Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на детето - 1 юни

Детски празник в двора на БНР.
Снимка: Ани Петрова (архив)

Днес е 1 юни - Денят на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година.

24 години по-късно денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

У нас през целия ден са организирани различни културни прояви, образователни инициативи и много забавления за децата.

За празника и тази година от БДЖ подаряват безплатно пътуване на всички деца на възраст до 14 години днес.

С първокласници от столичното 60-о ОУ "Св. св. Кирил и Методий" ще се срещне днес служебният премиер Гълъб Донев, който е негов възпитаник. Заедно с децата той ще засажда цветя. 

За Деня на детето в цялата страна военни формирования отварят врати.

Поделянията на Сухопътните войски в Стара Загора, Смолян, Хасково, Ямбол, Елин Пелин, Горна Оряховица, Асеновград и Чирпан ще посрещнат всички желаещи между 09.00 и 11.00 ч.

Авиобаза „Безмер“ ще покаже самолетите Су-25, летателна екипировка.

Авиобаза „Враждебна“ ще покаже авиационната си техника също. Всички поделения ще разкажат за историята си, бойна техника и снаряжение.

Специалните сили имат програма за 1 юни в Пловдив и в село Труд. Ще се проведе "открит урок" от военнослужещи. 

В рамките на провеждащия се пред НДК панаир на книгата е подготвена богата програма за децата. Предвидени са срещи с автори на книги, музика, викторини и награди, разказа пред „Хоризонт“ Елена Георгиева - изпълнителен директор на асоциация "Българска книга“:

"Имаме специално посещение от Томи Контино и Елина Варста, които са от Финландия и идват специално, за да представят своята книга: „Куче с име Коте среща коте“. Също така имаме гости от Чехия, които са писателят Петър Станчик и художничката Галина Миклинова, които представят тяхната книга, посветена на опазването на околната среда “H2O и тайната водна мисия”. Те ще направят специален творчески уъркшоп". 


По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разследването на разрушения мост в Балтимор може да отнеме 2 години

Водеща тема тази седмица в Съединените щати е  пропадналият мост в Балтимор след като товарен кораб се удари в него.  Шест души се смятат за загинали. Срутването на моста Франсис Скот Кий вероятно ще окаже влияние не само на хилядите използвали го за придвижване, но и на доставки в цялата страна. На мястото работа започват хиляди..

публикувано на 29.03.24 в 16:54

Саморегистрираните хазартно зависими вече са близо 36 000

Близо 2000 граждани са подали заявление за вписване в  регистъра на уязвимите лица само от началото на март до момента, съобщават от Националната агенция за приходите (НАП). Над 8100 са заявили желанието си да ограничат достъпа си до хазартни игри от началото на годината, а от възобновяване на регистъра през 2022 г. до сега..

публикувано на 29.03.24 в 16:27
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Атентатът в "Крокус" край Москва ще се използва за провоенен импулс в страната

Въпреки неизвестните около атентата в "Крокус сити хол" край Москва, ясно е, че извършителите са от активното в Русия крило на "Ислямска държава" (ИД). Разликата в приемане на фактите е в това, че в Русия проблемите на сигурността се пречупват през войната . Независимо от липсата на доказателства, версията на властите е, че няма начин..

публикувано на 29.03.24 в 15:26

Кое е доброто изкуство?

Какви са кражбите в изкуството и каква е ролята на AI? По темата говориха художникът Иван Мудов и неговата кураторка Бояна Джикова.Мудов отбеляза, че изкуственият интелект е "софтуер за кражба" и проблемът при него е, че не може да създаде контекст. Той може да събере различни парчета, да ги сглоби, но те "седят така празни в нищото". По думите им..

публикувано на 29.03.24 в 14:50
JazzBoree

Новата етно джаз група JazzBoree представи дебютна песен в стиловете джаз и фолклор

Народната певица Савина Пламенова стои зад най-новия eтно джаз проект, наречен JazzBoree. Част от тях са Борис Петков – клавишни, Андрей Велков – ударни и Ралица Тонева – саксофон и вокал, заедно със Савина, която "владее фолклорното пеене и микрофонната техника", както шеговито се представи самата тя.  Групата се занимава с модернизиране..

публикувано на 29.03.24 в 14:45

Лицата на фантастиката

Интересни факти за научната фантастика и фантазията разказа Жоро Пенчев. Той е редактор на едно от най-големите онлайн списания за фантастика у нас. Къде се намираме днес между фантастиката и фантазията? "Фантастиката има доста лица и ние я намираме навсякъде в света, в живота, в комуникацията помежду си. Тя има едно доста важно призвание -..

публикувано на 29.03.24 в 13:19

Изкуственият интелект и влиянието му върху живота на човека

Новите технологии и изкуственият интелект промениха света драстично през последните години. Хуманоидните роботи все повече се запътват към домовете на обикновените граждани в Китай, пише в своя статия Никола Папукчиев от HiComm. Пред Радио София той сподели как изкуственият интелект ще повлияе на живота ни от тук нататък. „Преди..

публикувано на 29.03.24 в 12:16