано на 27.01.23 в 16:52