Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

IT компания беше отличена в категория "Социална иновация"

в Конкурса "Иновативно предприятие на годината 2022"

Снимка: Радио София

Грижата за възрастните хора в България най-често се поема от техните близки, но какво се случва с тези от тях, които нямат роднини и имали недостиг на социални асистенти? Фондация "Приложни изследвания и комуникации" организира Националния иновационен форум, който е уникално ежегодно събитие за страната. То обединява усилията на всички заинтересовани страни за дискусия относно условията за иновации в България и предлага мерки за тяхното оптимизиране.

Подробности по темата пред Радио София коментираха Деян Благоев, от Булбера - фирмата победител в категория "Социална иновация" в Националния конкурс "Иновативно предприятие на годината 2022" и Константин Узунов, част от екипа, който го организира и анализатор към "Фондация приложни изследвания".

По думите на Благоев Joined inCare е платформа, на която е събрана цялата информация, която би помогнала на гледачите, семействата и възрастните хора. Той посочи, че през последните месеци все повече млади хора черпят информация оттам.

"Хубавото е, че все повече организации се свързват с нас и имаме амбицията освен да качваме много полезна информация под формата на статии, да разширяваме базата данни. Защото в момента преобладават държавни домове и учреждения, които се грижат за възрастни хора, а искаме да качим и частни такива. Това ще си остане безплатна платформа, това е дългосрочната ни цел", сподели Благоев.

"Ние сме IT компания и генерираме приходи и искаме част от тези приходи да отидат обратно за обществото. Това общество ни е помогнало да се изучим и да живеем в тази страна", допълни той.

По темата се включи и Константин Узунов, който сподели, че Булбера са едни от добрите примери в социалните иновации, като уникалното при тях е социалният контекст, който е с огромно въздействие дори извън рамките на страната, тъй като тяхната платформа е мултиезична и е адаптирана към нуждите на съответните пазари.

"Като ключово послание установено от нашия екип анализатори е, че при нас липсва една хомогенна национална система, която да обедини всичките части. Бизнесът и стартъп компаниите се опитват да създават добри продукти, но им трябват повече стимули", отбеляза Узунов. Той добави, че България макар и бавно върви в правилна посока, но една от бариерите е и липсата на политическа стабилност.

Според доклада на Фондация "Приложни изследвания и комуникации" страната ни е на първо място в ЕС по ръст на индустриалното производство. Освен това 80% от сензорите на европейските автомобили са произведени в България, наблюдава се и ръст на инвестициите на чуждестранните компании в изследователски развойни центрове и интелигентни производства. Също така се наблюдава дигитализация в агро сектора, както и увеличаване на броя на стартиращите компании.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инструмент за развитие на фантазията

Зорница Христова за обновеното издание на творческата игра   „Направи си сам приказка “: "Започна всичко с "Граматика на фантазията" на Джани Родари. Прииска ми се да го използвам като инструмент за развитие на фантазията. Играхме тази игра 13 години и си дадох сметка какви са елементите, които могат да направят приказките по-интересни за децата...

публикувано на 03.12.23 в 10:48

Мотивировката, че има какво да дадеш, държи хората

Мариела Маламат  и Иван Маламат за двете изложби в памет на именития художник Иван Б. Иванов (неин баща и негов дядо) - "Отпечатъци" (в МК) и "Преминаване" (в "Райко Алексиев"): "Голямо име в българското изкуство", както го нарича Ружа Маринска, звучи малко плакатно. Учи при Дечко Узунов и под влияние на силната енергия през 60-те, бе останал..

публикувано на 03.12.23 в 10:33

Бъдещите камерни музиканти на България

Мила Павлова (директор на фестивала) за концерта „Най-младите майстори на камерното музициране“ в СГХГ в рамките на фестивала МузикАРТисимо:   "Това е един от любимите ми концерти: "Най-младите майстори в ансамбловото музициране". Те са от НМУ, но вече са истински майстори. Те са бъдещите камерни музиканти на България. Заредени са с неповторима..

публикувано на 03.12.23 в 09:38

Историята оживява - “Незабравена София” и Тони Николов

Тони Николов е журналист, писател и изследовател на старата ни мила София. След прекрасните му издания “Спомнена” и наследницата ѝ “Бленувана София”, ето, че днес държим в ръцете новото му увлекателно четиво. То носи името “Незабравена София”. С книгата си Тони Николов ни приканва да го последваме с любопитство по дирите на тези добре..

публикувано на 02.12.23 в 16:00
Николай Братоев - Крижицки

Софийски разкази - Николай Братоев - Крижицки

Николай Братоев - Крижицки е изследовател, биограф на стара София и автор на книгите "Ръкавелите на стария полковник" и "Стъпки" "Това са разкази, които си висят във въздуха. Ако по-възрастните хора не ми ги разкажат, всичко ще остане в небитието. Ако нямам аудиозаписи, те са ми в главата или на хартия. Пазят ми снимки в антиквариати и в филателисти...

публикувано на 02.12.23 в 15:00
Тодор Кривналиев

Адресите на любовта - Тодор Кривналиев

Ревнива любовница издава фалшификатор №1 на долари в света Тодор Кривналиев, признат за най-добрият фалшификатор на долари в света, е работил за Ал Капоне и е прототип на един от престъпниците в романа на Реймънд Чандлър „Златните рибки“. Българинът измисля как да превръща еднодоларовите банкноти в 100-доларови и залива Съединените щати с..

публикувано на 02.12.23 в 14:00

Христо Блажев - последният мохикан на дългата форма

След над 2500 текста за книги през последните 14 години, авторът на най-големия читателски блог „Книголандия“ и създател на Фейсбук явлението „Какво четеш…“ Христо Блажев събира 100 знакови за неговата собствена читателска история книги с вярата, че те ще намерят място и в библиотеките на много други книжни сърца. Той ни гостува заедно с Темз..

публикувано на 02.12.23 в 12:00