Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създаването на детска библиотека обединява творци

Снимка: Радио София
Мариела Цекова - инициатор за създаване на детска библиотека в Основно училище "Св. Св. Кирил и Методий" село Ясен, общ. Плевен, Весела Петрова - организатор и комуникация на формата "Концерт на възглавници" и проф. Сава Димитров - ректор на НМА "Проф Панчо Владигеров" са тримата събеседници на Ива Дочинова в предаването "Радиокафе", които са заедно за да разкажат за каузата, която ги събира и вдъхновява.
"Това е един много личен за мен проект, по редица причини", казва Мариела, която е инициатор на каузата. Тя разкри, че от самото начало, когато е споделяла идеята си с близки за нея хора, много от тях са задавали въпроса "Защо точно в с. Ясен, Плевенско и защо точно за тези 51 деца?", изразявано е дори и съмнение, че идеята ще получи подкрепа.

Човек би помислил в такива случаи: дали постъпих правилно, дали не направих грешка? Но мен ме мотивира още повече, това да е именно Ясен, просто защото смятам, че във всяко българско училище трябва да има библиотека, независимо от локацията му и числеността на децата там", споделя тя. И допълва:
"Всяко едно дете трябва да има равен достъп до образование и от допълнителни ресурси, които да подпомагат образованието му, а какво по-хубаво от книгите. Аз си мисля, че ние възрастните сме отговорни за това дали децата ни обичат да четат, дали изпитват онова вдъхновение, което всъщност книгите могат да носят".

Тя поясни, че целта на проекта е да отвори света на книгите пред кръгозора на децата и да ги вдъхнови да четат. Осен това спомена и факта, че неколкократно училището е кандидатствало с проект за изграждане на библиотека, но не е получило финансиране.
"В последната 1 година те направиха два опита за кандидатстване, за съжаление и двата опита бяха неуспешни. И това беше моята зелена светлина, бях сигурна,че това трябва да се реализира, независимо от обстоятелствата", разказва Цекова.

Проектът ще се реализира чрез един много голям празник, който носи музиката. За него разказа Весела Петрова, организатор на коледния "Концерт на възглавници", която добави като част от инициативата името на известната пианистка Венета Нейнска, която е инициатор на проекта.

"Заедно с нея се събрахме всички и решихме,че стартът на "Концерти на възглавници" след пандемията, с една такава идея ще бъде едно светло начало". Тя допълни, че инициативата за създаване на детска библиотека отговаря на идейните ценности на проекта и въобще на възпитанието на децата чрез музиката. "Дори едно дете да отвори книга, този проект ще е печеливш не само за него, а за цялото ни общество", споделя Весела Петрова.
Проф. д-р Сава Димитров, който е ректор на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", разказа как точно се случи Музикалната академия да стане домакин на събитието. "Венета Нейнска имаше рецитал в академията, който беше уговорен още от миналата година. След този рецитал, който мина с голям успех се заговорихме за дейността й преди ковид и за този успешен проект ("Концерт на възглавници"), намирал все повече публика и интерес у родителите на малките деца. Заговорихме се за това как той възпитава, образова и създава публика... Създаването на културна публика, образована публика е част от общата култура на нацията", посочи той. И допълни:
"От едно такова малко действие, от това, че едни малки деца, които са във фокуса на един интересен проект, могат да бъдат научени да слушат красива, хубава класическа музика, с което смятам,че е нормално да започне изграждането на душичката на детето". По думите му подобни проекти трябва да се случват на много места и в средните училища. "По такъв начин децата още от малки да бъдат привличани към общото изкуство - музиката", смята той.
Когато Венета Нейнска споделя идеята за библиотеката, проф. Димитров откликва: "Нека да го направим тук!" Той още заяви:
"Защото възприемам дейността на Академията като просветителска, освен като образователна".
Освен това поясни, че включването в подобни каузи не е единично действие за академията. "Миналата година, когато Музикалната академия навърши 100 години, ние събрахме целия си архивен фонд, с който разполагаме като музикални материали, книги за музиката и ноти. Огледахме от кое от всичко това имаме в повече и решихме, че те не трябва да стоят просто затворени в нашата библиотека, която впрочем е най-голямата на Балканите. Решихме, че тези материали трябва да стигнат първоначално до специализираните библиотеки и музикални училища в страната, както и впоследствие да разпратим и до други училища, където имат паралелки свързани с музикалното образование. Нямате представа с каква радост и благодарност към нас се обърнаха директорите на библиотеките в училищата. Стана ми изключително драго, че всъщност подарявайки част от материалите, те станаха достояние на много хора. И подобен акт ние правим всяка година", каза още проф. Сава Димитров.
Музикалната програма на коледния концерт "На възглавници" ще бъде изключително богата, с утвърдени имена на музикалната сцена, които са отворили сърцата си да направят този концерт благотворително.
Сред тях пианистът Симон Тръпчески, музикант, изнасял концерти във почти всички големи зали по света. Диригентът Марк Кадин е приел да дирижира прекрасните произведения на Камий сен Санс. По идея на пианистката Венета Нейнска музикантите ще бъдат разпръснати в цялата зала, за да могат децата да имат максимално близък контакт с тях и по този начин да възприемат музиката не, като нещо отстрани, или нещо, което идва само от сцената, а като нещо, което е до тях и те максимално могат да се докоснат до него, уточни още проф. Сава Димитров. 
Той изреди още имена като Климент Пеев, Евгени Николов, Евгения Димова, Кристина Алипиева, Свобода Боздуганова, Явор Добрев - музиканти от Софийската филхармония, Националното радио и от Националната опера.

