Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Добър вечер, София"

Родственик на Христо Ботев представи своята дебютна стихосбирка "Когато бръшлянът поникне".

В Деня на Ботев и на загиналите герои за свободата на България, в предаването "Добър вечер, София", специален гост бе младият Александър Ботйов, родственик на великия Христо Ботев. Преди няколко дни, той издаде своята дебютна стихосбирка "Когато бръшлянът поникне". Второкурсникът от факултета по журналистика в СУ "Климент ОхридскиЕ е пра-пра племенник на големия поет и революционер.

Самият той определя себе си като много млад човек, новоизгряващ автор.

"Аз се самоиздадох и това е нещо, което предполагам, не се среща рядко, казва той, във връзка с издаването на стихосбирката си, споделя, че сблъсквайки се с тромавата процедура на издателствата – търговски договори и закони, които човек трябва да познава добре, преценява да го направи сам. 

"Всъщност издателство зад мен няма, но има един прекрасен екип – Даниела Убенова, редактор на книгата, Валери Караджинов – художествено оформление и проф. Димитър Веселинов, преподавагел в Софийския университет, който се заема със задачата да напише предговора на книгата", сподели той.

Александър включва в своята първа книга над 60 стихотворения на както той я нарича: обширна тематика- патриотична, любовна, драматична, мистична, социална, философска. Младият Ботйов представи своята стихосбирка във Факултета по Журналистика и масова комуникация на Софийския университет, чийто възпитаник е самият той. 

Александър сподели, че творчеството му е един океан, от който той е подбрал "най-бистрото", за да го представи на своите читатели и допълни, че всеки може да преоткрие себе си, четейки „Когато бръшлянът поникне”. 





По време на премиерата редакторът Даниела Убенова сподели, че когато е получила ръкописа е видяла нещо уникално и различно като стил и авторски почерк. Проф дфн. Димитър Веселинов, който е рецензент на стихосбирката, определи творчеството на младия поет като пламък с много ярки, открояващи се стихове, които тепърва предстоят да бъдат четени и да въздействат на младото поколение. 

От своя страна Александър обърна специално внимание на заглавието и символиката на бръшляна. Той сподели, че бръшлянът не е плевел, който трябва да бъде изкоренен, а разкри древното келтско вярване, че е символ на вярност, сила, чистота и успех.

На финала на премиерата, актьорът Янко Лозанов рецитира стихотворенията „Бръшлян” и "Ботев", а Александър Ботйов призова младите хора, които преобладаваха в залата, да пишат и свободно да изразяват себе си. Eто кратка информация за автора:

Александър Ботйов е роден в гр. София през 2002 година. Следва журналистика в Софийския университет „Свети Климент Охридски". Негови статии, интервюта и стихове са публикувани в печатни издания и уеб пространството. Александър е финалист в конкурса "Работилница за репортери 2021".

Едва на 19 години Александър Ботйов издава самостоятелно дебютния си вестник "Бинокъл", който съдържа изцяло негови авторски материали. С поетично вдъхновение създава и първата си стихосбирка „Когато бръшлянът поникне”.

Ако желаете да притежавате книгата, можете да се свържете с нейния автор в социалните мрежи, или чрез мейла, който е посочен в самата книга.

Каква е отговорността да бъдеш потомък на Ботев?

"Отговорността е голяма. Това, да носиш такова име, само по себе си те кара да се чувстваш горд българин и да се изпълваш с патриотизъм. Чувствам се изпълнен със свобода –защото тя не ни е дадена просто така, за нея е пролята толкова много българска кръв, през различните епохи, години и войни. Отговорността е не само моя, а и на всички българи", заяви Александър Ботйов и призова всички да се гордеем със своя род, с България и близките които ни подкрепят и "ние да бъдем бъдещето, не младите, а ние всички, които живеем тук, в тази прекрасна родина".

Посвещавам стихосбирката си като творчество, до което да се докоснат все повече хора и да разберат нещо за младите. Призовавам всички българи да вдигнем България "на крака", каза още той.

Чуйте още подробности от разговора на Боян Бочев с пета Александър Ботйов в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 26.04.24: Негативни отражения на предсрочните избори върху икономиката

Завършваме поредицата от коментарни предавания с мненията на политолога Христо Панчугов и икономиста Георги Вулджев по актуалните теми: Отношенията в сглобката победиха нежеланието от предсрочни парламентарни избори. Загуба на доверие в някои партии, заради отпадане на гражданското участие в политически процес. Съучастието в..

публикувано на 26.04.24 в 19:10

Д-р Аспарух Илиев: Коклюшът е най-опасен за живота при новородените

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична обстановка - такава, каквато помним преди години. Нека не забравяме, че паниката никога не е била добър съветник. Повече разум и осъзнатост в това, как да предпазим себе си и другите,..

публикувано на 26.04.24 в 17:25
Божидар Лалов (вляво) и Ивайло Симеонов

Коментарите на Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

БНР-Радио София продължава "да отглежда" своите коментатори Божидар Лалов и Ивайло Симеонов вече и като тийнейджъри. В края и на този месец те изреждат какво ги е впечатлило. Божидар Лалов малко съжалява за провалената ротация в правителството. Смята, че предсрочните парламентарни избори са ненужни, защото трудно е да се надяваме на много по-различен..

публикувано на 26.04.24 в 16:52

Юрий Вълковски: Читалищата в малките и в големите населени места имат различни функции

Юрий Вълковски е директор на фондация „Народни читалища“, която е създадена през октомври 2023 г. Целта е подкрепа за възраждането на българските читалища. Пред Радио София той заяви, че днес знаем много малко за читалищата у нас. „Читалищата в София са едно, читалищата в малките села са друго, читалищата в средни като големина градове, са..

публикувано на 26.04.24 в 16:19
Може да се събуди активността на тийнейджърите за промяна на средата

Tърсят се млади разбивачи на градски митове, на които им пука къде живеят

Над 15-годишните младежи не са включени достатъчно активно в живота на града , в това да взаимодействат с институциите , за да могат да го променят към по-добро. Независимо от множеството доброволчески акции и по-скоро инцидентни инициативи на общините за тяхното включване в местното самоуправление , това все още не се случва достатъчно..

публикувано на 26.04.24 в 15:58

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата Вашингтон. На места полицията арестува демонстранти. Стигна се и до отмяна на церемонии по завършване...

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа, пишат от изданието. Темата за еврото е поредната, която разделя..

публикувано на 26.04.24 в 14:55