Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В "Добър вечер, София"

Родственик на Христо Ботев представи своята дебютна стихосбирка "Когато бръшлянът поникне".

В Деня на Ботев и на загиналите герои за свободата на България, в предаването "Добър вечер, София", специален гост бе младият Александър Ботйов, родственик на великия Христо Ботев. Преди няколко дни, той издаде своята дебютна стихосбирка "Когато бръшлянът поникне". Второкурсникът от факултета по журналистика в СУ "Климент ОхридскиЕ е пра-пра племенник на големия поет и революционер.

Самият той определя себе си като много млад човек, новоизгряващ автор.

"Аз се самоиздадох и това е нещо, което предполагам, не се среща рядко, казва той, във връзка с издаването на стихосбирката си, споделя, че сблъсквайки се с тромавата процедура на издателствата – търговски договори и закони, които човек трябва да познава добре, преценява да го направи сам. 

"Всъщност издателство зад мен няма, но има един прекрасен екип – Даниела Убенова, редактор на книгата, Валери Караджинов – художествено оформление и проф. Димитър Веселинов, преподавагел в Софийския университет, който се заема със задачата да напише предговора на книгата", сподели той.

Александър включва в своята първа книга над 60 стихотворения на както той я нарича: обширна тематика- патриотична, любовна, драматична, мистична, социална, философска. Младият Ботйов представи своята стихосбирка във Факултета по Журналистика и масова комуникация на Софийския университет, чийто възпитаник е самият той. 

Александър сподели, че творчеството му е един океан, от който той е подбрал "най-бистрото", за да го представи на своите читатели и допълни, че всеки може да преоткрие себе си, четейки „Когато бръшлянът поникне”. 

По време на премиерата редакторът Даниела Убенова сподели, че когато е получила ръкописа е видяла нещо уникално и различно като стил и авторски почерк. Проф дфн. Димитър Веселинов, който е рецензент на стихосбирката, определи творчеството на младия поет като пламък с много ярки, открояващи се стихове, които тепърва предстоят да бъдат четени и да въздействат на младото поколение. 

От своя страна Александър обърна специално внимание на заглавието и символиката на бръшляна. Той сподели, че бръшлянът не е плевел, който трябва да бъде изкоренен, а разкри древното келтско вярване, че е символ на вярност, сила, чистота и успех.

На финала на премиерата, актьорът Янко Лозанов рецитира стихотворенията „Бръшлян” и "Ботев", а Александър Ботйов призова младите хора, които преобладаваха в залата, да пишат и свободно да изразяват себе си. Eто кратка информация за автора:

Александър Ботйов е роден в гр. София през 2002 година. Следва журналистика в Софийския университет „Свети Климент Охридски". Негови статии, интервюта и стихове са публикувани в печатни издания и уеб пространството. Александър е финалист в конкурса "Работилница за репортери 2021".

Едва на 19 години Александър Ботйов издава самостоятелно дебютния си вестник "Бинокъл", който съдържа изцяло негови авторски материали. С поетично вдъхновение създава и първата си стихосбирка „Когато бръшлянът поникне”.

Ако желаете да притежавате книгата, можете да се свържете с нейния автор в социалните мрежи, или чрез мейла, който е посочен в самата книга.

Каква е отговорността да бъдеш потомък на Ботев?

"Отговорността е голяма. Това, да носиш такова име, само по себе си те кара да се чувстваш горд българин и да се изпълваш с патриотизъм. Чувствам се изпълнен със свобода –защото тя не ни е дадена просто така, за нея е пролята толкова много българска кръв, през различните епохи, години и войни. Отговорността е не само моя, а и на всички българи", заяви Александър Ботйов и призова всички да се гордеем със своя род, с България и близките които ни подкрепят и "ние да бъдем бъдещето, не младите, а ние всички, които живеем тук, в тази прекрасна родина".

Посвещавам стихосбирката си като творчество, до което да се докоснат все повече хора и да разберат нещо за младите. Призовавам всички българи да вдигнем България "на крака", каза още той.

Чуйте още подробности от разговора на Боян Бочев с пета Александър Ботйов в звуковия файл.

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява

Повече за паметника на легендата на българския спорт Георги Аспарухов - Гунди в София. Статуята на великия футболист се открива тази неделя, 1-и октомври, в 16.00 ч.. Мястото е парка Гео Милев, на броени метри от родната къща на Аспарухов в квартал “Редута”. Разговаряме с Милен Панайотов - съосновател и представител на Levski Family -..

публикувано на 30.09.23 в 16:00

Софийски разкази - Етюди-т-е на София: 24 часа

Среща с фотографа Иван Шишиев и представяне на новата му книга от поредицата “Етюди-т-е на София: 24 часа”: "24 часа в града - читатели, които са си купили книгата, се кефят. Исках да направя какво е едно денонощие в града. Без значение от сезона. Има разлика от това да публикуваш ежедневно онлайн и на страница на книга. Всяка книга трябва да е..

публикувано на 30.09.23 в 15:00
Екатерина Ненчева

Адресите на любовта - Екатерина Ненчева

Екатерина Ненчева посвещава единствената си стихосбирка на мъжа си Екатерина Ненчева е първата значителна българска поетеса, призната от литературните светила в началото на 20-и век. Наричат я „първожрица на женската любовна лирика у нас“, „прокълнатият ангел на българската поезия“.  Яворов е първият редактор на стиховете ѝ, тя е приета като..

публикувано на 30.09.23 в 14:00
Деян Янков

Фестивал на добрите дела

Ремонт на TRAP – доброволческа акция и градинско прати организирани от Трап Тротоара. Деян Янков разказва за събитието и доброволчеството като основна ценност в Тротоара: "Събитието е двудневен фестивал на доброволчеството и добрите дела. Целта е да продължим с ремонта на новата ни сграда - читалище "Тротоара". Най-накрая се осмелих да..

публикувано на 30.09.23 в 11:40

Напредъкът на едно общество се измерва и с отношението към по-слабите и животните

Бягане за животните 2023 . За пета поредна година КАЖИ организира благотворителното Бягане за животните. Датата е 1 октомври 2023 (неделя) от 9:30 ч. до езерото Ариана в Борисовата градина в София. Събитието е по повод Световния ден на селскостопанските животни - 2 октомври и Световния ден за защита на животните, 4 октомври. Тази година то ще се..

публикувано на 30.09.23 в 11:00
Анита Кънчева

Усещането за простор променя мирогледа

Успешно завършване на двора на „Комплекс за образователни, медицински и социални услуги за деца с проблеми в развитието“. Комплексът е изграден с много доброволчески труд и дарения. Външното пространство ще даде много нови възможности за активности на открито за децата и техните семейства - ще садят зеленчуци, ще ухае на цветя, ще пият чай от..

публикувано на 30.09.23 в 10:40

Чистият въздух и социалният контакт са основните ни предимства

Тreasure hunt в Борисовата градина. Събитието е напълно безплатно и е подходящо за ентусиасти от всякакви възрасти. Изисква се само добро настроение, любознателност и поне минимална физическа подготовка тъй като маршрутът предполага около 4 км ходене пеш. Иво Маринов е треньор и един от организаторите: "Общността ни Рън плюс е за тези, които..

публикувано на 30.09.23 в 10:00