Да си блогър, влогър или „ютюбър“, да спечелиш голяма аудитория, която да следва това което правиш, снимаш и показваш, а след това да издадеш книга – това вече е класика в бизнеса.
Рефика Биргюл е извървяла този път. След като е била водеща в телевизионния канал „24 Kitchen“ и коломнистка, след YouTube канали на турски и на английски, тя вече има 5 книги зад гърба си. „Храната на новия Истанбул“ вече е и пред българските (по)читатели.
Авторката е завършила психология нещо различно от храненето, в продължение на години е директор на болница, работил е по културен кинофестивал, така че тя има опит в много различни сфери. Храната през цялото време ѝ е някаква страст и като лайтмотив я съпровожда.
Книгата е пълна с истории от биографията на авторката, допълни пред БНР-Радио София Златина Димитрова, редактор на книгата от издателство „Кръг“:
„Всъщност цялата книга и всички рецепти са изпълнени с усещането, че храната е любов и удоволствие. Вместо някакви сложни химични формули, Рефика предлага използването на невидимата съставка, а именно да готвиш с любов за хората. Част от рецептите носят имената на хора, за които ги е готвила и вървят с история. Има съвети не само за готвенето, а и за отношението към храната. Стимулира експериментиращите готвачи.“
Самата Рефика Биргюл представя изданието така:
„Храната на новия Истанбул“ е резултат от голямата ми страст да измислям кулинарни изкушения, които са вкусни и лесни за приготвяне. В основата им е традиционната турска кухня, но на всяка рецепта съм придала различен съвременен привкус. Без значение дали ще навивате турско суши, или ще готвите кадаиф на тиган, се надявам рецептите ми да ви харесат и изненадат.“
Чуйте разговора на Гергана Пейкова.

Огледите на сградата на столичното 93. СУ "Александър Теодоров-Балан" показват, че дилатационната фуга, която свързва двата корпуса на сградата на училището работи, каза пред Радио София кметът на район „Слатина“ Георги Илиев. "Това, че отваря тази цепнатина всъщност предпазва двете отделни конструкции, така че те да останат устойчиви. Правени..
В неделя, 26 октомври, преминаваме към зимното часово време. В 04.00 часа сутринта стрелките трябва да се преместят с час назад. През март 2019 г. Европейският парламент гласува за отпадането на сезонната смяна на часа. Държавите-членки решават дали преминат изцяло на лятно или зимно часово време.
Днес ще е облачно и от запад на изток ще има валежи от дъжд. След обяд ще спират, най-късно в югоизточните райони и облачността ще се разкъсва, съобщиха от НИМХ. Ще е ветровито. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще е умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската равнина – силен. Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°, в..
Днешният коментатор във "Форум" е арх. Ралица Диканска Успоредно с професионалното си развитие, тя е социално ангажирана и има дълги години опит като доброволец с редица отговорни и ръководни позиции като едно от тях е Дружеството за ООН в България. Част от коментираните теми продиктува самият ден: Столичният общински съвет прие..
След дългото в сравнение с други страни майчинство (2 години) най-честият проблем на жените у нас след връщане на работа е "нетолерирането" на болнични, които по-често се налагат заради малкото дете. До навършване на 3 години на детето майката не може да бъде съкратена, обясни пред БНР-Радио София Силвия Трифонова , основател на една от..
35 години от създаването си отбелязва Съюзът на Свободните писатели. В предаването “Радиокафе“ разговоряме с Л иляна-Цезия Механджийска, зам-председател и Диляна Йорданова – писател и “Връзки с обществеността“. “Съюзът на Свободните писатели“ в България, понастоящем е регистриран и в Агенцията по вписванията, като Сдружение с нестопанска..
Необходимостта от на разделно събиране на отпадъците, ражда идеята за обучение в тази област. Столичният район "Оборище“, съвестно с Първа английска гимназия и Софийската математическа гимназия през септември стартираха проекта "Открит урок по градска екология“. Целта е да стимулира гражданската активност и екологичната съзнателност у ученици..