Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Морето дава по-различна душевност

5
Ангелина Абаджиева
Снимка: архив Солинария

Съвместна продукция с "Гларуси и шамандури" (с водещ Георги Янакиев) на радио Бургаси Радиокафе (Лили Големинова) от Галерия ArtSol в Созопол, една от сцените на младежкия фестивал "Солинария".

Спомените от стария Созопол - в началото е цигуларката Ангелина Абаджиева, дъщерята на Иван Абаджиев, която от години живее в Германия, била е концертмайстор на три големи немски оркестъра, лауреат на редица международни конкурси, сред които конкурса „Паганини“ (четвърта награда). За нея Созопол от детството е свързан с лятното кино, будката за сироп с виолетки или мента. Тя за трети път води майсторски клас в младежкия фестивал "Солинария". Дисциплината за нея е на първо място при артиста. "Лека полека да стане като навик, свиква се с нея." Има изключителен интерес към цигулката още от малка - от една осминка, купена от летище, като сувенир.

"За няколко урока не мога да покажа много неща, но мога да им покажа преходи, вибрато, смяна на лък. И да ги нахъсам. Главната задача на един майсторски клас е да мотивира децата."

Другият водещ на майсторски клас е Вили Стоянов - тромбон, който ще има и премиера на новия албум Sin – Thesis, записан с неговия секстет.

"Има много начини да опознаеш музиката чрез тромбона, много сцени, на които да музицираш с различни хора и да си разшириш кръгозора – това е битката, която водя. Не обичам да ползвам термини класика, джаз. Концертът, който Христо Йоцов написа за нас с Михаил Йосифов, например (концерт за тромбон, тромпет и оркестър) е уникален в много отношение."

И още за Брас-асоциация и Sin – Thesis:

"Нещата много се промениха, когато с Мишо направихме Брас-асоциацията, не мога да изброя всички проекти оттогава. Преподаването ме изнервя, защото децата са объркани. Липсата на възпитание, култура и отношение при родителите се отразява на децата. Свиренето трябва да е всеки ден поне по 4-5 часа, трябва дисциплина и отдаденост. За съжаление, българинът е талантлив, но мързелив.

На 14 юли представяме диска Sin – Thesis, предишният ден е концертът на учениците от майсторските класове "

Идеята за "Солинария", разказана от Йосиф Спиридонов, административен директор на фестивала "Солинария" и Почетен консул на Корея в Бургас:

"Представяме корейската култура, кухня. Знаете ли, те не се много различни от нас, по отношение на семейните ценности, например, те не са като в Западна Европа, веднага да се изнесат и да не се грижат за родителите си, напротив. Всички корейци са много музикални. Друг свят. Особено в икономическо отношение, за пример са.

Идеята за фестивала дойде спонтанно, обмисляхме я две години. В сърцето на проекта ни е да се даде сцена за изява на младежите. Сцената ни е уникална, на открито, впечатлява с гледка към Стария Созопол, а  атмосферата е много важна в летните фестивали. Аз самият съм тромпетист, свирил съм повече от 10 години в Бургаската опера. Музиката остава, тя дава много. Това е труд, който започва от 4-5 годишна възраст, поне 20-годишен труд, с много лишения, до започването на работа. Тази инвестиция, която правим, не е печеливша."

Галеристката Зоя Калафетова продължава представянето на фестивала:

"Солинария е името на малка местност в Буджака. Самата сцена е именно там. Изключително красива е южната част на Буджака. Фокусът ни са младите таланти и младата публика. Всички таланти са добре дошли. Първата изложба на Даниела Тодорова бе също тук, преди да отиде във Франция, тя сега подготвя нова, с един французин, ще я представим на 19 август".

"Морето дава по-различна душевност. Необятността му дава едно голямо сърце, в която има място за повече от всичко" - признава Даниела (интервю с нея четете утре на сайта ни).

Милена Добрева – създател и диригент на вокална формация Фортисимо, които откриват фестивала на 11 юли. Те два пъти са били победители в Музикант на годината на БНР:

"Ще открием фестивала и сме малко попритеснени, това е голямо предизвикателство. Подготвили сме разнообразен репертоар - от акапелен обработен фолклор до световна музикална класика. Минаваме и през поп и рок а капела плюс шлагери с инструментален аранжимент. Акапелните изпълнения са изключително сложни. Не прекаляваме със самочувствието и някога далеч не бях очаквала постиженията ни и всичко награди и концерти по света.