Весела Петрова разкри, че музиката във формата е подходяща за всички деца, но във фокуса са децата между 0 и 10 години. "Децата, които ще дойдат на концерта ще знаят, че идват на благородна  кауза, ще разберат какво значи да дариш", отбеляза тя.

Мариела Цекова завърши разговора с думите, че добрата кауза се е развила и обединила хора, фирми, фондации, Музикалната академия и тя вярва в нейното сбъдване.  Показателен за това е и фактът, че билети за коледния концерт "На възглавници" вече няма в наличност. Но на 22-и декември 2022 г. фондация "За доброто" от 20 часа, организира отново благотворителен концерт и отправя покана към всички заинтересовани.
По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Препоръки при пътуване по празниците

Започнаха проверки на държавата  за нелоялни практики при организираните туристически пътувания в началото на активния летен сезон. Сред нарушенията на туроператорите са опити за ограничаване на правата на туристите, дадени им със закон. В други случаи, при разминаване между предоставените на място туристически услуги и обещаните в офертата, е..

публикувано на 02.05.24 в 17:27

Обучение по оцеляване за младежи

Младежи от 7 държави преминаха уроци по оцеляване в кризисни ситуации във Врачанския Балкан. Сред тях са студенти от програмата "Еразъм", които прекараха повече от седмица сред горите на Искърското дефиле в бившо училище, превърнато в младежки еко лагер. През август сдружение "Младежда" ще организира още едно обучение в село Очиндол за..

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Изложба "Из историята на графитите и уличното изкуство в София"

Изложбата "Из историята на графитите и уличното изкуство в София” е продължение на книгата " Sofia Urban Art. История на графитите и уличното изкуство от 90-те до днес" създадена декември 2023, като опит да се проследи развитие­то на тази субкултура в българската столица. Стъпвайки на дългогодишно изследване, събиране на архивни кадри,..

публикувано на 02.05.24 в 16:25

Нагласите на българите към пенсионната система

Всеки десети пълнолетен гражданин на страната посочва, че се е случвало за по-малко от година да работи, без да се осигурява. Това се е случвало при 9,6% от участниците в мащабен анализ за нагласите към пенсионната система у нас, представено от Парламентарния център за проучвания. 53% не са доволни от пенсията си, 35,4% отчасти, а 11% са напълно..

публикувано на 02.05.24 в 15:15

ВАС отмени решението по ОВОС за инсталацията за горене на RDF отпадъци от "Топлофикация" - София

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени решението по оценка на въздействието на околната среда (ОВОС) за инсталацията за горене на RDF отпадъци от "Топлофикация" - София. По този начин върховните магистрати оставят в сила решението на Административен съд София, образувано по жалба на екологични сдружения. Според съдиите,..

публикувано на 02.05.24 в 15:14
Сцена от „Радикални мажоретки“

Международният фестивал "Антистатик" предлага много "Повече от един танц"

17-ото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" ще се проведе от 7 до 23 май под мотото "Повече от един танц" . В първите дни в Гьоте Институт са предвидени лекции от образователна програма на фестивала "Без дистанция" с вход свободен. Боян Манчев ще говори на тема "Вещерски танци" (7 май),..

публикувано на 02.05.24 в 12:48