Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При някои хора

Вегетарианството може да е заложено генетично

Снимка: Незабравка Кирова

Знаете ли, че… отказването от месо може да не е само въпрос на воля, но и на гени. Това съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на наскоро проведено проучване. Водещ автор на изследването е д-р Набил Ясеен, почетен професор по патология в Медицинското училище „Файнберг“ към Северозападния университет. 

В  изследването публикувано преди дни в изданието PLOS One се посочва, че има 4 гена, свързани с това доколко човек е способен да се придържа към вегетарианския начин на живот.

"В момента можем да кажем, че генетиката играе значителна роля във вегетарианството и че някои хора може да са генетично по-склонни към вегетарианска диета от други", казва д-р Набил Ясеен, съобщава БГНЕС.

 Според  изследването, в допълнение към религиозните и културните практики, здравословните, моралните и екологичните причини генетиката се нарежда сред факторите, които мотивират хората да намалят или премахнат консумацията на месо.

 "Голяма част от самоопределящите се като вегетарианци всъщност съобщават, че не консумират месни продукти, когато отговарят на подробни въпросници, това предполага, че много хора, които биха искали да бъдат вегетарианци, не са в състояние да го направят, а нашите данни предполагат, че генетиката е поне част от причината", твърди професорът.

Проучването не е успяло да определи кой би бил или не би бил генетично предразположен към вегетарианство, но изследователите се надяват, че бъдещата работа ще се занимае с този въпрос.

При проведеното изследване повече от 5000 строги вегетарианци, определени като хора, които не са яли животинско месо през последната година, са сравнени с повече от 300 000 души в контролна група, които са яли месо през предходната година.

Изследователите идентифицират три гена, които са категорично идентифицирани и други 31, които са потенциално идентифицирани с вегетарианството.

При генетичния анализ изследователите виждат, че вегетарианците е по-вероятно да имат различни вариации на тези гени, отколкото невегетарианците.

Причината за това може да се крие в начина, по който различните хора обработват липидите или мазнините.

Според професор Ясеен, няколко от гените, за които проучването е установило, че са свързани с вегетарианството, са свързани с метаболизирането на липидите.

Растенията и месото се различават по сложността на своите липиди, поради което може да се окаже, че някои хора генетично се нуждаят от някои липиди, предлагани от месото, добави той.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Природни бедствия повишават цените на кафето

Европейските почитатели на кафето се подготвят за по-високи цени, тъй като природните бедствия засегнаха двете най-големи страни производителки на кафе в света. Сушата в Бразилия, най-големият производител на кафе в света, и силните тайфуни във Виетнам, вторият по големина производител, значително нарушиха световните вериги за доставки на кафе, повишавайки..

публикувано на 24.09.24 в 13:21

Как да направим по-колоритна храната без изкуствени оцветители

Напоследък готвенето се превърна от нещо лично, което правим в кухнята си като средство за преживяване, в нещо, с което се гордеем, споделяме онлайн и използваме, за да впечатляваме хората. Как да превърнем храната в цветен зашеметяващ шедьовър? Тъй като всички знаем, че оцветителите за храна не са от най-полезните, има редица..

публикувано на 02.09.24 в 13:20

На 117 години почина най-възрастният човек в света

Най-старият жив човек в света, испанката Мария Браняс Морера, която е родена в Съединените щати и е преживяла две световни войни, почина на 117-годишна възраст, съобщи семейството ѝ във вторник, предава АФП. "Мария Браняс ни напусна. Тя почина както пожела: в съня си, спокойно и без болка", написа семейството й в профила ѝ в социалната мрежа X...

публикувано на 20.08.24 в 15:05

платена публикация
Как да изберете правилния шампоан и балсам според типа коса?

Изборът на подходящ шампоан и балсам е изключително важен за здравето и красотата на косата. Но как да изберем подходящи продукти? Останете с нас и научете как да подберете най-добрата козметика според вашия тип коса и да постигнете блестящ и здрав вид. Определете вашия тип коса Първата стъпка към избора на правилния шампоан и балсам е..

публикувано на 02.08.24 в 17:18

платена публикация
Как да създадете уютен кът в градината с правилния избор на мебели?

Търсите местенце за релакс, където да седнете сутрин и да си изпиете кафето? Да хапнете на въздух и да се радвате на красива гледка около вас? Имате двор? Тогава тази статия е за вас. Какви са ползите на различните видове градински мебели? Различните видове градински мебели от Mömax предлагат и различни предимства, които е добре да..

публикувано на 22.07.24 в 12:05

платена публикация
Ползите от колагена за здравето на кожата

През последните години колагенът се превърна в модна дума в света на грижата за кожата и доброто здраве. Този основен протеин, който се намира в изобилие в тялото ни, играе решаваща роля за поддържането на структурата и целостта на кожата, косата, ноктите и ставите. Но какво точно представлява колагенът и как се отразява на здравето на кожата ни?..

публикувано на 16.07.24 в 15:28

платена публикация
Кои са топ дестинациите за почивка през лятото според Boiana-MG?

Лятото е идеалният сезон за отдих и зареждане с нови емоции. Планирането на почивки е вълнуващо начинание, особено когато разполагате с информация за най-желаните места за туризъм. В тази статия ще разберете кои са топ дестинациите за лятна почивка, които вълнуват туристите на прага на летния сезон, споделени от екскурзоводите на туристическа..

публикувано на 30.05.24 в 12:13