Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

18 февруари, 11.00 часа

Виртуална обиколка "Васил Левски в София" разказва за места и събития, свързани с живота на Апостола

Снимка: Бохемска София

По повод 150-годишнината от обесването на Апостола на свободата Васил Левски, тази събота ще се състои виртуална обиколка „Васил Левски в София“.

За нея разказа в предаването „Радиокафе“ Виктор Топалов - организатор на събитието, който обясни, че чрез интересни снимки, цитати и спомени, в рамките на 1 час, ще можем да се потопим в атмосферата на местата, които е обхождал Левски.

„Оказва се, че не са една и две локациите в София, свързани с неговия живот и неговото дело, от 1870 година насам“, каза той и поясни, че някои от тези обекти са популярни, но не с такава точност, като например „Паметника Левски“ за който се знае, че на това място е обесен Апостола, всъщност, точното място е малко по-встрани. Още в старите източници се твърди, че то се е случило на около 10-15 метра от мястото, където е поставен паметника“, поясни Топалов.

„Разбира се, няма да можем да отговорим на вечния въпрос, къде е погребан, но естествено още преди да стигнем до обесването и погребването на Васил Левски, ще си говорим за създаването на софийския таен революционен комитет, за местата, които Левски е посещавал, когато е идвал в София, къде е успявал да намери спокойствие, къде е можел да се срещне със свои съмишленици, в кои домове са се случвали тези срещи… Дори подробности за едно дърво, което съществува и до днес, наречено „Черницата на Левски“.

Всички, които желаят да бъдат част от виртуалната обиколка, ще могат да се присъединят чрез страницата на „Бохемска София“ във Фейсбук. Събитието ще се състои на 18 февруари (събота), от 11.00 часа.

Още интересни факти и подробности, може да чуете от разговора в звуковия файл.



По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С тържествено шествие община Радомир ще отбележи 24 май

С тържествено шествие община Радомир ще отбележи Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май. Началото на празничната програма ще бъде дадено в 10.45 часа с тържествено шествие от пл. „Войнишко въстание“ до пл. „Свобода“, каза пред Радио София Станислава Генадиева,..

публикувано на 23.05.24 в 18:48

"За Земята": Измервателните станции са в най-незамърсените точки в София

Замърсяването с азотен диоксид (NO₂) в София продължава да бъде повсеместно и доста над официалните стойности, публикувани от институциите , показват нови целогодишни измервания на Екологично сдружение "За Земята", изложени в актуален доклад. При това концентрациите са се увеличили спрямо предходната година. Подробните данни са изложени за..

публикувано на 23.05.24 в 16:44
Мария Бакалова

Кинофестивалът в Кан и очакваните филми през лятото

Кинофестивалът в Кан приключва тази събота. Един от 22-ата игрални филма в надпреварата за „Златната палма“ във френския град е „Стажантът“. В лентата участва българската актриса Мария Бакалова, в ролята на Ивана Тръмп - бивша съпруга на президента на Америка. Филмът ще бъде по-скоро политически, не като сюжет, а като послание и причина да..

публикувано на 23.05.24 в 16:44

Протест против беззаконието по пътищата и новата организация на движение в центъра на София

Недоволни граждани от новата организация на движение в района на НДК протестираха пред сградата на Столичната община. Те са подкрепени от сдружение „Ангели на пътя“, което обединява семейства, загубили близките си в пътно-транспортни произшествия. По-рано започнаха шествия, организирани с настояване да спре беззаконието по пътищата, като пешеходно..

публикувано на 23.05.24 в 15:59
Преводачът Ваньо Попов пред микрофона

Писателката Франческа Петрицио с различен поглед към Борджиите

"В кръвта ми е" от италианската писателка Франческа Петрицио е исторически роман, който впечатлява със стил и откровеност и завладява още с първите думи от мрачната изповед на Чезаре и Лукреция Борджия. В предаването "Радиокафе" повече за книгата разказа преводачът Ваньо Попов , работил дълги години и в БНР. "В превода трябва да бъдеш..

публикувано на 23.05.24 в 14:43
Васил Терзиев

Васил Терзиев: Ситуацията е овладяна след снощния дъжд в София

В началото на извънредното заседание на Столичния общински съвет, по искане на общински съветници, кметът на София Васил Терзиев даде актуална информация за обстановката в града и околните села. 230 сигнала са подадени на телефон 112 заради обилните валежи и градушка в София вчера, а 34 има в контактния център на Столичната община, заяви..

публикувано на 23.05.24 в 13:26

Кафето като терапия и на фронта

Има места по света, където освен медицински специалисти като психиатър или психолог, които помагат на хората да се справят със стреса, се вика и... кафе. То е не просто освежителна напитка. Оказва се, че поднесено по определен начин, в точен момент,  може много да помогне.  Със собственика на една такава необикновена Къща за кафе в Израел..

публикувано на 23.05.24 в 13:09