Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В колата на Радио София с кмета Савина Савова

Паркинг за 100 автомобила ще се изгради в Зона Б-19

Снимка: Радио София

Тази седмица в сутрешния ни блок се спирахме на места и проблеми от район „Възраждане“. Както стана традиция при нас, в петък колата на Радио София поканихме районния кмет. Днес това е Савина Савова.

Обиколката из района започна от близкия строеж на ул. „Странджа“, където от 2020 г. се изгражда сграда за обезщетение на собственици, чиито земи са отчуждени още през 1989 г.

Тук ще има 29 жилищни обекта - готови до ключ, и 72 паркоместа и гаражи. В момента се довършва вертикалната планировка.

Водач в обиколката е Константин Лавсов (►)

Наблизо попадаме на кален, нерегламентиран паркинг. Около ул. „Три уши“ и „Средна гора“ след довършване на започнати строежи, ще бъдат облагородени пространствата и уличната инфраструктура в района, отбелязва Савова.

Посещаваме и реконструирания преди 2 години паркинг пред блок 14 на Зона Б-5 (т.нар. Китайската стена).


Паркингът пред блок 14

Сега всички жители на близките блокове са доволни, въпреки че мястото е в платена зона за паркиране.

На площ 3500 кв. м такъв паркинг за 100 автомобила ще се строи и в Зона Б-19.

Колата на Радио София мина и до терена до цветната борса на пазара „Димитър Петков“, където ще се строи еврейски образователен комплекс по проект и в партньорство на Столичната община, район „Възраждане“ и Организация на евреите в България "Шалом". По проекта са работи вече повече от 3 години. Проектът беше представен преди дни. Предвижда се да има училище, детска градина и културна институция с библиотека.


Училищата също са гордост за район „Възраждане“. Тук са 2 от най-големите и предпочитани гимназии в София – 18-о СУ „Уилям Гладстон“ и 32-ро СУ „Климент Охридски“ , с по над 2 хиляди ученици.

Изгледайте цялата обиколка в района с колата на Радио София ▼

По публикацията работи: Георги Нейков
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Повече финансова грамотност за малки и големи в Световната седмица на парите

Национална образователна кампания за финансова грамотност за деца, уебинар,  публичен дебат с участието на служебния вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов и икономиста Лъчезар Богданов на тема “Готова ли е България за Еврозоната?”, младежко състезание, студентска викторина и дори конкурс за детска рисунка са..

публикувано на 20.03.23 в 17:51

Искаш ли да си IT? Можеш!

Неправителствената организация SkillsAssembly в сътрудничество с една от водещите технологични компании и с участието на най-голямата ИТ трейнинг компания в България ITCE стартират петото издание на съвместната си програма Jump2IT . Академията за преквалификация на хора без опит в ИТ индустрията дава възможност на участниците да..

публикувано на 20.03.23 в 16:59

Млади гласоподаватели питат за бъдещето си в предизборни дебати

Студентският клуб на политолога към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националният младежки форум и Студентската асоциация за изследване на международните отношения към УНСС организират второто издание на голямата кампания „ Лигата на младите гласоподаватели ”. „Поредните избори отново повдига въпроса защо гласуваме въобще –..

публикувано на 20.03.23 в 15:56

Отново гасим лампите за Часът на Земята

На 25.03.23 в цялата страна за 16 път ще отбележим ежегодната кампания на WWF "Часът на Земята". Инициативата ще се проведе с фокус върху възстановяването на местообитания на ключови за екосистемата животински видове. Приканват се всички граждани да изключат осветлението в домовете си и в обществените сгради за един час. България е част от..

публикувано на 20.03.23 в 15:30
Мая Илиева (на преден план)

Мая Илиева: Някои медицински сестри живеят в болниците

Между 50 и 250 часа повече на месец са работили медицински специалисти в някои болници при разрешени 150 часа на година. Това е най-драстичното нарушение, на което са се натъкнали от Синдиката на българските медицински специалисти (СБМС). За това съобщи пред Радио София председателят му Мая Илиева. Били са проверени многопрофилни..

публикувано на 20.03.23 в 14:42

Творчеството на Апостол Карамитев представено в изложба

През 2023 г. се навършват 100 години от рождението на Апостол Карамитев, като по този повод на 23 март пред Народния театър се открива документална изложба. Тя е озаглавена "Апостол Карамитев - актьорът рицар" и в нея 28 табла разказват за живота и творчеството на незабравимия български актьор. Подробности пред Радио София разказа Тинка..

публикувано на 20.03.23 в 14:13

РЗИ: Нямаме извънредна ситуация с варицела и скарлатина

В момента не се намираме в извънредна ситуация по отношение на разпространението на варицела и скарлатина , съобщиха от РЗИ.  Репортерска справка на БНР от сайта на РЗИ обаче показва, че в една и съща седмица през 2019 и 2020 г. разпространението на скарлатина е било 25 и 19 случая. За същата седмица през 2023 г. те са били 151.  Има увеличена..

публикувано на 20.03.23 в 13:55