Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иновативна платформа генерира индивидуални училищни тестове

Така се пести време на учителите и прави преписването невъзможно, твърди разработчикът ѝ Александър Попов

Снимка: Facebook/SmartTest

Българска платформа помага на учители и ученици като пести време за проверка на тестове чрез алгоритъм.
Основната цел на иновативното изобретение е чрез създаването на тестове за всеки ученик преписването да бъде невъзможно.

Повече подробности научихме в предаването "Ритъмът на столицата" от нейния основател и разработчик Александър Попов.
Той подчерта, че мисията на Smart test е да подпомогне образователния процес възможно най-много, като увеличи времето на учителите да подбуждат и вдъхновяват учениците и да намали времето, прекарвано в скучни и повтарящи се задачи, като например проверка на класни работи и анализите на проверките, извършвани на хартиен носител.

"Учителите могат за секунди да започнат даден тест, избран за всеки клас. Целта е да се пести време от създаване на тестове, проверяване на тестове и създаване на анализи по тестове", посочи Александър Попов.

Някои от учителите са споделили, че това спестява около 22 часа средно на месец.
В момента платформата работи с 53 училища в цялата страна, за София те са около 13, сред тях начални училища и гимназии.



Разработчикът подчерта, че платформата цели да намали преписването сред учениците, което я прави харесвана от учителите.

"Като се намали преписването, учителите ще имат по-добра представа за знанията на учениците, ще знаят на кого и върху какво да наблегнат -  посочи още той. - Смятам за важно преписването освен да се намали, при възможност да се елиминира изцяло, тъй като то действа демотивиращо за учениците, които влагат труд, виждайки, че преписвачът може да изкара по-добра оценка от тях", допълни още Попов. Той се позовава на проучване в Швеция, което доказва, че в училища, където преписването е по-висок процент, учениците са демотивирани, бягат от клас, съществува по-голям тормоз и насилие.

Може ли това, че учениците ще решават различни тестове, да доведе до разлики в показаните знания?
Учителите следва да внимават, макар че тестовете са различни, те да бъдат с еднаква трудност и точно това платформата позволява, твърди разработчикът.
Той разкри още, че платформата е включена в една от Националните програми на МОН, чрез която всяко училище може да заплати свой абонамент за Smart Test, след което министерството възстановява сумата.

Дигитализацията ли е бъдещето на образователния процес?
"Смятам, че това е бъдещето - изпитите да се дигитализират, най-малкото, ще се спести доста хартия", каза Попов и допълни, че освен изброените ползи за учителите, платформата е полезна и на учениците, на които се предоставя възможност да я ползват безплатно, да решават тестове и да проверяват своите знания. 

В заключение Александър Попов разкри, че не липсват предизвикателства относно финансирането на платформата, както и конкуренцията на пазара, но изрази надежда, че в бъдеще ще продължи да набира популярност, тъй като счита разработката ѝ за добра кауза.
По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В дебютната си изложбата Изабел Иванова поглежда към храната като изкуство

В предаването "Радиокафе" е срещата ни с младата художничка Изабел Иванова. На 14 май тя ще открие своята дебютна самостоятелна изложба , носеща краткото, но експресивно заглавие „Яж!“, която е насочена към визуалното "поглъщане" на цветовете и многообразието на храната. Изабел е родена във Видин, занимава се с изкуство от..

публикувано на 13.05.24 в 15:20

Евден Димитров – EVDN представя новия си сингъл "Monroe"

Евден Димитров – EVDN направи премиера в Радио София на новия си сингъл„Monroe”.В него той си колаборира с певицата Лили Янакиева „Последните две години имахме удоволствието да свирим заедно, също и на промоцията на „Семейни ценности“. Мисля, че нейния глас е уникален. Много добро попълнение към нашия колектив“, каза EVDN. Той сподели,..

публикувано на 13.05.24 в 14:58
Проф. Александър Шурбанов

Проф. Шурбанов и Явор Гърдев представят нова постановка на "Венецианският търговец" от Шекспир

"Венецианският търговец" от Уилям Шекспир излезе в ново книжно издание и нов превод на проф. Александър Шурбанов, по който режисьорът Явор Гърдев поставя своя постановъчна версия. Тази вечер на сцената на Народния театър "Иван Вазов" ще бъде втората премиера на спектакъла . Преди това ( от 16:00 ч.) ще се проведе разговор ,..

публикувано на 13.05.24 в 14:38

Дебатират мястото на България в ЕС и на жените в политиката

"ТЯ в Европа" – така са нарекли дебатите, на които организаторите от фондация "Екатерина Каравелова" канят представители на водещи партии и коалиции, регистрирани за евровота на 9 юни. На 20 май 2024 г.  те ще обсъждат най-важните теми, касаещи България в ЕС : Климатичните промени и зеления преход ; Европа на различни..

публикувано на 13.05.24 в 12:16

10 дни Пролетен панаир на книгата в София

От 24 май до 2 юни в София ще се проведе Пролетния панаир на книгата. Ще участват близо 140 издателства и книготърговци, които ще бъдат разположени в 66 шатри с обща площ от 1500 кв.м. Тази година най-голямото книжно изложение в страната ще продължи 10 дни, което предизвика негативни реакции, в посока, че това е твърде дълго и уморително. Пред Радио..

публикувано на 13.05.24 в 11:38

Градският транспорт е алтернативата за по-бързо и по-евтино придвижване в центъра на София

Проектът за реорганизация на движението в центъра на София, който предизвика протести от страна на живеещите в района, е ценен за развитието на устойчивата мобилност в града, коментира пред Радио София урбанистът Калоян Карамитов от "Екипът на София". „Такива проекти носят със себе си определени противоречия, засягайки темата за паркоместата, които..

публикувано на 13.05.24 в 09:34

Облачно начало на седмицата, с температура в София около 16°

Днес ще се задържи предимно облачно. Преди обяд в Източна България все още ще има валежи от дъжд, съобщиха от НИМХ. След обяд превалявания ще има на места в Западна България. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 15° и 20°, в София - около 16°. Над планините облачността ще е значителна и ще превалява..

публикувано на 13.05.24 в 07:35