Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Жените и предприемачеството в България

Снимка: Радио София

Стартира юбилейното десето издание на емблематичната обучителна програма на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) – Лидерска академия "Успяваме в България". Вече 10 години безплатната инициатива на СЖББ дава възможност на жените в бизнеса да надградят и обогатят своите лидерски умения, да научат нови практики в бизнеса и да обменят опит в мрежа с други дами от различни области на бизнеса. Близо 400 жени, ръководещи свой бизнес и заемащи мениджърски позиции, са преминали обучението в Лидерска академия от създаването й през 2014 г. до сега. Кандидатстването за юбилейното издание на безплатната инициатива е отворено до 25 септември 2023 г. Подробности пред Радио София разказа Екатерина Анчева от СЖББ и обучител в Лидерската академия.

"Това е една инициатива, която има за цел да създаде възможност за развитие на жените лидери в България и това е една от стратегическите посоки на работа на съвета на СЖББ. Как става това: като лидерска академия дава възможност на около 40 дами всяка година да получат един завършен курс от т. нар. "меки умения". Тоест умения, които да надградят професионалната им квалификация. Всяка година в редиците на Лидерска академия имаме адвокатки, лекарки, предприемачки. Дами, които вече са се развили в своята професионална област, но считат, че могат да посветят допълнително време на техните меки умения", поясни Анчева.

Освен това те имат възможност за регулярни срещи с УС на СЖББ, където участват дами главни изпълнителни директори на най-големите компании в страната. Курсът е от обучения, където селектираните кандидатки ще получат програма със серия от ежедневни обучителни модули. Темите в обучението са такива, каквито дамите са подавали през годините и които са им актуални. Някои от тях са презентационни умения, емоционална интелигентност, как да изградим собствен имидж, как да изградим мрежата си от контакти, как да сме въздействащи в разговорите, как да даваме ефективна обратна връзка.

"Нашата цел е, чрез споделения опит на дамите всяка от нас да научи нещо повече за себе си. Това, което се опитвам извън обучителния модул за емоционална интелигентност да предам на дамите винаги е, да ги поздравя за това, че са поели ангажимента да отделят един ден, в случая за обучение, а през годината това са няколко дни, за да насърчат собственото си развитие, да инвестират в собствените си умения", отбеляза Анчева.


Едно от изискванията е поне 80% от модулите да бъдат посещавани. Отначало обучаващите се ще бъдат разделени на екипи и ще могат да работят заедно по проект, който ще им бъде избран от УС на СЖББ. Корпоративният сектор и компаниите мога да кандидатстват за годишните награди на СЖББ. Те ще бъдат организирани за втори път заедно с партньорството на Европейската инвестиционна банка.

"С тези награди ние се опитваме да отличим работещи практики, да разкажем за тях, да ги популяризираме и по възможност да потърсим варианти тези работещи практики да бъдат внедрени и сред други компании. Тоест, чрез споделянето на опит да имаме по-голямо въздействие", посочи Анчева. Срокът за кандидатстване е до 10 октомври 2023 г.  

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 05.12.2023: ГЕРБ обяви бойкот на кабинета заради смяната на шефа на "Пирогов“

Коментаторите тази седмица в предаването „Форум“ са Цветелина Цветкова - писателка, автор на едни от най-четените книги в съвременната българска литература и Арман Бабикян - експерт по маркетинг и PR, журналист, бивш депутат. Заедно с водещия Лъчезар Христов те дискутираха актуалните събития от деня. Темите, които засегнаха: "Лукойл" обяви, че..

публикувано на 05.12.23 в 19:26

Зимно изкачване на връх Руй на 16 декември

На 16 декември, Трънското туристическо дружество организира зимно изкачване на връх Руй.Сборният пункт е в центъра на село Забел, в 8.30 часа, каза пред Радио София Ивета Малинова от Трънското туристическо дружество. „Около 3 часа и половина е изкачването. Общо е около 17 км, така че в двете посоки е около 6 часа. Не е кой знае колко..

публикувано на 05.12.23 в 18:27
Д-р Валентин Димитров

Отписването на досегашния директор на "Пирогов" от търговския регистър е спряно от съда

Процедурата по отписване на освободения директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров е спряна с решение на Софийския градски съд от днес.  Това показва справка в Търговския регистър. Д-р Валентин Димитров е бил освободен от длъжност миналия понеделник - ден преди здравният министър Христо Хинков да разпространи информация за извършени в..

публикувано на 05.12.23 в 17:16

Благотворителната кампания "Трънска Коледа" в подкрепа на възрастни хора

За поредна година беше даден старта на благотворителната кампания „Трънска Коледа“. Целта е да се съберат парични средства, с които да бъдат подпомогнати крайно нуждаещи се. Инициативата е насочена към хора от трънските села, където живеят много възрастни, в неравностойно положение, каза пред Радио София Румяна Боянова – организатор от..

публикувано на 05.12.23 в 17:06
Явор Русинов

Явор Русинов издава нов албум "Яна" с "Големите български гласове"

Явор Русинов издава своя нов албум – "Яна“ с "Големите български гласове", за него той разказа в предаването "Радиокафе". Той е познат на широката публика от групата VOX, която основава заедно с Косьо Стоянов, с който са първите музиканти в България, които правят колаборация между фолклор и модерна музика още от началото на 90-те години...

публикувано на 05.12.23 в 15:57

Ново ускорение на кредитирането от банковата система

БНБ публикува данните за кредитирането през октомври, които отчитат ново ускорение на кредитирането от банковата система. Банковото кредитиране расте с 11,5% на годишна основа през октомври, спрямо 11,3% през септември и 10,8% през август. Данните показват още, че има сериозен растеж на лизинга с над 15% и небанковите кредити с 22,4%...

публикувано на 05.12.23 в 15:41