Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На книжния пазар

Книгата "Господин Изразителен" на Олга Токарчук приканва да гледаме отвъд повърхността

Илюстрации от "Господин Изразителен"
Снимка: Издателство ICU

На книжния пазар излезе „Господин Изразителен“ – книга, която обединява енергията на две силни творчески личности – полската писателка и носителка на Нобелова награда за литература за 2018 година, Олга Токарчук и художничката Йоанна Консехо, лауреат на специалната награда „Рагаци“ от Болоня, за да се превърне в едно полиграфическо бижу, с мощно въздействие върху всички сетива.

Тандемът Олга Токарчук – Йоанна Консехо е познат още и от философската притча „Изгубената душа“.

„Господин Изразителен“ ни отвежда в един въображаем свят, който обаче, много напомня на света от днес – азът, издигнат на пиедестал, лъскавата коруба на илюзията за щастие, плъзгането по повърхността.

Специални гости в „Добър вечер, София“ са редакторът на книгата – Невена Дишлиева - Кръстева и преводачът Крум Крумов. Те споделиха с какво тази книга е специална за всеки от тях.

„Нещата, които прави Олга, говорят на вътрешните нива на душата ми, затова, каквото и да направи, в какъвто и вид да избере да разкаже своята история, аз съм твърдо зад – бих го издала“ – категорична е редакторката Невена Дишлиева - Кръстева.

Пищните илюстрации и изключително премереният текст са за хора с усет към метафориката на визуалното, към която е добавена силата на иносказателното слово.

Специфични в книгата са освен илюстрациите, които “говорят“ и нямат нужда от превод, но и думите, защото „текстът е изключително кондензиран и това е добре да се има предвид, преди да седнеш да четеш. От друга страна, приключвайки книгата, ако усетиш „карфицата“ под нокътя си, значи си на добър път“, твърди преводачът Крум Крумов и допълва:

 Всичко зависи от реакцията ти, докато я четеш и когато прочетеш последното изречение. Лично аз минах през цял спектър от емоции – докато я четях, после докато я превеждах, тя е един лакмус за мен“.

Сюжетът фантастичен и малко плашещ

„Господин Изразителен“ е модерен прочит на мита за Нарцис. Обладан от собствената си красота, отразена не във водите на езеро, а в очите на хилядите, милиони, жадно поглъщащи с очи всяко инфлуенсърско селфи, героят бавно губи своята идентичност.

Отчаяните му опити да запази избледняващата обич на публиката, правят „Господин Изразителен“ история за всички възрасти, включително за по-малките читатели, у които родителите биха искали да възпитат съзнателност към днешния забързан свят и ценностите в живота.

Живеем във време, в което насила се опитваме да свикнем с „новото нормално“ – че е здравословно да си правим селфита, от друга страна не е здравословно и ето, идва един такъв коректив, който според мен е много нужен и който тепърва ще се появява под формата на най-различни артистични изпълнения, било то от художници, писатели или музиканти, смята Крум Крумов.

Важно е да се казват и плашещите неща, за да не говорим само протоколно, твърди редакторът Невена Дишлиева-Кръстева.

Напоследък, хората са свикнали да си правят снимки пред разни забележителности и да демонстрират щастие, а Олга Токарчук точно това показва, че повърхността не е това, което е отдолу, и самата структура на книгата е такава – започва от леките детски рисунки и накрая стигаш до момент, в който осъзнаваш обезличаването, увредата и може би вече е късно, прави съпоставка редакторът.

Балансът е „в едно здравословно отношение към всичко“, допълва преводачът.

Чуйте още интересни аспекти от разговора на Боян Бочев в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09