Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се преустанови ли замърсяването от ТЕЦ „Бобов дол“?

Изтича срокът за подписката на жителите от близкото Големо село

ТЕЦ „Бобов дол“
Снимка: „Грийнпийс“/„За Земята“

Подписката срещу замърсяването от Топлоелектрическата централа (ТЕЦ) „Бобов дол“ може да бъде подкрепена и днес, съобщиха от „Грийнпийс" – България.

Тази ТЕЦ е системен замърсител на околната среда: почти непрекъснато изпуска тъмен дим през високия си комин, който няма пречиствателни съоръжения, обгазява съседните населени места, запрашава региона с пепел от въглища, изпуска непречистени води в съседната река, смятат от природозащитната организация.

„Изгарянето на въглища предизвиква както климатични промени, така и замърсяване на въздуха и околната среда на локално ниво с фини прахови частици, серен диоксид и азотни оксиди – изтъкна пред БНР-Радио София Десислава Микова. – Жителите на с. Големо село – само на 400 метра от площадката на топлоцентралата, са подложени на това замърсяване години наред и се борят за правото си на чист въздух.“

По думите на Микова безпрецедентно е, но Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС) реши да преразгледа условията, при които ТЕЦ „Бобов дол" има разрешително да работи.

През 2019 г. Регионалната инспекция по околната среда е отчела превишение на средноденонощната норма за прахови частици, а за замърсителя серен диоксид – 47 превишения на средночасовата норма при разрешени 24 годишно, осем превишения на средноденонощните норми при разрешени три годишно, както и превишаване на алармения праг в продължение на пет последователни дни през октомври 2019 г. В началото на 2020 г. Басейновата дирекция в Благоевград отчита замърсяване на река Разметаница и на подземни води, които се използват за питейно-битово водоснабдяване и би трябвало да бъдат защитени. 

За около седмица са изпратени около 700 становища в подкрепа на подписката на жителите в региона на ТЕЦ-а, допълни Микова.

С подписката се настоява за:

  • Поставяне на измервателна станция за следене на качеството на въздуха;
  • Ежедневна информация за замърсяването от теца, достъпна за всеки;
  • Спиране на централата, ако нарушава нормите за замърсяване;
  • Край на горенето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“.

Чуйте повече по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Миглена Темелкова

На шествията за 24 май академичната общност ще бъде с протестни лентички

Над 40 висши училища в България не отвориха врати днес, в изпълнение решението на Общото събрание на Съвета на ректорите от 17 май. Извършват се само дейности с неотложен характер, въпреки че служебното правителство отпусна общо 80 млн. лв., а синдикатите отмениха свои протести. "Затворените врати не са само заради възнагражденията...

публикувано на 20.05.24 в 15:29

Българските домакинства и климатичната неутралност

Участват ли и доколко участват българските домакинства в енергийния преход към климатична неутралност? Гост в предаването "Радиокафе" беше Минчо Бенов - национален директор на "Хабитат България". От организацията работят изключително много за ускоряване на енергийното обновяване на жилищата и преодоляването на енергийната бедност на..

публикувано на 20.05.24 в 15:22

НИМХ очаква финансиране по Закона за висшето образование

За първи път от много години днес университетите в страната не отвориха врати, с изключение на провеждане на дейности с неотложен характер. КНСБ и „Подкрепа“ заявиха, че отменят планирания протест, но Съветът на ректорите съобщи, че такъв все пак ще има. След протестното писмо от ректорите на държавните и някои частни университети,..

публикувано на 20.05.24 в 14:45

Честваме 125 години от рождението на Дечко Узунов

През 2024 г. се навършват 125 години от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986). Едва ли ще се намерят малцина, които да не знаят името му, да не са се срещали с негови творби, които отдавна са в музеите и днес определяме с думата "класика". По този повод Софийска градска художествена галерия (СГХГ)..

публикувано на 20.05.24 в 13:57

На извънредно заседание СОС обсъжда промените в движението в центъра на София

Предизвикалата недоволство нова организация на движението по софийските булеварди "Патриарх Евтимий" и "Витоша" ще бъде тема на извънредно заседание на Столичния общински съвет, обяви неговият председател Цветомир Петров. На друго извънредно заседание общинските съветници ще обсъждат проблема с кабинковия лифт от Симеоново до хижа "Алеко" на..

публикувано на 20.05.24 в 13:27

Книгата и вдъхновението

Могат ли книгите да вдъхновяват и друг вид изкуства? Интерактивна инсталация Rayuela e вдъхновена от контраромана на Хулио Кортасар "Игра на дама" и следва неговия принцип за взаимодействие между посетителя и творбата. Пространството има за цел да насочи вниманието на зрителя-участник върху въпроса как комуникираме в ежедневието си и колко важни..

публикувано на 20.05.24 в 13:03

"Да поЧетем" на 24 май на пл. "Славейков"

За четвърта поредна година, на 24 май, на столичния пл. „Славейков“ ще се проведе фестивала „Да поЧетем“. Присъстващите ще могат да четат, да слушат, да говорят и да опознаят литературата, книгите, площада и творците, свързани с него. Пред Радио София Яна Стефанова, която е част от организаторите на събитието сподели, че пл. „Славейков“ е..

публикувано на 20.05.24 в 12:14