Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Momentum на Деница Дикова - фотографска изложба в динамиката на движението

Снимка: Радио София

"За мен животът и това което съм, трябва да е едно вечно преследване и търсене. В момента Деница Дикова се разгръща като импровизатор, създател на изкуство в реално време, фотограф и хореограф. Деница Дикова е мултидисциплинарен артист." 

Така определи себе си самата тя, при гостуването си в ефира на "Добър вечер, София".

Изследва магията на танца от 20 години, в самото начало се занимава със съвременен танц, но постепенно се увлича от изкуството на импровизацията. Започва да изследва сама изкуството да създава хореография и цялостни представления в реално време.

"Оказа се дълъг процес, много интимен, задълбочен и цялостен за мен, защото изследвайки самия процес на създаване, като артист и танцьор, започнах да виждам, че механизмите и принципите на импровизацията са основните правила на живота. Започна да ми става любопитно чрез изкуството да се доближавам много повече до себе си, започнах да усещам как изкуството се влива в принципите на живота", споделя Деница.

"Животът ми извън България ми позволяваше да имам много време за да бъда сама със себе, защото за да достигаш до себе си, имаш нужда от тази интимност – да не  си разконцентриран с други неща, всъщност имах възможност да изследвам в дълбочина тази техника – да импровизираш и създаваш в реално време. Това е техника, която изисква едно познание за живота, за теб самия и как ти моделираш, в случая чрез хореографски материал, една информация, идваща от танца. Танцът е една представа, която идва впоследствие, той е трансформирана енергия", посочва Деница Дикова.

Години наред тя изследва потока на енергията, на създаването, какво е изкуството, какво е танцът, кое е това, което я движи, как би могла да се синхронизира още в първия момент на създаването на нещо.

"Всъщност, импровизацията ми позволи да разширя максимално представите си за изкуство, а следващата стъпка беше желанието да покажа вътрешното усещане, което танцът създава. В мен има една изключителна комплексност, много простичка една мултипликация на случване, едно състояние на застиналост, в което се раждаше всичко – това е което един фотографски кадър носи, нещо, което изглежда статично, но в статиката си крие изключителна динамика, която се разгръща от движението", споделя Деница.

Тя разбира как хореографията и фотографията кореспондират, допълват се и разбира защо през всичките тези години и двете изкуства присъстват в живота й.

"Фотографията винаги е била там за мен, но аз винаги я оставях на изчакване, може би защото е трябвало да навляза в дълбочина в познанието за движението, за да разбира какво ме вълнува във фотографския кадър" изтъква тя.


Нейната първа самостоятелна фотографска изложба Momentum представя черно-бели фотографии, съдържащи изключителна динамика – на живота, на контрасти и единение на тези контрасти, всяка една фотография носи динамиката на създаването на живота и една изключителна дуалност.

"Във фотографията ме вълнува липсата на буквалност, интересува ме абстракцията и това изображение, което може да провокира сетивата – да се замислим, къде точно сме, какво точно се случва, как възприемаме живота и себе си в него.

В изложбата тя е оставила пространство за всеки. "Много ми е важно всеки да може да влиза в тези фотографии и да открива част от себе си", твърди Деница Дикова.

"Аз не търся комфорта в тези две изкуства, а търся провокацията и трудността – там където мога и да се проваля и да не ми е лесно", категорична е тя.

Още от разговора с нея, чуйте от интервюто на Деси Попова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Mirain и Иван Шопов с първи съвместен албум, носещ чистото заглавие "Clear"

На 31 май официално излиза новият съвместен албум на Иван Шопов и Mirain. Премиерата е в столичен клуб, от 20.00 часa, с голям концерт. Пред Радио София Иван Шопов и Mirain представиха албума, който носи заглавието „Clear”. Автор както на музиката, така и на текстовете към песните в албума, е Mirain. „Преди година се събрахме, баща ми ни..

публикувано на 17.05.24 в 11:28

Новите велоалеи в София - ако тази промяна беше лесна щяха да я направят още през годините

През годините велосипедистите многократно са заявявали желанието си в София да има по-добра велоинфраструктура, коментира пред Радио София велокметът на София от глобалната мрежа Bicycle Mayor Network Милен Ангелов. „Да има свързани велоалеи, места където майки с деца спокойно могат да карат велосипед и да се придвижват в градска среда. Ние..

публикувано на 17.05.24 в 10:17

София е изостанала по много параметри и има да наваксва, смята зам.-кметът по транспорта Илиян Павлов

В четвъртък излезе решението на Административния съд, с което се спират промените в движението в центъра на София. Пред Радио София зам.-кметът по направление “Транспорт и градска мобилност“ в Столичната община Илиян Павлов обясни, че тъй като решението на съда е излязло късно снощи, той все още не се е запознал с мотивите. „В днешния..

публикувано на 17.05.24 в 09:13

Дъждът спира, температурите се повишават - в София до около 19°

Днес превалявания ще има само на отделни места, а в следобедните часове облачността над много райони ще се разкъса и ще намалее до предимно слънчево време. Вятърът ще се задържи от изток-югоизток, ще е слаб, в Източна България – до умерен, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са предимно между 17° и 22°, в София – около 19°. Над планините преди..

публикувано на 17.05.24 в 07:35

Експерти обсъждат "Екологичните аспекти в минерално-суровинния отрасъл на България"

Днес и утре в Етрополе се провежда Национална научно-техническа конференция на тема „Екологични аспекти в минерално-суровинния отрасъл на България”. Участниците дискутират теми като иновативни решения за производство в хармония с природата и устойчивото управление на отпадъчните води, каза пред Радио София доц. д-р инж. Кремена Деделянова -..

публикувано на 16.05.24 в 17:56
Доц. Тодор Ялъмов

Стопанският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" спечели най-значимия проект в историята си

Наскоро Стопанският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“  спечели най-значимият до момента проект в своята история. Туининг проектът TWIN4ECO е на стойност 2,7 млн. лв. и се финансира по Националния план за възстановяване и устойчивост.  Срокът на изпълнение е средата на 2026 година.  Същността на проекта е пренасяне на..

публикувано на 16.05.24 в 17:06

Има ли решения за преодоляване на демографската криза?

„Здравеопазване и образование: Възможни решения за преодоляване на демографската криза” е темата, която обединява Ротари България и различни институции. На кръгла маса днес в София, те обсъждат глобалните тенденции за задълбочаване на демографската криза и това, че България е най-засегната държава в ЕС. Пред Радио София Христо..

публикувано на 16.05.24 в 15:46