Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НИМХ отваря врати за Световните дни на водата и на метеорологията

Тази година Световният ден на водата - на 22 март, е посветен на приноса - индивидуален и общностен, за ускоряване на промените, чрез които да се разреши съществуващата криза с водоснабдяването и канализацията - тема, която хидролозите от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) приемат присърце.

"Ние като Иснтитут по метеорология и хидрология имаме отговорността да покриваме и дейностите, които са свързани с хидрологията в нашата страна. Колегите хидролози се грижат за това да наблюдават реките, да правят измервания и съответно прогнози за евентуални наводнения от различен характер. Самият 22 март е празник в Националния институт по метеорология и хидрология, но Денят на отворените врати ще е на 23 март, когато отбелязваме Световния ден на метеорологията", казва синоптикът, познат от ефира на БНР Анастасия Стойчева.

През 2023 г. се навършват 150 години от създаването на Международната метеорологична организация и това е повод нейният приемник Световната метеорологична организация да апелира за инициативи в цял свят, които да насочат вниманието върху развитието на метеорологията през годините. Във фокуса на юбилейното отразяване, което е планирано за през цялата година, ще бъдат постиженията от миналото, достигнатият напредък и потенциалът, заложен в бъдещето. Затова и мотото на Световния ден на метеорологията тази година е: "Бъдещето на времето, климата и водата през поколенията".

"В деня на отворените врати колегите експерти, които се занимават с хидрология и метеорология, както и младите учени и пост докторанти ще имат организирана постерна сесия, в което ще могат да представят своите работи. Всеки, който има желание да посети и да зададе своите въпроси, да обсъди с колегите различни теми свързани, както с ходрологията, така и с метеорологията, с морската метеорология, с климата, с хидрогеологията, при нас има специалисти от всикчи тези области. Така че в програмата на 23 март от 10:00 сутринта до 17:00 вечерта имаме различни прояви. Самата програма е публикувана и на нашата страница", казва още Анастасия Стойчева.

В програмата има събития подходящи, както за деца, така и за възрастни, които се интересуват от метеорология и хидрология.

Повече за Световния ден на водата и за Световния ден на метеорологията чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Бояджиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Стоянов в розоварната си

В Буново по розобер

Гостуваме на Буново, където преди много години са засадени първите роза дамасцена, а първи пред микрофоните ни е Владимир Стоянов - Председател на УС на Сдружение „Българска розова долина“, от чиято розоварна излъчваме: "Тук е изключително красиво и спокойно, всички сме роднини, Петровския род е най-големият. Хората са дружелюбни. Всеки ще те спре и..

публикувано на 02.06.24 в 10:13

Историята оживява - Трактатът на Петър Богдан

Петър Богдан съставя първият исторически трактат в новата история на България. Той носи заглавието “За древността на бащината земя и за българските дела”. Годината е 1667. Говорим в детайли за изключителната личност на Петър Богдан и неговият основополагащ трактат с д оцент Василев, преподавател по класически езици към Софийския университет..

публикувано на 01.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Биографията на Алеко Константинов

Разговорът е с изкуствоведа Иво Милев, автор на книгата “Алеко Константинов - Das Wunderkind”: "Алеко Константинов е част от една моя стратегия за биографии. Задачата ми е да изведа една друга линия. От 90-те се забелязва нарастваща тенденция на "херменевтика на подозрението". Има опити да се демистифицира Алеко Константинов. Той е един от..

публикувано на 01.06.24 в 15:00
Лобното място на Дилинджър

Адресите на любовта - Гангстерска афера - Анна Акълиева

Българска любовница предава гангстера Дилинджър на ФБР Добричлийката Анна Акълиева, известна в САЩ под името Анна Сейдж издава обявеният за национално издирване Джон Дилинджър и прибира наградата за главата му. Един от най-известните гангстери от 30-те години на ХХ век е извършил 66 обира на банки, а бягството му от непристъпен..

публикувано на 01.06.24 в 14:00

Шевицата говори

Фестивалът "Българите, кои сме ние"  в град Сливница, е с  деца и младежи на възраст от осем до 29 години, разделени в категории.  Фестивалът съдържа конкурсна програма, майсторски класове и работилница с лектори от страната и чужбина. Подробности от  организатора: Маргарита Божкова: "Това е труд на децата от сценария до реализирането му. Има..

публикувано на 01.06.24 в 12:00

Лято, кукли и приятели

На 1 юни в 10:30 предстои откриването на шестото издание на  Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“ в парк „Асеневци“ на откритата сцена „Арт лято“ до Художествена галерия „Борис Денев“. Събитието ще продължи през трите летни месеца до 31 август, когато ще се връчи и Наградата на публиката. Веднага след официалното откриване,..

публикувано на 01.06.24 в 11:35
Камелия Тодорова - психолог

Да се грижим за детето в себе си

Как да оставим децата да бъдат по-дълго време деца – интервю с психолога  Камелия Тодорова , психотерапевт от “Психологическо консултиране За мен”: "Много от нашите реакции са на базата на това, което сме били като деца. Да се грижим за детето в себе си! Всяко представяне на детето родителят го носи върху себе си. Друг е въпросът, че животът..

публикувано на 01.06.24 в 10:20