Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Tour de France: Победите на Джино Бартали. Обратите на Зааф

Можеш да забогатееш и като си последен на Тура

Джино Бартали, 1938 година
Снимка: Архив

Джино Бартали е роден във Флоренция през 1914 година. Печели два пъти Тур дьо Франс (1938, 1948). Бартали е идол в Италия, дори по-популярен от футболистите. Днес в родната му Флоренция има музей „Бартали“. Мнозина се питат, колко ли тура можеше да спечели той, ако не бе Втората световна война, когато прекъсва Тура в разцвета на силите си – на 26 години. Твърди се, не без основание, че той би бил най-добрият колоездач на всички времена

Бартали бе 23 етапа с жълтата фланелка в Тур дьо Франс и 50 етапа в Джирото.

През 1938 година, когато в Италия е убит лидерът на комунистите Палмиро Ториати и страната е пред гражданска война, лично Мусолини се обажда на 34-годишния Бартали, изоставащ на 23 минути след носителя на жълтата фланелка Луизон Бобет, с молба да спечели на всяка цена етапа на следващия ден, който е от 274 километра до Безансон, за да хвърли Италия в еуфория и да отклони вниманието от бунта.

Бартали печели следващите 3 етапа, като от 21 минути след Бобет, го изпреварва с цели 30 минути. Така Италия, опиянена от неговите успехи,  се успокоява. Никой, дори легендарният Фаусто Копи, нямаше такова влияние върху живота на италианците.

През 1947 година, победител е Жан Робич, висок само 161 см, без да бъде лидер до последния етап. Той печели по уникален начин етапа Лушон-По, като кара сам 240 километра и свършва с 11 минути преднина. Той използва обаче и една хитрост – при спускането си слага оловни тежести. Според твърдения, при изкачванията си е пиел ракия, която му служела за допинг. Робич се отказва от Тура през 1961-а, когато чупи 11 кости при падане в пробега Париж-Рубе. Загива при автомобилна катастрофа при шофиране в нетрезво състояние след едно честване на ветерани.

От 1950 година започва легендата за последния в класирането – така наречения „Червен фенер“, място, което години наред даваше пари и популярност  на заемащия го.

През същата година по време на етапа между Перпинян и Ним в една невероятна горещина припада в една лозарска местност алжирецът Абдел Кадер Зааф. Вместо с вода го свестяват с вино, защото по тези места водата се пази само за поливане. Свестявайки се, Зааф се качва на велосипеда си, но тръгва на зиг-заг в обратна посока. Медицинските лица установяват, че преди виното е взел амфетамин, след което е отстранен от Тура. Никой не помни кой е победителят, но всички знаят кой е Зааф.


Снимка: facebook/desafiocaramagnola

Алжирецът остава последен и през 1951-а, с което спечелва огромна популярност, всички организатори искат той да участва в техните състезания, а журналистите се редят на опашка да го интервюират. Така той печели много пари. Да бъдеш последен в Тура се оказва печелившо.

Какви обрати настъпват и какви промени на правилата налагат директорите на Тура, как отново в 1960 г. „Червеният фенер" става почти толкова популярен, колкото „Жълтата фланелка“ - чуйте в разказа на Андрей Демирев в звуковия файл.

Вижте още:

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева

843 са регистрираните случаи на коклюш

843 са регистрираните случаи на коклюш в страната, съобщи министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева.  От вчера е обнародвана наредбата, с която личните лекари могат да имунизират бебетата на 6-седмична възраст, допълни Кондева:  "С промените в тази наредба е създадена възможност задължителната основна имунизация срещу коклюша, както и..

публикувано на 08.05.24 в 18:09

Евромеланома 2024 ще се проведе под мотото "Живей и учи, учи, за да живееш"

Кампанията Евромеланома се провежда всяка година в Европа и в България. Тя е най-голямата национална кампания за превенция на кожния рак, организирана от Българското дерматологично дружество. Тази година вниманието е насочено към вече диагностицираните пациенти с рак на кожата, като 10% от хората с меланом са изложени на риск за развитие на..

публикувано на 08.05.24 в 17:31
Национална детска болница - проект

5 години ще продължи изграждането на Национална детска болница

Малко теми могат да се радват на такова единодушие в обществото, като нуждата от изграждането на Национална детска болница. Как да стане това и как да бъде организирана една такава структура, след като повече от две десетилетия такава няма? По темата говори проф. Иван Литвиненко. "Никой не е казал, че такава болница не трябва да има. П рез..

публикувано на 08.05.24 в 16:54

5 нови европейски дестинации през лятото от летище "София"

Една от нискотарифните авиокомпания у нас базира нов самолет на летище "София", който ще лети до 5 нови европейски дестинации през лятото. Инвестицията за страната ни е около 100 милиона евро, посочиха от столичния аеропорт. Нискотарифната компания, отбелязвана като номер едно у нас от концесионера на летище "София" - "Софкънект", ще оперира..

публикувано на 08.05.24 в 16:26

Второ издание на инициативата "Дрешник с кауза – Second Chance"

За втори пореден път  социалната инициатива "Дрешник с кауза – Second Chance"  на Ротаракт България дава живот на ненужния текстил използван в ежедневието и акцентира върху вредата от изхвърляне на отпадъци вредни за природата. Събитието ще се проведе на 9 май (четвъртък) 2024 г. от 19:00 ч. на бул. "Черни връх" № 51 . Социалнaта..

публикувано на 08.05.24 в 15:27

23-ма души показват лицата си, за да кажат "Не на расизма в Европейския съюз"

До 14 май в Галерия на открито Градска градина – пред Народния театър „Иван Вазов“ е изложена експозицията на колектив „Мулти култи“ - „Не на расизма в Европейския съюз“. Автор на фотосите е Красимир Димитров, който е заснел 23-ма души от 11 държави от Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка. Сред тях има мигранти, роми, бежанци, артисти,..

публикувано на 08.05.24 в 15:14
Боби Вълчев

Световен рекорд с концерт на свещи ще поставят в пловдивския Античен театър

При последното гостуване в предаването  "Добър вечер, София" джазменът Боби Вълчев разказа за подготовката на с ветовен рекорд, който ще бъде поставен под звуците на музика и запалени 17 хиляди свещи   в Античния театър на град Пловдив. Свещите са напълно безопасни, направени от органични материали, по думите на Боби Вълчев толкова..

публикувано на 08.05.24 в 14:05