Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Light Оf Тhe Sun" – новата песен на Поли Хубавенска, светлина и надежда не само в заглавието

"Light Оf Тhe Sun" е песен на български и английски език с лятно звучене. В нея са преплетени родни фолклорни мотивизапазената марка на Поли Хубавенска. Изпълнителката неведнъж е получавала запитвания от свои чуждестранни фенове с молба да преведе дадена народна песен, за да усетят истинското ѝ послание. Това е причината и текстът на английски да кореспондира с българксия, който се чува в песента.

"Аз близо 10 години живея в Англия. Аз обичам България - родината си, аз нося България в сърцето си и за мен е много важно всеки един музикален продукт, който представям да има български фолклор", споделя Поли Хубавенска за любовта си към българската народна музика. Тя добавя, че с тази песен би искала да внуши на публиката, че след всички тъмни моменти, които сме преживяли напоследък (включително и пандемията) е добре да погледнем от светлата страна на живота и да започнем да следваме целите и мечтите си.

По музиката на "Light of the sun" Поли Хубавенска е работила с композитора Явор Русинов.

Като артист, чийто глас е познат от съвместните проекти със световноизвестни диджеи, между които и големият Армин ван Бюрен, към песента веднага проявяват интерес международни музикални компании. Поли разглежда много внимателно предложенията, но финалното решение е да се продуцира сама. Екипът ѝ също е прецизно подбран.

Видеоклипът към песента е заснет в Гърция в унисон с лятното настроение на "Light of the sun".

"Видеото е дело на Александър Моллов. Аз държах да има хореография. Хореограф на танците към видеото са Арина Вълкова и Вероника Бойчева, като имаме и танцьори, които дойдоха и реализираха самата хореография. Мясото е Паралия Офринио", разказва за заснемането на видеоклипа Полина Хубавенска. При избора на локация снимачният екип се е ръководил от метеорологичните условия, затова и са се ориентирали към слънчевия гръцки плаж. Певицата споделя още, че за нея е било предизвикателство да танцува конкретна хореография.

За десетте годни, в които Поли Хубавенска живее в Англия, се опитва да популяризира българската народна музика. Дори споделя, че е запознавала музиканти с неравноделните ритми.

Повече за "Light of the sun", както и самата песен чуйте в звуковия файл.По публикацията работи: Мария Бояджиева
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази - По улиците Шипка и Оборище

В една любима част на София - ул.Шипка и ул.Оборище с урбаниста Здравко Петров от "Исторически маршрути": "Тези улици са малко по-различни. Те не фигурират в първия план. Голо поле, което се е използвало за пасища и градини. Обновяването на стария град е била трудна задача. Интересът за развитие се насочва към свободните терени. След откриването на..

публикувано на 02.03.24 в 15:00
Семейството на Адриана Будевска

Адресите на любовта - Христо Ганчев

Съпругът на Адриана Будевска я карал да повтаря хиляди пъти „Обичам ти“ Сред любителите на романтичните истории Христо Ганчев е известен повече като съпругът на легендарната актриса Адриана Будевска, но той е вградил името си в темелите на българския театър. Наричали го „Човек на протеста“, защото отстоявал правата на колегите си, но и бил..

публикувано на 02.03.24 в 14:00
С Атанас Маев (отдясно) и Живко Желязков (отляво)

Активно пътуване между пространства

"Не мърда" е визуален танцов пърформанс, за който говорим с Атанас Маев и Живко Желязков, които разказват и за стартирането на проект “Moving Balkans”: "Имаме директни и асоциирани партньори. Идеята на платформата е да обединява заради нуждата да се индуцира енергия в локеции без организации с изградени дейности в съвременния танц. И как да представим..

публикувано на 02.03.24 в 12:02

Пробуждане с хоро

Цецо Христов за „Пробуждане с хоро“ на 3 март в 11 ч. на пл. "Света Неделя": "Най-съществено е единението на хората, генерираме положителна енергия. Надявам се поне на 500 танцуващи на пл.Света Неделя. Има и чужденци, които се включват в самите хорца. Няма да има сцена, ще го проведем под формата на неделен мегдан, ще танцуваме ръка за..

публикувано на 02.03.24 в 11:27
С Георги Колев и Надя Димитрова

Станах човека, който искам да бъда, за да постигна целта си

Целепостигане e целодневен семинар за насърчаване за постигане на личните ни цели и предизвикателствата пред това. Подробностите - от Надя Димитрова и Георги Колев: "Ползваме думате целезареждане. Има съвети към целеполагане, но тя звучи механично и е лишена от емоции. Голямата тайна според нашите преживявания и практики е да намериш истинската..

публикувано на 02.03.24 в 10:41

Историята оживява - Райна Кацарова

Райна Кацарова е първата жена етномузиколог в България. Учен от световен мащаб, който изгражда с усмивка и усърдие системата на съвременната българска фолклористика. Освен неин запис от Златния фонд на БНР, слушаме и  Гео Кукудов - музикант, краевед, изследовател на българския фолклор и родственик на Кацаровия род;  проф. Венцислав Димов -..

публикувано на 02.03.24 в 16:00
С Методи Кръстев

Музиката да върви преди моженето

Методи Кръстев, китарист и вокалист на No More Many More за концерта и новия клип: "Избрахме песента за клипа инцидентно - тя е необявената 11-а песен от албума, изненада малко, свиря на укулеле. Имаше голям стол на сцената на спектакъла "Виновни", където свирихме на живо. Направихме клипа на стола, искахме да направим по-смешно видео. Премиерата е..

публикувано на 01.03.24 в 20:12