Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Япония през погледа на зам.-декана на Стопанския факултет на СУ - доц. Тодор Ялъмов

Снимка: Радио София

Доцент Тодор Ялъмов е заместник-декан на Стопанския факултет на Софийския университет. Той бе гост в ефира на „Радиокафе“, веднага след завръщането си от Япония, в Soca University, където е преподавал. По думите му, това е един сравнително малък университет, в едно от предградията на Токио, в което има общо 17 университета.

В началото на разговора, доц. Ялъмов сподели своите впечатления:

„Посещението ми в Япония е отдавнашна мечта. Винаги човек сравнява очакванията си с това, което вижда. За мен имаше много изненади – очаквах един забързан свят, с много по-голямо напрежение от софийското, а се оказа едно много спокойно място, разбира се, светът винаги е такъв, какъвто го виждаме – аз видях спокойствие, видях, почти като в театър "Но", обслужване с внимание, с желание да бъдеш обслужен перфектно и винаги когато благодариш, те ти се извиняват, защото можело по-бързо или по-качествено“, разказа  той.

„Всички знаят за България, брандът „България“ е невероятен – през киселото мляко…Много интересна история, как храната влиза във всички страни“, разкри доцентът и илюстрира със случка с Танкоко Сонода, която е политик, била е веднага след войната член на парламента, депутат и се оказва изключително важна за навлизането на българското кисело мляко в Япония, през 1968 година. Оттогава, виждайки подобрение в здравето на съпруга си, създава в Япония движение за домашно правене на кисело мляко, появява се търсене на киселото мляко от елита, като домашен, луксозен продукт.

С какво още сме познати в тази далечна страна?

„Има 8 университета, в които се учи български език. Много градове имат партньорство с България, заради розите и всичко свързано с природата. Дали заради будизма или поради нещо друго, за японците цветята са основен елемент na изкуството. Техните артефакти са всъщност градини“, уточнява доц. Ялъмов.

Как се развива образованието в Япония?

„Там преподавах два курса, които в известен смисъл преподавам и тук. Единият - „Електронен бизнес“, а другият - "Гимификация на бизнеса“, контекстът е, че Япония иска да се отвори много повече, отколкото е, към външния свят, привличайки студенти, преподаватели, изпращайки студенти“, посочи Ялъмов. Немаловажна подробност е, че студентите там са задължени да присъстват на занятията.
Доц. Тодор Ялъмов е преподавал, както на студенти от Япония, така и от Южна Корея, Африка, Индия, Малайзия, Бразилия. Той поясни, че ще продължи да преподава онлайн и ще се мисли за трансфер или студентско ноу-хау, напред във времето.

За учтивостта, поздравите, благодарността и извиненията

„Когато една чужда култура те посреща приветливо, ти се чувстваш добре“, твърди доц. Ялъмов и призова да не бъдем подозрителни към всеки такъв елемент.

След вербалното пътешествие до Япония, за новостите в Стопанския факултет

Стопанският факултет участва много активно в цялостната иновационна и предприемаческа екосистема. Участваме в една система от акселератори и състезания по предприемачество. Първото голямо събитие което предстои е един селскостопански международен акселератор между Източна Европа и Китай, организиран от Център за насърчаване сътрудничеството в селското стопанство между Централна, Източна Европа и Китай. Той ще ще проведе в края на месец март, в рамките на 1 седмица. Крайният срок в който се приемат предложения е 10 март, има и награден фонд – 50 000 евро. Предстои и Финтех хакатон състезание, специално насочено към стартъпи във финтех индустрията, съвместно с Финтех асоциацията, младежки конкурс с Фонда на фондовете, който се провежда за втори път, ще бъде отворен през месец март,  по думите на Ялъмов, инициативи в които факултетът е партньор.

„Интегрираме част от часовете така, че студентите да могат да участват в състезанията, което е база за допълнителна мотивация за тях – освен наученото, ще могат да спечелят  награда, да започнат бизнес“, каза в заключение преподавателят.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.
По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Важна ли е грамотността при зрелостниците

На 27 март 2024 година стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванадесетокластници под надслов "Животът няма "аУтокорект". Платформата "Как се пише?" стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванадсетотокласници. Под надслов "Животът няма "аУтокорект" на 27 март, 50 дни преди..

публикувано на 28.03.24 в 17:44

Дискусии за ползите и рисковете в използване на интернет технологиите в рамките на CyberCLUB Community Day '24

Какви рискове крие интернет и как те могат да бъдат предотвратени? Как безопасно и отговорно да използваме последните иновации на технологичния прогрес, като изкуствен интелект, виртуални реалности, дронове и роботи? Това са само малка част от въпросите, които ще бъдат дискутирани в рамките на събитието CyberCLUB Community Day '24, посветено..

публикувано на 28.03.24 в 17:15

Ще отговори ли ГМО на климатичния удар

В началото на февруари Европейският парламент подкрепи предложението на Европейската комисия за създаването на по-устойчиви и издръжливи култури чрез прилагането на нови геномни техники (НГТ), които доскоро не бяха приети в ЕС, така че има доста сериозен напредък в тази посока. Те дават възможност за бързо разработване на култури с полезни..

публикувано на 28.03.24 в 16:07
Доц. д-р Анна Пампулова

Музиката на Петко Стайнов, Димитър Ненов и Панчо Владигеров, събира на една сцена студенти и преподаватели

Доцент д-р Анна Пампулова е хореограф, педагог, режисьор и човек на изкуството. Тя е допринесла много за развитието в тази сфера. Нейното гостуване в предаването "Добър вечер, София" за да ни представи пиршество на духа, на което предстои да се насладим съвсем скоро. Ето какво ни разказа: "Става въпрос за стойностен проект, в..

публикувано на 28.03.24 в 16:03

Проф. Кирил Топалов представя своя "Живот по неизбежност"

Тази вечер (28 март 2024 г.) проф. Кирил Топалов ще представи новата си книга „Живот по неизбежност“, в салона на столичното Народно читалище „Възраждане“. Романът е мемоарен, каза пред Радио София проф. Топалов. „Няма елемент на украсяване – всичко е буквално едно към едно. За съжаление, много от тези неща звучат и художествено, и иронично, и..

публикувано на 28.03.24 в 15:38

"Защо E = mc²?“ - книга и научно шоу на проф. Брайън Кокс за почитателите на астрофизиката

Або гостува в предаването "Радиокафе“, за да ни разкаже за научнопопулярния бестселър на проф. Брайън Кокс "Защо E = mc²?“, който в Зала 1 на НДК, ще представи научното шоу “Хоризонти“, с което обиколи света. Проф. Брайън Кокс е британски физик, направил науката достъпна и вълнуваща за милиони хора по целия свят. Той е професор по..

публикувано на 28.03.24 в 14:16

Празненство на колоезденето в София

Утре вечерта (29.03.2024 г.) София ще се превърне в празненство на колоезденето . Велосипедистите ще се съберат в 19.00 часа при пилоните на НДК, за да покажат сила и единство, казват организаторите. Пред Радио София Иво Делин от сдружение „Велоеволюция“ обясни, че събитието е едно от най-вълнуващите за градската велосипедна общност. Той..

публикувано на 28.03.24 в 14:06