Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елица Костова - директор на фондация "Edu Compass":

Обучението "Кариерно ориентиране" в полза на ученици и педагози

Снимка: Архив

Обучението по "Кариерно ориентиране" е в полза на онези, които желаят да се ориентират в каква посока да поемат след завършване на образованието си. Насочено е към ученици от 7. до 12. клас, училищни педагози и педагогически съветници. То е с практическа насоченост и не изисква предварителна подготовка.

Подробности за него научихме от Елица Костова от фондация "Edu Compass":
"Основната цел е да дадем инструменти, чрез които педагозите да помагат в класната стая за кариерното ориентиране на учениците. Инструменти, които "говорят" на езика на учениците, посрещат ги там, където са, тъй като те нямат много информация за професиите, насочват ги към това да бъдат вдъхновени, мотивирани, стимулирани, да се развиват в желана от тях сфера", посочи тя.
И допълни, че глобалната цел на това обучение е фокусирана към развитие на умения, с мисъл за кариера, която харесват, помага да избегнат деструктивното поведение и липсата на заинтересованост към учебния процес.

Тя поясни, че  в процеса на обучение се използва бордова игра "Моят кариерен път" в няколко части.
"Всъщност, чрез различни игри откриваме таланти, страст, ценности, правим кариерен профил, след което - досие на професия, свързана с кариерния профил, като говорим за различните начини да развиваме умения свързани с тази професия", подчерта тя. 

По думите й, бордовата игра се състои от борд, табло, от карти и съдържа различни активности, част от които се провеждат по групи и няколко индивидуални.
След като направят своя кариерен профил и изследват професии, педагозите ги декомпозират на различни умения и добиват яснота къде могат да им помогнат да се развият във и извън час, разкри още тя.
Относно интереса на учениците към практическото обучение, тя обясни, че да се дава избор на деца.

"Има ученици, на които това им е интересно, но те донякъде са ориентирани, и други, които не намират смисъл в това. От друга страна, интересът на педагозите към обучението е голям,  разкри тя и отново подчерта важността на това, че децата биват посрещани там, където са, от гледна точка на разбиране и интереси.
"Правим усилия да ангажираме и тези от тях, които са по-буйни и незаинтересовани към процеса", изтъкна тя.

Какъв процент от по-будните деца имат яснота в каква посока желаят да поемат, след завършване на училище?
"Ако погледнем един клас от 25 деца, със сигурност, сред тях има едни от 5 до 7, които са напълно ориентирани. За тях обучението също е полезно, защото макар и ориентирани към посока или професия, то им помага да структурират процеса на кандидатстване, на останалите помага да си изяснят своите опции, при тях се формира план - къде и какво ще учат, отбеляза Костова. 

Тя допълни, че помощ получават и онези деца, които нямат никакви идеи или пък имат много нереалистични идеи и представи.
Елица Костова сподели, че от разговорите с педагози, става ясно, че 50-60 процента от учениците имат яснота какво ще правят - как и къде да се готвят, какви са необходимите изпити, усилията, които трябва да положат. Някои от тях дори започват стаж, отиват към различни предприемачески програми. 

"Най-будните не просто знаят накъде ще се насочат, но и започват проактивно да правят крачки, другите пък имат кариерен план, който обикновено следват. Може да се каже, че повече от половината тръгват по избран за тях път"., каза в заключение Елица Костова.
По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свободен достъп до експозиции, боб чорба и влизане в бойна кабина на 6 май

Националният военноисторически музей (НВИМ) и тази година ще отбележи празника на Б ългарската армия 6 май с вход свободен за посетители  на постоянната си хронологична и външна експозиция . От 10.00 до 17.00 ч. свободно могат да бъдат разгледани и временните изложби „Армията във време на промени“, „Белезите на войната:..

публикувано на 03.05.24 в 16:50

Криптовалутата има предимства и при даване и получаване на дарения

Криптовалутите са първите представители на технологията, която ще промени света. Неутрални, защитени, недискриминиращи, децентрализирани, бързи и прозрачни , криптовалутите предлагат страхотен начин за изразяване на човешки емоции без ограничение, и ще допринесат за постигането на положителна промяна в обществата по света, убедени са експерти...

публикувано на 03.05.24 в 15:45
Снимки: Младен Петков

Седмицата в САЩ: Кои, как и защо провеждат пропалестинските протести

Студентските пропалестински протести продължиха и тази седмица в Съедините щати. На места университетите постигнаха споразумения с протестиращи, но в някои кампуси интензитетът им нарасна и се стигна до полицейски рейдове, информира Младен Петков от Вашингтон. Поне две хиляди души в цялата страна са арестувани по данни на местни медии...

публикувано на 03.05.24 в 15:18

"Game Changers" - саундтрак на София и отношението ни към нея

„Game Changers - ода за един град“ е музикален аудио проект за София на Данислава Делчева. Премиерата му е на 10 май, от 20.00 часа, в „Топлоцентрала“. Вдъхновението за него идва от градската среда и начина, по който се свързваме с нея, каза пред Радио София авторката Данислава Делчева. В основата на албума стоят документални звуци от градския..

публикувано на 03.05.24 в 14:11

"Готови ли сте за Великден?" учи какво се е правело някога във всеки ден от Страстната седмица

Националният етнографски музей представи последното издание „Готови ли сте за Великден?“. От него читателите ще научат какво се е правело някога във всеки ден от Страстната седмица. Пред Радио София гл. асистент д-р Иглика Мишкова – зам.-директор на Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН обясни, че това последно..

публикувано на 03.05.24 в 12:54

"Образ и присъствие" - изложба на Катерина Кацарова

Изложбата продължава до 9 май и може да бъде разгледана всеки работен ден от 14.00 до 17 .00 часа. Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 03.05.24 в 12:46

"Под езика: част втора" - типографските идеограми на Дамян Дамянов

Проектът „Под езика“ стартира първоначално през 2016 г. само за забавление във Фейсбук. По свой начин, художникът Дамян Дамянов решава да отбележи най-българския празник – 24 май. Захваща се с кирилицата и започва да преобразява всяка буква от нея, така че да илюстрира значението на дадена дума. Получава се колекция от 30 идеограми. През 2018 г...

публикувано на 03.05.24 в 11:38