Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер от 19 часа

С концерт в НДК представят книга за различните стилове и колаборации в музиката

Пред Радио София авторът д-р Гергана Костадинова

Снимка: Радио София

Д-р Гергана Костадинова – музикант и пианист, ще представи своята книга „Българската музика в края на 20-и и началото на 21-и век – между класика и джаз“. Освен представянето на изданието, авторката подготвя и концерт, с който да онагледи написаното в книгата.

Д-р Гергана Костадинова е магнетична млада дама. В творческия й път паралелно вървят ролите на пианист, вокалист и композитор, а вече и на писател. Как се определя самата тя?

Ето какво сподели в интервю пред Радио София:

„Главно съм пианист, тъй като съм завършила „Пиано“ в Националната музикална академия. В творческия си път се развих и като вокалист, имам издадени няколко албума. Сред тях са „Сияние“ (2021), „Сбъднати луни“ (2020). Тази книга се зароди по времето, когато бях докторант и всъщност това е моята дисертация“.

Книгата обхваща няколко главни раздела, като в началото е по-терминологична. Разглежда стилови взаимодействия в музиката на 20-и век, различни термини като „“Трето течение, “Етно джаз“, “Фюжън музика“ и „World Music“.

“Във 2-ра, 3-та и 4-та глава се обръщам към българската музика, развитието на джаза в България в средата на 20-и век, различни тенденции, които се появяват и фокусът е към произведенията между класика и джаз, на български автори в края на 20-и и началото на 21 век".

Книгата разглежда творческия облик на български музиканти като Милчо Левиев, Симеон Щерев, Огнян Видев, Анатоли Вапиров, Теодосий Спасов, Любомир Денев, Ялдъз Ибрахимова, Антони Дончев, Христо Йоцов и други.

На събитието тази вечер от 19 часа в НДК, ще бъдат представени няколко творби на български автори, както и на самата Гергана Костадинова. Ще свирят Даниеле Феббо – бас, Александър Михайлов – кавал, Емил Тасев – барабани, пиано - Гергана Костадинова.

Ще има официална част, в която ще се представи книгата, специални гости, както и много изненади.

Още подробности чуйте в разговора на Десислава Попова в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Рангелов

Практически действия, не само прекрасни играчки

Димитър Рангелов , разказва за неговото изобретение – разследващо куче робот: "Роботиката е лично моя страст от 8-9 клас. Магистратура и все напред, близо 12 години. Тя е в моето портфолио - технологии, наркотици, убийства, експлозиви. Хората обичат криминалета - филми, книги. За съжаление, истината си е истина. Моята докторантура е свързана с..

публикувано на 11.05.24 в 12:01
Антонина Димитрова и Габриела Тодорова

Младите хора винаги са били важни за ЕС

Ролята на младежите и младежките организации при формиране на младежки политики в ЕС с Антонина Димитрова и Габриела Тодорова от НПО Активни политики: "За съжаление, младите хора нямат голяма роля в планирането на младежките политики. Канени са на кръгли маси, където да им се чуе мнението, но трябва да се търсят други начини. Никога в разговор не..

публикувано на 11.05.24 в 11:00
Една от кориците на Кирил Златков

Мост към демократичността

" Ако съдим книгата по корицата " – проект на The convo ангажира популярни български артисти, които претворяват корицата на Българската Конституция – говорим с Добромир Джуров и Иван Хадживеликов от НПО The convo и един от артистите - Кирил Златков: "Фондацията ни е от половин година с цел да помага представянето дейността на НПО. Всеки един от..

публикувано на 11.05.24 в 10:45

Зрелищно и цветно

Десетки дами на мотори ще отпразнуват Международния ден на жените мотористи във Велико Търново на 11 май. С подробностите слушаме Лили Осойска от сдружение “Жените Мотористи ЕМпауърд България”: "Днес празнуваме за пръв път извън София. Тази година честваме за шести път, шествието с мотори е зрелищно и цветно. Това си е наш празник, все повече жени..

публикувано на 11.05.24 в 09:46

"Любов по сценарий в Холивуд" ще се случи на 14 май

С актьорите Жанет Милска, Николай Тодоров и режисьора Камен Коев говорим за "Любов, по сценарий в Холивуд", представление с предстояща премиера по музика на Милица Гладнишка и Иван Велчев. Какво ни очаква в предстоящия спектакъл? "Много любов – истинска, истерична, злобна, смешна", увери ни Жанет. "С Жани и Камен се познаваме..

публикувано на 10.05.24 в 19:27

Рисковете пред Княжевската минерална баня се увеличават

Най-старата минерална баня в София е застрашена не само сградата, но и минералната вода изобщо, поради строителство в близки имоти. Не е извършен ежегоден хидрогеоложки монторинг, за да се установи дали строителството на търговски комплекс наблизо не е увредило трайно находището. А самата баня, която е най-старата в София, датираща от..

публикувано на 10.05.24 в 18:01

Безплатни белодробни изследвания за пушачи

Безплатни изследвания на дишането при пушачи и бивши пушачи ще се проведат в четири града в страната от специалисти-пулмолози. Изследванията са част от Националната кампания "За живот без тютюнев дим" на Института за здравно образование и Националната асоциация за профилактика на белодробните заболявания, посветена на Световния ден без тютюнев..

публикувано на 10.05.24 в 17:41