Трудно е задържането на върха - постоянни репетиции, обновяване на репертоара. Имам още две формации - малки деца, от детска градина до 3-4 клас. После по-големите "Морски песъчинки", които вървят по стъпките на "Фортисимо". Диригент съм и на смесен хор "Родна песен" към Община Бургас. Строга съм и държа на дисциплината - който оцелее, остава завинаги.

Трябва да приучим младежката публика да свиква с всякакви жанрове. Държим на качествената и стойностна музика."

Ангелина Негин е маринист и последен гост днес:

"Созопол, градът на спасението е спасение и за софиянци. Тук съм родена, майка ми е от София, а баща ми – созополчанин. Наблюдавам морето от малка и продължавам да го рисувам. Морето е усещане, което ме съпътства в живота, дори да съм далеч. Има силна притегателна мощ не само за хора на изкуствата. Всеки ден е в различни цветове. За всеки е много разнообразно и неизчерпаемо като сила, мощ и вдъхновение.

Няма да е естествено художник, израснал край морето, да не му е подвластен. Правя и портрети и в очите на хората, които рисувам, виждам душевния им свят и се стремя да го предам. Да се предаде това, което не се вижда. Същото е и с морето. 

Предстои ми тук в Созопол, юбилейна изложба есента, може би октомври. На 11 септември организирам и интересен пленер с даровити художници, не само от България, така созополското море пътува по света".

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Май - месец за подкрепа на българското образование

Месец май е месецът на образованието в България , но освен празници, учениците ни имат нужда от образование, което ги подготвя за живота в 21. век. Българските училища, с малки изключения, са все още далеч от това да предлагат съвременно качествено образование, смятат от "Заедно в час". Неправителствената организация през целия месец..

публикувано на 09.05.24 в 19:24

Помагайки на българите по света да се върнат у нас, помагаме на България

На последното издание на най-големия форум за българи зад граница: "Кариера и живот – защо в България?", който се проведе в Берлин, организаторите от платформата "Bulgaria Wants You" проведоха онлайн анкета, чиято цел бе да обобщи профила на посетителите, причините за заминаването им и възможностите за тяхното завръщане в родината. "..

публикувано на 09.05.24 в 17:40

Чатботът Краси ще упътва посетителите на Софийския фестивал на науката

14-ото издание на Софийския фестивал на науката ще се проведе от 9 до 12 май 2024 г. в София Тех Парк. Фестивалът предлага достъпни и забавни събития, които разкриват как чудесата на науката и най-новите проучвания от целия свят обогатяват живота ни, обясняват познатите явления от ежедневието ни и носят надежди за бъдещето на човечеството...

публикувано на 09.05.24 в 16:43
Адриан Николов

Лек спад на неравенството у нас, всеки десети работещ е беден

Бедността у нас лека намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга. Подобренията обаче са бавни, а политическият хаос обещава да забави с години фундаменталната промяна на социалната система, която има реален потенциал да..

публикувано на 09.05.24 в 15:45

Седмо издание на наградите "Златни патета"

Наградите "Златни патета" 2024 г. ще бъдат раздадени за седма поредна година на официална церемония в средата на месец май, като те  подкрепят прогресивната българска музика. Публиката определя кои ще са победителите, като гласува онлайн в специално създадената платформа . Гласуването в ежегодната кампания "Златни патета" вече започна. Графа,..

публикувано на 09.05.24 в 15:05

Денят на Европа и мирът

Теодор Стойчев е ръководител на Бюрото на Европейския парламент (ЕП) в България. По случай 9 май, Денят на Европа той беше гост в предаването "Радиокафе". Стойчев сподели, че обединението на европейските държави в Евросъюз е цяло чудо, въпреки противоречията, противопоставянето и войните, които те са имали помежду си в исторически план...

публикувано на 09.05.24 в 14:51
Петя Андасарова с водещия на

За музиката, театъра и инфлуенсърството като отговорност към младите хора

В предаването "Добър вечер, София" се срещаме с Петя Андасарова. Тя е само на 23 години, но вече е успешен артист. В артистичната сфера, в която навлиза още от ранните си години тя вече има свой широкоспектърен образ. Като ученичка в 5 клас първо се докосва до музиката и има желание да пее. Записва се към вокалната група на  32 СУ "Св...

публикувано на 09.05.24 в 14:10