Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доколко вредни са електронните цигари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проучване сочи, че страната ни оглавява класацията за най-голям брой пушачи в ЕС и имаме една от най-ниските физически активности в съюза. От инициативата "Коалиция за живот без тюютюнев дим" настояват за забрана на електронни цигари на обществени места. Коментар по темата направи д-р Гергана Гешанова, председател на коалиция от организации "Коалиция за живот без тютюнев дим".

По думите й в момента никой не може да каже колко точно вредни са електронните цигари, тъй като на науката й е необходимо време. В тях има по-малко вредни вещества, но самите вещества, които официално са записани в съдържанието се подлагат на много висока температура, отбеляза тя.

"Освен това на пазара се предлагат всякакъв вид електронни цигари, които никой не знае кой къде е произвел и какво е вложил вътре. Няма контрол на всяка една пратка и партида да се знае какво точно има в нея", каза д-р Гешанова.

Според американско изследване, група независими учени са проучили лигавицата на устата на непушачи, хора, които пушат тютюневи изделия и такива, които употребяват само електронни цигари. Установена е промяна в ДНК на клетките при пушачи и при хора, които употребяват електронни цигари. Тяхното ДНК е два пъти по-увредено в сравнение с хора, които никога не пушат.

Д-р Гешанова посочи, че в много западни държави е в сила забраната на електронни цигари, а нашите 15-16 годишни момичета са на първо място в Европа по пушене.

"Разликата между нагреваемите тютюневи изделия и електронните цигари е тази, че нагреваемите са тютюневи изделия", отбеляза тя. При нагряването се отделят вещества, които са съвсем нови и ги няма в обикновените цигари, а какво е тяхното въздействие тепърва предстои да се изследва. 

Инициативата "Първо европейско поколение независимо от тютюна" цели да се създадат промени в директивите, за да се помогне на местното законодателство да създаде среда, за да може това да се случи. За целта трябва да бъдат събрани един милион подписа в Европа. Всеки желаещ може да се подпише на фейсбук страницата "България без дим".

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторият концерт от цикъла "Вдъхновение" на Минко Ламбов с премиера на 22 май

На 22 май, от 18.30 ч., в концертната зала на Общински културен институт „Надежда“, ще се състои вторият концерт от цикълa „Вдъхновение“ на Минко Ламбов, заедно със „Симфониета „София“. Минко Ламбов композира концерта, специално за тромпетиста Венцислав Благоев. „Музиката е прекрасна. Аз отдавна свиря със „Симфониета“, с Минко, други..

публикувано на 21.05.24 в 13:42

Спортът и геополитиката през призмата на актуалния олимпийски идеал

Конференция-дискусия на тема " Спорт и геополитика: мит ли е олимпийският идеал за мир и братство? " ще се проведе на 22 май от 12:00 ч., съобщиха организаторите от Френския институт в България, „София 2024 – Световна столица на спорта“ и Националната спортна академия „Васил Левски“. Във време, когато конфликтите се изострят,..

публикувано на 21.05.24 в 13:12
Марио Хосен солира на откриването на

Научен симпозиум за музиката на композиторите от Дунавските държави

В рамките на международния музикален фестивал „Варненско лято“ има няколко важни насоки, които се развиват целенасочено през последните години. Разказва Марио Хосен, артистичен директор на фестивала: „Вече стана малка традиция в рамките на фестивала да наблягаме и на научния симпозиум – тази година той ще бъде посветен на музиката на..

публикувано на 21.05.24 в 12:31
Валентина Мизийска

Авторът Валентина Мизийска дава съвети по творческо писане в своя сайт

Валя Мизийска обожава математиката и литературата. От малка чете много и постоянно предизвиква себе си с нестандартни задачи. Завършва природо-математическата гимназия в Бургас, специализира икономика в София и в продължение на 15 години работи в рекламния бизнес, където планира и организира промоции, ръководи екипи и управлява финанси, пише рекламни..

публикувано на 21.05.24 в 12:02
Фрагмент от кадър на Алекс Костадинов

Шест фотоистории провокират на тема "Перфектни тела"

Шест истории на танцьори разказват Коста Каркашян (хореограф и визуален артист) и Алекс Костадинов (фотограф) в изложбата "Перфектни тела" , която ще се открие тази вечер (18 ч.) в галерия „Топлоцентрала – Куб“ . Проектът им изследва начина, по който танцовите артисти разглеждат и оценяват сами телата си . Танцуващото тяло бива..

публикувано на 21.05.24 в 11:23

Mentor the Young: Да надскачаш себе си с помощта на по-опитен

Когато един проактивен младеж има възможност да черпи от опита и познанията на по-опитен човек, тогава се спестява време, спестяват се грешки, повишава се ефективността. Младите хора така се развиват по-бързо и резултатно, а менторът участва и помага за реализация на конкретни цели , които могат да бъдат личностни, кариерни или..

публикувано на 21.05.24 в 09:49

Слънчев ден преди новите облаци

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще има и гръмотевици. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-югоизток. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 22° и 27°,..

публикувано на 21.05.24 в 07:20