Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Включи се във "Великото пътешествие за коледни подаръци с дядо Ангел"

Разбери как от Анелия Траянова от "Ангели за България"

Анелия Траянова от "Ангели за България"
Снимка: Личен архив

Благотворителната организация “Ангели за България“ е единствената по рода си, която успява да обедини всички българи в чужбина.

„Съумяхме да подадем ръка на всички българи в чужбина, за да можем заедно да помагаме на хората в България“. Tова заяви пред Радио София Анелия Траянова, която е част от екипа на организацията от самото й създаване през 2020 година. „Ангели за България" е създадена по време на Covid пандемията.

 „Тогава всъщност станахме свидетели на това, как хора от различни държави и общества си помагат помежду си и Стела Иванова (основател) създаде група с един въпрос „Искате ли да помагаме и ние на България?“. Така се роди идеята“, разкри Траянова.

В момента групата наброява над 10 хиляди души, които вече 4 години събират средства, с които подпомагат различни благотворителни кампании в България. Самият проект съществува и работи много успешно, увери Анелия Траянова.

Една от интересните инициативи на организацията е благотворителният маратон “Великото пътешествие за коледни подаръци с дядо Ангел“.

„За първи път организираме такъв маратон, защото искаме да направим нещо, с което дарителите не само финансово да спонсорират нашата дейност, но и активно да се включат в инициативата, да бъдат част от нашата кауза. Инициативата е вдъхновена от примера на наши съмишленици, които това лято се организираха и направиха мини маратон в продължение на месец с велоаргометри от Лондон до София и успяха да съберат 1000 паунда в наша полза“, посочват от „Ангели за България“.

Екипът решава да направи мащабна инициатива, в която да могат да участват повече дарители, като реална коледна кампания, с която да осигурят повече подаръци за около 200 деца на самотни родители в България.

„Вече сме на втората седмица от маратона, започнахме от 15 октомври, ще завършим на 1 декември…Идеята е всеки, който обича да се включи – може да спортува като тича навън или на пътека, може да кара колело или велоаргометър вкъщи, или във фитнеса, има хора, които си броят стъпките на танци, километрите на плуване…Идеята е всеки да си записва километрите, които е направил, след това да ги добавя към общите, направени от целия отбор и така, стъпка по стъпка да придвижим този “дядо Ангел“ до целта", поясни Анелия Траянова. 

Тя уточни, че той е по-различен от образа на дядо Коледа, защото е решил да използва отбора си, да му помогне да обиколи света, да посети различни български общности по целия свят, за да събере достатъчно средства за дечицата – вместо да раздава, той ще събира, илюстрира тя.

Всеки желаещ да се информира и да се включи в инициативите на „Ангели на България“, може да го направи чрез сайта на организацията и в социалните мрежи.

Още подробности чуйте в разговора на Десислава Попова в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Има голям потенциал за продължаващо развитие на високотехнологичния сектор

Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST) организира на 7 и 8 ноември четвъртото издание на форума за иновации, технологии и изнесени бизнес услуги SEE ITS Summit 2024. Мотото тази година ще бъде “Разгръщане на бъдещи хоризонти”. Амбицията на организаторите е да съберат на едно място водещи технологични лидери, иноватори и експерти,..

публикувано на 24.09.24 в 18:14

Жилищните кредити в страната се увеличават с 25,5%

Кредитите за домакинствата са над 43,7 млрд. лв. (22,3 на сто от БВП). Спрямо август 2023 г. те се увеличават с 19,7 на сто (19,6 на сто годишно повишение през юли 2024 година). В края на август 2024 г. жилищните кредити са 23,203 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 25,5 на сто (25,1 на сто годишно увеличение през юли 2024 година)...

публикувано на 24.09.24 в 17:55

БНР подписа споразумение с Националното сдружение на доброволците

Българското национално радио подписа меморандум за разбирателство с Националната асоциация на доброволците. В центъра на това партньорство двете организации се обединяват в приоритетите си да предоставят навременна и точна информация на обществото по време на бедствия и кризи. “Подписването на този договор отваря много възможности за сътрудничество между..

публикувано на 24.09.24 в 17:03

Музикантът Ninio се завръща с нова песен "Списък с имена"

След успешното представяне на дебютния си албум "Първите 7" Илин Папазян-Ниньо се завръща с нов сингъл и видео към него, като за край на лятото. Ниньо споделя, че песента се ражда случайно от идея, която му хрумва по време на студийна сесия за първия албум и той записва на телефона си. Едва 3 месеца по-късно открива и развива идеята в "Списък с..

публикувано на 24.09.24 в 16:57
Само 8 процента от българския износ за ЕС е по вода и въздух, а останалият е по суша, най-вече с автомобилен транспорт.

Инвестициите се насочват към държави, където сухопътен контрол липсва

Един от основните приоритети на Българската стопанска камара е присъединяването на България към Шенген, Еврозоната и ОИСР.  Макар и отпадането на граничния контрол на въздушните и морски граници да може да бъде определено като стъпка в правилната посока, запазването на контрола по сухопътните граници за България и Румъния води до значителни разходи,..

публикувано на 24.09.24 в 16:07
Траян Траянов от

Неправителствени организации и граждани против Закона за регистрация на чуждестранните агенти

В предаването "Радиокафе“ гостуваха Теодора Бакърджиева, изп-директор на Български дарителски форум и Траян Траянов, изп. директор на Фондация "Заедно в час", за да разкажат за тревогата на организации от неправителствения сектор у нас, голяма част от които протестираха против конкретни текстове от предлагания Закон за регистрация на..

публикувано на 24.09.24 в 15:34

Константин Занков: Очакваме около 10% ръст в туризма

България се нарежда сред петте водещи държави в ЕС по ръст на туристическите нощувки за периода април-юни 2024 г. на годишна база. През второто тримесечие на 2024 г. в България са отчетени 2 126 950 туристически регистрации в категоризирани места за настаняване, които са довели до близо 6 милиона нощувки. Това поставя България сред водещите 5 държави..

публикувано на 24.09.24 в 15:10