Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Казусът "Боянското блато" на фокус пред институциите

Снимка: МОСВ

Повече от 2 години екипът на Радио София следи темата за Боянското блато – единствената естествена влажна територия останала в рамките на София-град.

По повод подадените сигнали на жители на кв. "Бояна" живеещи в близост до блатото, че там се извършват нови строителни дейности, разговаряме с адв. Веселин Тончев, който обобщи случващото се:

"Отзовахме се на място, че действително се завършва отводнителното съоръжение, което започна да се строи миналия месец, но вчера съответно се поднови, като оставаха съответно 3-4 кв. метра за прокопаване, след което водите на Боянското блато щяха да започнат да се изтичат в канализационна шахта, която е поставена незаконно в един съседен имот".

"Пристигнах първи на мястото и съответно заварих полицията – един патрулен автомобил, които просто наблюдаваха развитието. Първоначално се опитах да обясня, че се задава бедствие, тъй като след дъждовете блатото е в максималния си обем и е пълен абсурд то да се източва по този начин – в канализацията, която не може да поеме толкова вода – едно, че ще наводни къщите надолу и друго, че ще се унищожи екосистемата", разказва адв. Тончев.

В отговор на призива му да не се извършват подобни действия, служителите на реда твърдят, че не са компетентни. Съответно хората подават сигнали към РИОСВ, към "Строителен надзор" и други компетентни институции. Сезираните институции не реагират и хората решават сами да спрат багерите, заставайки пред тях.

"Общо взето трима човека, които бяхме на място застанахме пред багерите и казахме, че повече няма да копаят, докато не дойдат органите на общината", поясни той.

Чуйте още подробности от разговора с него.

Тъй като района на Боянското блато, местност "Гърдова глава" попада в територията на район "Витоша", потърсихме гледната точка на кмета на района, господин Теодор Петков.

"След извършената проверка категорично е констатирано незаконно строителство във вид на изкоп и прокопаване на канал, за което се започва процедура. Създадени са констативни протоколи, ще бъдат направени актове и връчени на нарушителите, като първоначално сме поставили 3 дневен срок да бъдат зарити тези канали. Ако те не се съобразят с тези наши предписания, ще продължим процедурата с насилствено зариване на каналите", увери Петков.

Чуйте още подробности от разговора с него, в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкуственият интелект и медицината

Наближава крайният срок за участие в конкурса за студенти по медицина за есе по темата "Ще остави ли изкуствения интелект лекарите без работа?" Това е второто издание на наградите "Александър Дърводелски", а формата на получаване на есетата и оценяването останат същите, съобщават от Център за защита правата в здравеопазването. Паричните награди..

публикувано на 21.05.24 в 17:30
Снимка: UPI/ Archives of Roy Export Co. Ltd. Charlie Chaplin™ © Bubbles Incorporated SA

Концерт-спектакълът "Чаплин пианисимо" за първи път в България

Концертът-спектакълът „Чаплин пианисимо“ за първи път ще бъде представен в България. На 10 юни софийската публика може да види мащабния проект в зала „България“, на 12 юни в Пловдив - Драматичен театър и на 15 юни във Варна във ФК, в рамките на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Спектакълът е любопитен разказ за живота..

публикувано на 21.05.24 в 16:28

От ЕС обмислят нови ограничения за старите коли

Какъв е в България дялът на пазара за стари автомобили и как ще се отрази това на сектора, джоба и чистотата на въздуха? Любомир Доросиев, зам.-председател на Асоциация на вносителите на автомобили разказа подробности пред Радио София. По думите му българинът е започнал да кара все по-нови автомобили, като статистиката сочи, че от две години..

публикувано на 21.05.24 в 16:08
Национален дворец на културата

Информационен ден по Програма "Европа 2024" на Столичната община

Утре (22 май), в Sofia Lab, ще се проведе вторият Информационен ден по Програма „Европа 2024“ на Столичната община. Експертите ще дават насоки и формуляри за кандидатстване, придружаващи документи и ще разясняват методиката за оценяване. И през тази година, основаната цел е подпомагането и сътрудничеството между гражданите и местната власт...

публикувано на 21.05.24 в 15:09

Вторият концерт от цикъла "Вдъхновение" на Минко Ламбов с премиера на 22 май

На 22 май, от 18.30 ч., в концертната зала на Общински културен институт „Надежда“, ще се състои вторият концерт от цикълa „Вдъхновение“ на Минко Ламбов, заедно със „Симфониета „София“. Минко Ламбов композира концерта, специално за тромпетиста Венцислав Благоев. „Музиката е прекрасна. Аз отдавна свиря със „Симфониета“, с Минко, други..

публикувано на 21.05.24 в 13:42

Спортът и геополитиката през призмата на актуалния олимпийски идеал

Конференция-дискусия на тема " Спорт и геополитика: мит ли е олимпийският идеал за мир и братство? " ще се проведе на 22 май от 12:00 ч., съобщиха организаторите от Френския институт в България, „София 2024 – Световна столица на спорта“ и Националната спортна академия „Васил Левски“. Във време, когато конфликтите се изострят,..

публикувано на 21.05.24 в 13:12
Марио Хосен солира на откриването на

Научен симпозиум за музиката на композиторите от Дунавските държави

В рамките на международния музикален фестивал „Варненско лято“ има няколко важни насоки, които се развиват целенасочено през последните години. Разказва Марио Хосен, артистичен директор на фестивала: „Вече стана малка традиция в рамките на фестивала да наблягаме и на научния симпозиум – тази година той ще бъде посветен на музиката на..

публикувано на 21.05.24 в 12:31