Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

IT компания беше отличена в категория "Социална иновация"

в Конкурса "Иновативно предприятие на годината 2022"

Снимка: Радио София

Грижата за възрастните хора в България най-често се поема от техните близки, но какво се случва с тези от тях, които нямат роднини и имали недостиг на социални асистенти? Фондация "Приложни изследвания и комуникации" организира Националния иновационен форум, който е уникално ежегодно събитие за страната. То обединява усилията на всички заинтересовани страни за дискусия относно условията за иновации в България и предлага мерки за тяхното оптимизиране.

Подробности по темата пред Радио София коментираха Деян Благоев, от Булбера - фирмата победител в категория "Социална иновация" в Националния конкурс "Иновативно предприятие на годината 2022" и Константин Узунов, част от екипа, който го организира и анализатор към "Фондация приложни изследвания".

По думите на Благоев Joined inCare е платформа, на която е събрана цялата информация, която би помогнала на гледачите, семействата и възрастните хора. Той посочи, че през последните месеци все повече млади хора черпят информация оттам.

"Хубавото е, че все повече организации се свързват с нас и имаме амбицията освен да качваме много полезна информация под формата на статии, да разширяваме базата данни. Защото в момента преобладават държавни домове и учреждения, които се грижат за възрастни хора, а искаме да качим и частни такива. Това ще си остане безплатна платформа, това е дългосрочната ни цел", сподели Благоев.

"Ние сме IT компания и генерираме приходи и искаме част от тези приходи да отидат обратно за обществото. Това общество ни е помогнало да се изучим и да живеем в тази страна", допълни той.

По темата се включи и Константин Узунов, който сподели, че Булбера са едни от добрите примери в социалните иновации, като уникалното при тях е социалният контекст, който е с огромно въздействие дори извън рамките на страната, тъй като тяхната платформа е мултиезична и е адаптирана към нуждите на съответните пазари.

"Като ключово послание установено от нашия екип анализатори е, че при нас липсва една хомогенна национална система, която да обедини всичките части. Бизнесът и стартъп компаниите се опитват да създават добри продукти, но им трябват повече стимули", отбеляза Узунов. Той добави, че България макар и бавно върви в правилна посока, но една от бариерите е и липсата на политическа стабилност.

Според доклада на Фондация "Приложни изследвания и комуникации" страната ни е на първо място в ЕС по ръст на индустриалното производство. Освен това 80% от сензорите на европейските автомобили са произведени в България, наблюдава се и ръст на инвестициите на чуждестранните компании в изследователски развойни центрове и интелигентни производства. Също така се наблюдава дигитализация в агро сектора, както и увеличаване на броя на стартиращите компании.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
чл.-кор.Васил Николов с откритието

Неолитно селище, разделено от булевард

Слатинското неолитно селище - едно от най-големите на Средните Балкани, представено ни от проф.Васил Николов, член-кореспондент на БАН и неговите сътрудници от НАИМ. По средата му минава бул."Шипченски проход": "Животът на селището започва преди 8 хиляди години и продължава 500 години. Всяка къща има пещ, зърнохранилище, всичко без отглежданите..

публикувано на 28.01.23 в 16:00
С Емилия Тончева

Да мислим една крачка напред

В рубриката "Младите легенди" говорим с Емилия Тончева за премиерата на 30 януари на  танцовия пърформънс Shift : "Образованието ми започна от НАТФИЗ, но се възползвах от стипендия в Central Academy of Drama в Пекин. С танци започнах да се занимавам като дете, от латиноамерикански, през хипхоп, съвременен танц и балет. Животът си знае своето и като..

публикувано на 28.01.23 в 15:00
Антон Югов (вдясно)

Адресите на любовта - Антон Югов

Живков свали Антон Югов от поста премиер с голи снимки Любовните похождения на комунистическия лидер Антон Югов  са официалният повод да бъде свален от партийните и държавните си постове на драматично заседание на 3 ноември 1962 г. В малка зала на партийния дом Живков събира членовете и кандидат-членовете на Политбюро, както и секретарите..

публикувано на 28.01.23 в 14:00
С Лия Йовева

Ти играеш, доброто печели

Мобилното студио е от Благотворителния #гудгейм стрийм :  онлайн денонощно събитие, което ще продължи 126 часа без спиране и ще се излъчва в Twitch канала . В него ще се включат над 40 участници и различни теми, като започнем от йога за гeймъри, минем през уроци по програмиране с MindHub и DevHunOne, продължим със създаване на арт за игри с..

публикувано на 28.01.23 в 12:00
Ивайло Симеонов и Божидар Лалов

Малките журналисти Божидар Лалов и Ивайло Симеонов коментират важните събития от месеца

По традиция в последния петък на всеки месец малките коментатори от клуб "Млад журналист" Божидар Лалов и Ивайло Симеонов разказаха за политическите събития в страната.  Неизпълнените мандати, изборите на 2 април и закриването на настоящия парламент са само част от темите, които малките журналисти припомнят. Какво още от политическия..

публикувано на 27.01.23 в 19:55

10 жени мигранти в България се обучиха чрез европейски проект

10 жени мигранти в България успяха да завършат курс, начално ниво по IT умения и курс по Креативен дизайн . Това става възможно по европейски проект RIDE, който Българската търговско-промишлена палата приключи, каза пред Радио София Габриела Димитрова - директор „Международно сътрудничество и международни организации“ в БТПП. Проектът..

публикувано на 27.01.23 в 18:24

Учителите настояват за повишение на заплатите, Синдикат "Образование“ е в стачна готовност

КТ „Подкрепа” поиска увеличение на учителските заплати , заради инфлацията в страната. Ниво 125% над средната брутна работна заплата за страната, с растеж през последните 6 години, достигнаха учителските заплати, но поради високата инфлация заплатите на учителите в момента са намалели на 115% над средното трудово възнаграждение...

публикувано на 27.01.23 в 16:52