Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в кв. "Овча Купел" срещу застрояването

Снимка: Виктория Венкова

На 24 юли 2023 г. в кв. "Овча Купел" се състоя протест срещу застрояването. Своето недоволство демонстрираха десетки хора, които затвориха бул. "Президент Линкълн". Възраженията на живеещите в района са срещу строителството на блок и изсичането на дърветата в имота, в който трябва да бъде построена новата сграда. Подробности разказа Юлия Рашева от Инициативен комитет "Овча купел".

 

"Преди всичко искам да подчертая, че протестът беше на територията на кв. "Овча купел" 2 във връзка с изсичането на 20 броя дървета и жителите на карето, в което се предвижда бъдещия строеж, преди 8 часа сутринта бяха събудени от шума на резачките и пред очите им бяха поваляни огромни дървета. Това още повече нажежи общественото напрежение и тази демонстрация на сила от страна на инвеститорите ден преди да бъде гледано в комисията на Столична община по опазване на околната среда, земеделие и гори именно нашата жалба срещу изсичането на тези дървета се случи именно това с тяхното отсичане. Не на всички, за щастие, но това допълнително настрои хората", коментира Рашева.

Тя добави, че изсичането на дърветата ще влоши качеството на живот на хората, тъй като теренът, на който се предвижда строежа е с денивелация, блокът, който се намира в непосредствена близост ще пострада и на хората вътре ще им бъде отнета светлината от домовете.

"Категорично не е имало обществено обсъждане с живущите относно този строеж, неговите параметри и отстояния. Смятаме, че това е изключително голяма грешка, която води до обществено напрежение", каза Рашева и допълни:

"Държа да подчертая, че всеки, който се опитва да ни заплашва няма да постигне успех. Това ще ни накара още по-упорито да отстояваме правото ни на здравословна среда на живот във вътрешнокварталното ни пространство. И да, искаме да запазим дърветата си, зеленината, да имаме повече места за отдих и спорт за нас и децата ни".


По темата се включи и кметът на района Ангел Стефанов:

"Това, което имаме като информация е, че абсолютно всички процедури са спазени от обществено обсъждане през 2008 година, през приемане на Подробния устройствен план през 2009 година и издаване на виза за проектиране през 2017 година. Премахването на дърветата е одобрено от Комисията на Столичния общински съвет по опазване на околната среда и екология през месец февруари тази година. Всичко това са процедури, които в една или друга степен са прозрачни, публични, напълно законни и в съответствие със закона, така че нямам притеснение относно законността на този обект".

Той посочи, че отстоянието от другата сграда в най-приближената си точка е 22 метра и ако не е била направена проверка за неточност за отстояние и височина на блока не би могло да се премине на следващ етап от строежа.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Етрополе

Етрополе като европейски град

Гостуваме на празника на община Етрополе. В началото с нас е  Теодора Ботева, представител на местен бизнес:  

обновено на 30.06.24 в 11:50

За да бъде наистина Дунав „хубав и син“

Тази седмица (на 29 юни) беше отбелязан за поредна година Денят на Дунав под мотото „Да пазим Дунав син“. Всяка една от Дунавските държави беше избрала как да го отпразнува – например, във Видин започна фестивала на изкуствата „Реката“, в Тутракан се проведе конкурс за изработка на творба от естествени материали „Флората и фауната на Дунава“, в..

публикувано на 30.06.24 в 11:23
Илия Христов

Историята оживява - Музеят на футболен клуб “Левски"

Разговорът е с Илия Христов - председател на сдружение “Сини сърца”. Именно организацията реализира проекта за Музей на футболен клуб “Левски” . Музеят е открит на 2 октомври 2019 година: Мястото е стадион “Георги Аспарухов” - Герена и в него всеки може да види някои от светините на клуба - учредителния протокол, легендарните трофеи “Улпия..

публикувано на 29.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Старите софийски пазари

Софийски разкази - Старите софийски пазари: "В 1879 населениет вече е пораснало от почти 12 хиляди на цели 20 хиляди. Имало е множество чаршии до северната част на бул.Дондуков (днес - МС и ЦУМ), наблизо е бил и еврейският квартал. Касапската е съвпадала с района на днешния МС - крива уличка с дюкяни, пред които са били изложени части от животни...

публикувано на 29.06.24 в 15:00

Винофония на Варненско лято

Лили Големинова представя един от най-старите европейски музикални фестивали -  „Варненско лято“ . Един от скорошните му акценти с пианиста Жюлиен Жерне, както ще разберем от нея, е типично френски като съчетание: " Международният музикален фестивал „Варненско лято“ скоро ще стане на впечатляващите 100 години. Всичко започва през 1926 година, когато..

публикувано на 29.06.24 в 14:30
Гена Димитрова с Георги

Адресите на любовта - Гена Димитрова

Прочутата оперна прима Гена Димитрова среща съпруга си когато е студентка в Консерваторията и мие чиниите в мензата, за да се издържа. Тогава по-състоятелните ѝ колежки иронично се подсмихват, но именитата вокална педагожка Лиляна Жабленска им казва веднъж "Сега вие ѝ се смеете, че ви мие съдовете, а един ден може би вие ще миете нейните"...

публикувано на 29.06.24 в 13:55

Всичко започна като мечта, като илюзорен проект

Първата българска лига по електронни спортове или видеоигри се завръща със своя четвърти сезон – повече от основателя Иван Кинчев. Финалите на националната училищна е-спорт лига започват днес, след което ще станат ясни новите училищни е-спорт шампиони на България: "Това е моментът, който всички чакат - това е кулминацията, с 4 отбора, за тях е..

публикувано на 29.06.24 в 11:49