Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"История на рока", разказана за деца

Издателят Бисер Здравков

Разговор с Бисер Здравков - за рока като музика, но не само, за рока като явление - за появата му на бял свят и за най-бележитите изпълнители  в този стил, как се променя той през годините, за всичко това разказва книгата „История на рока“ неин автор е Рита Набаис, а в предаването „Радиокафе“ разказа повече издателят на рок енциклопедията Бисер Здравков, който направи важно уточнение, че това всъщност е детска история на рока.

„За да посеем това зрънце любов в най-малките, тази книга идва на точното място в точния момент, в своите 110 страници тя съдържа красиви илюстрации и проследява в хронологичен ред рок музиката в самото и зараждане от блуса през 50-те години на миналия до началото на XXI век. Преминавайки през всички стилове, книгата съдържа кратък речник, който обяснява всички термини, съдържа и всички музикални жанрове, подраздели на рока, както и такива вдъхновени от този стил“, споделя той.

Изданието разказва за известни музиканти от света на рока, като Кърт Кобейн ("Нирвана", Мерилин Менсън, Джими Хендрикс, Боно от "ЮТу", Ейми Уайнхаус.

Португалската авторка Рита Набаис е диджей, музикален критик и автор и издател на редица книги.

Настоящата рок енциклопедия тя издава за пръв път в Португалия през 2017 г., набирайки средства за нея през специална платформа. Илюстрациите в изданието са дело на испанката Йоана Ремундо, която също е изключителен почитател на рок музиката.

Бисер Здравков разкри, че приема издаването на книгата като лична кауза.

Чуйте неговия разказ как осъществява тази своя мечта – кауза, която вече е реална и може да бъде видяна на Алеята на книгата и е посрещана с изключително много радост и любов от родителите, които неминуемо ще я предадат на своите деца, увери издателят.

 С Бисер Здравков разговаря Мария Бояджиева.


По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Облачно начало на седмицата, с температура в София около 16°

Днес ще се задържи предимно облачно. Преди обяд в Източна България все още ще има валежи от дъжд, съобщиха от НИМХ. След обяд превалявания ще има на места в Западна България. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 15° и 20°, в София - около 16°. Над планините облачността ще е значителна и ще превалява..

публикувано на 13.05.24 в 07:35

Малкото село предлага много красив и спокоен живот

В Радиокафе гостуваме на Община Мирково. Анелия Бургазлиева е общински съветник и с нея започваме разговора за развитието на региона, традициите и обичаите: "Дойдохме да живеем в Мирково преди 13 години. Бе най-сериозното решение да продължим живота си тук, след като се роди първото ни дете. Първо направих детски оркестър в Златица. Задавам тона с..

публикувано на 12.05.24 в 11:44

Софийски разкази - Модерният комплекс “Илинден”

С Теодор Караколев от "Български архитектурен модернизъм" за няколко събития, свързани с архитектурното течение между двете световни войни: "Идеята за обиколката (11.5 в 15 ч.) на малките пет кьошета бе да направим обиколката на 5.5, но бе Великден и не стана. Малките са една от легендите на София, за разлика от големите. Запазена е архитектурата от..

публикувано на 11.05.24 в 15:00
Петър Райчев със съпругата си и сина си

Адресите на любовта - Петър Райчев

Журналистка тормози оперен ас Световният тенор Петър Райчев отхвърля ухажването на Надя Герева и тя засипва операта с доноси срещу него Първият българнски тенор с международно признание, Петър Райчев, отхвърля домогванията на журналистката Надя Герова и тя започва да пише доноси срещу него до полицията и директора на операта, който по онова..

публикувано на 11.05.24 в 14:00
Петко Теофилов пред кабинета си в къща-музей Димчо Дебелянов

Историята оживява - Петко Теофилов

Родният дом на най-нежния лирик в българската литература - Димчо Дебелянов е любимо място за работа и вдъхновение на всеотдайния и решителен копривщенец, за когото ще разкажем днес.  Той се казва Петко Теофилов - първият директор на Дирекция “Музеи” в град Копривщица: Още снимки - в линка .

публикувано на 11.05.24 в 16:05
Димитър Рангелов с разследващото куче-робот

Практически действия, не само прекрасни играчки

Димитър Рангелов , разказва за неговото изобретение – разследващо куче робот: "Роботиката е лично моя страст от 8-9 клас. Магистратура и все напред, близо 12 години. Тя е в моето портфолио - технологии, наркотици, убийства, експлозиви. Хората обичат криминалета - филми, книги. За съжаление, истината си е истина. Моята докторантура е свързана с..

публикувано на 11.05.24 в 12:01
Антонина Димитрова и Габриела Тодорова

Младите хора винаги са били важни за ЕС

Ролята на младежите и младежките организации при формиране на младежки политики в ЕС с Антонина Димитрова и Габриела Тодорова от НПО Активни политики: "За съжаление, младите хора нямат голяма роля в планирането на младежките политики. Канени са на кръгли маси, където да им се чуе мнението, но трябва да се търсят други начини. Никога в разговор не..

публикувано на 11.05.24 в 11:00